Dressyr
Publicerad: 2019-01-16
Lina Dolk rider "Manne", alltså Imanoboy van Dyckershof (född 2008, e. Carabas v/d Wateringhoeve – Gratulant).
Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”
Patrik Kittel och Lina Dolk gästade Helsingborg i lördags under en inspirationsdag för unga ryttare. Lina höll bland annat en clinic där hon själv satt upp på ridskolehästen "Manne".
– Alla rider inte en stjärnhäst och det är kul att se hur alla hästar kan utvecklas, säger Patrik Kittel, som hyllar landets alla lektionshästar.
Text och foto: Frida Bank
I samband med att Patrik Kittel Dressage Tour gästade Helsingborgs fältrittklubb i helgen hölls en ungdomsdag där både Lina Dolk och Patrik deltog. Lina gav bland annat en clinic där hon bjöd på råd om allt från uppvärmning och nedvarvning till programridning. Den sista stunden red hon på klubbens ridskolehäst "Manne", samtidigt som Patrik instruerade och inspirerade publiken. För Lina är det inte helt ovanligt att sitta i sadeln på en häst som går på ridskola till vardags.
– Det är alltid någon häst som ska ridas till eller kanske säljas. Så det blir ridskolehästridning för mig också ibland, säger Lina.
Samma grunder oavsett häst
Patrik öser beröm över ridskolehästarna, som han menar gör ett enormt jobb.
– Tänk er så mycket de måste tåla, med nya ryttare och omgivningar. Förr fanns det ett nedlåtande tänk kring ridskolehästen, men jag har sett jättemånga fina som fortfarande tävlar och hävdar sig på banan. Vi ryttare måste lära oss för att bli bättre och det är då ridskolehästen hjälper till, säger han.
Oavsett om du har en häst som tävlar femstjärnigt eller som bara rids hemma är det samma grunder du jobbar med.
– Hästen ska vara bekväm att rida. Man ska kunna vara mjuk i handen, din häst ska gå fram för skänkeln och vara glad. Är hästen skön att rida brukar det vara ett bevis på att man gör rätt.
Avslappnad häst är bäst
Manne tar atmosfären i ridhuset till största del med ro. Men han är lite tittig mot den stora skärmen som har satts upp på kortsidan. Lina får jobba med att få honom avslappnad, både genom tempoväxlingar och genom att ställa honom inåt, bort från "faran".
– Är hästen tittig? Ställ den inåt. Är den jätterädd? Gå ner i tempo. Tvinga inte in en häst i faran direkt, då blir den jätterädd och springer åt andra hållet. Det kan ta timmar innan den kan gå förbi platsen igen. Närma dig i små steg. Så småningom känner den sig trygg och då kan du rida hela vägen förbi det som är läskigt, säger Patrik.
Både Lina och Patrik pratar mycket med hästarna medan de rider. En lugn och mjuk röst gör att hästen slappnar av, och en avslappnad häst har lättare för att lära. Det är också viktigt att berömma så fort hästen gör något bra.
Mjuk kontakt och upp med nosen
Lina jobbar med att få Manne att hålla kvar kontakten med bettet, valacken tenderar nämligen att krulla ihop halsen.
– Han vill gärna bli lite tom i handen. Det är viktigt att hästen inte släpper bettet och blir för kort i sin hals. Den ska inte vara stark i handen, men inte heller tom.
Genom tempoväxlingar och halvhalter kan Lina balansera upp Manne och få honom att lägga mer vikt på bakbenen. Små hjälper med handen lyfter hans hals något högre upp, så att nosen kommer fram. Hästen slappnar av mer och mer och går då i en form som ryttaren är nöjd med.
– Det är viktigt att variera halsen på sin häst. Muskeln är lång och tränar man för mycket i en position kan den bli stram, det är precis som om du tränar en och samma övning på gymmet.
"Jobba mycket med balansen. Rakriktning, kroppskontroll, övergångar, form och tempo. Det är så ni vinner. Plus att ni får en väldigt härlig ridkänsla", säger Patrik till publiken.
Träna hästen i lagom takt
Tidigare under dagen höll Lina en clinic med ungdomsryttarna Linn Tullberg Jagrell på Rögelids Porissa och Anton Tairi på Chic. Dolk berättade bland annat hur hon brukar lägga upp ett ridpass och hur man kan ändra svårighetsgraden på en och samma övning. Till exempel fick de båda ryttarna göra skänkelvikningar. Men genom att välja att rida ut till spåret från kvartslinjen, medellinjen eller hela diagonalen kan man variera hur svår övningen är.
– Ridningen syftar till att bygga upp hästen. Man börjar på lätt nivå och tar sig fram. Du kan inte komma upp i sadeln och direkt förvänta dig resultat. Bygger du upp hästen i lagom takt utvecklas den i kroppen och blir redo för sin uppgift. På så sätt undviker du skador, säger Lina.
Skrittar i minst 15 minuter
Dolk poängterar flera gånger hur viktigt det är med uppvärmning och nedvarvning. Själv brukar hon skritta sina hästar i minst 15 minuter innan träningsdelen av ridpasset börjar.
– Låt hästen skritta på långa tyglar först. Sedan kan man jogga den så att den får slappna av i kroppen. Jag lägger mycket tid på det här och det ger hållbara, glada och fräscha hästar som tycker att det är roligt att jobba.
Under uppvärmningen kan ryttaren även passa på att känna så att hästen svarar för skänkeln, både framåt och åt sidan. Gör tempoväxlingar och stäm av att din häst är med dig. Efter uppvärmning i skritt, trav och galopp brukar Lina lägga in en skrittpaus. Detta är hon noga med att göra kontinuerligt under hela passet.
– Det behöver inte vara skritt på lång tygel i flera minuter utan kan räcka med en långsida. Klapp, beröm och kör igen. Då känner man att hästen är snabb med "på- och av-knappen" och kan gå från långa tyglar upp i tävlingsform ganska fort.
Anton och Chic.
Inridning som nyårslöfte
Anton och Chic får öva inridningar i både trav och galopp.
– Kan du göra det bra på tävling, och kanske börja på en åtta, då gör du ett gott första intryck. Man kan tycka att det är en ganska simpel övning men jag tycker att det är jättesvårt, säger Lina.
Efter halten ska hästen svara framåt direkt. Och lika snabbt som det går att få i gång din häst igen, lika rakt ska den gå när du fortsätter längs med medellinjen.
– Man glömmer ofta att träna på detta. Det är mitt nyårslöfte att göra minst en bra inridning varje träningspass.
Avsluta när ni är på topp
Sedan får ekipaget öva på att öka traven, vilket Chic gör briljant. I ökningar på diagonalen är det väldigt viktigt att hästen håller tempot hela vägen fram till väggen och inte börjar bromsa några meter för tidigt. Det är ett vanligt misstag, menar Lina.
– Om hästen jag rider börjar bromsa för tidigt lär jag den att öka förbi hela hörnet och samlar upp den först en bit in på kortsidan. Det gäller att vara smart som ryttare och att inte alltid träna in rörelserna precis så som de är i programmet.
När det är dags att varva ner får Chic sträcka ut halsen och trava med längre tygel.
– Avsluta alltid när hästen är nöjd och glad. Det är viktigt att din häst får med sig en bra känsla, säger Lina.
Läs mer om dagen:
Finslipa detaljer med Kittel: "På en skolad häst gör jag halvhalt bara med rösten"
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab, Svenska ridsportförbundet och Patrik Kittel. Under fyra år kommer Patrik att dela med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De två första säsongerna finns att se på Dressagetour.se.
12 januari Helsingborg
2 februari Göteborg
10 februari Stockholm
2 mars Linköping
taggar
Liknande webbartiklar
- Grundträning med Patrik Kittel: Tummen upp, variation och raka linjer
- Patrik Kittels verktygslåda – så blir du bättre på din nivå
- Avslappnad häst är nyckeln till Grand Prix för Patrik Kittel: ”Ge det den tid det tar”
- ”Hästar är som vi – de presterar bättre om de känner sig duktiga och har roligt”
- Ny clinicturné med Patrik Kittel: "Fantastiskt att träffa alla dressyrälskare"
- Talangfulla ryttare rider på Patrik Kittels clinic: ”En dröm som blir verklighet”
- Klart vilka som rider för Patrik Kittel i Billdal
- Grundridning med Henrik Ankarcrona: ”Det viktiga är hur man tar sig till hindret”
- Clinic med Henrik Ankarcrona och Carl Hedin i Helsingborg
- Patrik Kittel: ”Alla ryttare har börjat någonstans”

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!