Dressyr
Publicerad: 2019-08-22
Louise långa väntan på en bronsmedalj
Louise Etzner Jakobsson belönades med 72,902 procent av domarna för sitt program med Zernard och hamnade på bronsplats med en ryttare kvar. Det blev en lång väntan på brittiskan Nicky Greenhill som red sist, med en paus på 45 minuter innan hon startade. Brittiskan kom på fjärde plats och Sveriges andra medalj i mästerskapet är därmed säkrad.
Text och foto: Annika Grundberg
Det var en varm och nöjd Louise som mötte media efter sin ritt.
– Jag är jättenöjd med allt utom halt och ryggning. Han har haft fruktansvärt svårt för det, men har nu blivit så himla duktig och han gjorde jättefina ryggningar på framridningen. Jag tror dock att jag lägger dit en liten spänning för att jag vet att han haft svårt för det, så det är mitt fel.
Var inte sig själv
Men bakdelsvändningarna, som också har varit ett problem tidigare, satt i dag. Liksom mellangaloppen, övergångarna och halterna förutom den som föregick ryggningen.
Uppladdningen kunde ha varit bättre, för i går var Zernard allt annat än sig själv berättar Louise och rösten bryts lite.
– Han var tusen gånger bättre än i går. Då satt hela resan hit i kroppen på honom och han var så trött så trött så jag var helt förtvivlad och tänkte att hur ska jag bära mig åt. Men det gick ju.
Lyssnade på Zernard
För att få Zernard med på banan inför dagens start hade Louise en plan.
– Jag bestämde mig för att vara lugn, lita på honom och låta honom ta den tid som behövdes. Låta hans kropp komma i gång, ta många pauser och ge mycket beröm. I dag svarade han, det gjorde han inte i går och jag tyckte så synd om honom.
Det är tufft för en häst att resa så långt.
– Så klart att någon gång kommer det och jag är glad att det kom i går och inte i dag. I går fick jag en förtvivlanskänsla i kroppen. Men jag vill aldrig se problemen utan jag vill se lösningarna. Jag försöker se alla lösningar och funderar på hur jag ska göra och hur jag ska planera.
Välfyllt på kiss and cry-podiet under Louises ritt.
Lång väntan på bronset
Den brittiska ryttaren Nicky Greenhill är blind. Därmed har hon rätt till att vara helt ensam på framridningen. Därav den långa pausen på 45 minuter innan hennes ritt som var den sista i grad 4. Och visst var Louise lite nervös.
– Det är värre än att rida själv för i väntan kan jag inte påverka någonting, säger Etzner Jakobsson, som berättar att hon inte hade någon koll på brittiskan – så hon fick helt enkelt sätta sig i skuggan och vänta.
Bronsmedalj blev det och en given plats i söndagens kürfinal, där Louise och Zernard dansar fram till toner från musikalen Hair.
– Jag blir glad och peppad av musiken och gillar den jättemycket. Jag vill alltid göra bättre och utveckla mig och hästen.
Lena Malmström tia
I grad 5 startade Lena Malmström på eftermiddagen efter Louises klass. Med det sjuåriga stoet Fabulous Fidelie (efter Floricello), som Lena har fött upp själv, blev det en tiondeplats.
Tidigare på Hippson.se:
Felicia Grimmenhag nöjd med första starten
Anita Johnsson första svensk på banan
Liknande webbartiklar
- Louise Etzner Jakobsson tog kürsilver: "Zernard var jätteduktig"
- Louise Etzner Jakobsson satsar mot Paralympics med nya hästen: ”Kände det här är min häst”
- Zernard pensioneras och lämnar paralandslaget
- Ännu en seger för Louise och Zernard
- Zernard på klinik – ingen start i VM-küren
- Louise har guldglänsande VM-mål
- Louise och Zernard startar tävlingsåret i Danmark: "Mitt mål är 80 procent i küren"
- Louise Etzner Jakobsson har nått GP-drömmen: ”Det är himla häftigt”
- Louise Etzner Jakobsson framme vid målet – i helgen rider hon Grand Prix igen
- Dubbla EM-medaljer för Louise – se bilder och succéritten

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!