Malin Hansson red SM i dressyr på den egna hästen Primero Hit. Inget särskilt märkvärdigt med det, tänker ni läsare. Jo, faktiskt, för Malin har ett funktionshinder som innebär att hon saknar muskler i armarna.
Text: Annika Grundberg
Ridfoto: Sanna Svensson, Photography by Sanna
Porträttfoto: Privat
– Jag saknar biceps- och tricepsmuskeln. Det innebär att jag inte har någon styrka i armarna. Jag kan till exempel inte hålla i en kaffekopp med min vänstra hand eller knyta handen, men jag kan hålla i en tygel. Jag kompenserar dock detta med en stark rygg i vardagen och med sätet i ridningen, säger Malin.
Hon föddes med en ovanlig sjukdom som förkortas AMC. Det innebär att hon saknar ovan nämnda muskler samt en vadmuskel, därför är fotleden stelopererad.
– Jag kan inte trampa ner hälen.
Har aldrig hindrat henne
Men funktionsnedsättningen har aldrig hindrat henne. Hon har i drygt 15 år arbetat på Vretagymnasiet i Linköping som stallchef, hennes tidigare hästar har ofta varit så kallade problemhästar som inte har passat i skolans verksamhet. Men så för några år sedan tänkte hon att hon skulle skaffa en häst som hon kan nå Grand Prix med. Malin fann då sexåriga Primero Hit.
– När jag köpte honom var han kvalad till Breeders, så jag red honom där och nådde final. I höstas debuterade vi Grand Prix och i vår fjärde start klarade vi SM-kvalet.
Erbjuden plats i paralandslaget
Malin har länge varit aktuell för paradressyrlandslaget, om hon bara hade velat.
– Jag har aldrig identifierat mig med mitt handikapp. Visst hade en plats i paradressyrlandslaget gett mig möjligheten att tävla utomlands, men det är inte jag. Dessutom har jag ett vanligt jobb och ett landslagsuppdrag tar tid, säger hon.
I stället satsar Malin vidare med Primero Hit, hon hoppas på internationella starter med honom i framtiden.
– Mitt mål har hela tiden varit Grand Prix, så nu har jag inte hunnit skaffa nya mål. Men jag hoppas på att få starta utomlands i våra grannländer till att börja med. Jag vill också bli placerad i Grand Prix, med resultat över 65 procent.
Hon berättar att hon numera har skaffat egen lastbil, för att kunna sova på tävlingsplatsen.
Känner sig inte riktigt hemma – än
Samtidigt känner Malin sig som en helt vanlig hästtjej och är fortfarande lite obekväm i de större sammanhangen, som till exempel på SM.
– Jag känner mig alldeles vanlig och som att jag inte hör hemma bland eliten, säger hon och berättar att SM var en pärs.
– Jag var så väldigt nervös, men det gick bra. Min tränare Bo Jenå var på plats och hjälpte mig.
Nu väntar vila för Primero Hit som hemma lever ett normalt hästliv.
– Han är en helt vanlig häst som går i hagen utan skydd hela dagarna.
Till hösten vankas nya utmaningar för ekipaget som bara är i början av sin resa, Primero Hit är ju endast tio år. Själv går Malin vidare till Smedstad ridsportcenter och till jobbet som förstelärare i dressyr.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!