Pether Markne har format sin tränarfilosofi genom att kombinera det bästa av två ridsportvärldar – hoppning och dressyr. I slutet av januari höll han hopp- och dressyrclinic hos Billdals ridklubb utanför Göteborg. Vi har tidigare berättat om hoppryttarna, nu är det de båda dressyrekipagens tur.
Text: Anna Carlsson-Käck
Foto: Lotta Karlsson
Siri Ehrnrooth är tolv år och rider B-ponnyn Ollies Felix, en welsh född 1999 e. Rookery Full Flight – Glansevin Gadabout. Ekipaget har haft en mycket framgångsrik säsong 2015, med 10 vinster på 16 regionala och nationella LA-starter. Nyligen kom de med i utvecklingsgruppen för ponnylandslaget.
För dagen är Felix väldigt pigg och stark, Pether låter ekipaget trava och galoppera ”av sig” men fortfarande med kontakt – ”springer han bort går du ner i skritt och gör om” – innan han ber Siri att trava under lättridning. Men väldigt långsamt.
– Övergångar behöver inte alltid vara från gångart till gångart. Se hur långsamt du kan trava utan att det blir skritt. Och så tänker du framåt igen. Vad händer? Tar han skänkeln? Bromsar han? Om hästen tappar kontakten går du in i en svag öppna så att den drivs in i en ny kontakt, innan du gör nästa övergång.
Handen ska inte bromsa
Pether är noga med att det inte är handen som ska bromsa, vare sig i övergångarna eller annars.
– Felix är lite pigg och här har man som tränare ett stort ansvar. Det ska bli rätt så fort som möjligt. Ryttaren kommer aldrig till ridning om han eller hon sitter och håller hela tiden. Då skapar vi tidigt en spänd hand.
Måste du ta ett tygeltag i tygeltaget för att hästen ska bromsa? Pether tipsar om att prova att hålla händerna stilla och att i stället sätta hästen i öppna. Då jobbar den sig till broms utan att du behöver ta tag i tygeln.
– Det här kan man behöva påminna om många, många gånger. Du ska vara som en tjatig mamma på din ponny, säger Pether och Siri skrattar.
I stället för att bromsa med handen kan du sätta hästen i svag öppna om den vill springa i väg.
Acceptera sidförande skänkel
Siri och Felix gör skänkelvikningar i trav fram och tillbaka mellan spåret och kvartslinjen, för att sedan rakrikta och komma fram i galopp. Här är det viktigt att Siri får igenom skänkelhjälperna ordentligt så att ponnyn inte bara viker sig i sidan. Felix blir lite förnärmad och de får göra om. Efter ett par försök ser det väldigt trevligt ut, även om Felix fortfarande är lite stark.
– Hästen måste acceptera sidförande hjälp för att gå fram för skänkeln korrekt. Så här är det viktigt att du säger nej tack till dragkamp. Tala om vad du vill. Stäm av. Bli färdig med ett moment i taget. Checka av så att du inte har hästen i handen genom att ge efter på en tygel i taget och ta tillbaka. Om det inte fungerar går du ner i skritt och börjar om, förklarar Pether.
Siri och Felix får göra långsamma övergångar för att sedan länga ut i en riktigt fin mellantrav, som dock tenderar att bli lite springig efter halva långsidan.
– Bromsa så fort du känner minsta tendens till att han ska springa ifrån dig. Rid in i en långsam övergång under några steg och sedan ber du honom att öka igen.
Siri gör om och lyckas så bra att hon får applåder. Felix taggar till och tror att det är ärevarv på gång.
– Du har en härlig känsla och tajming i din ridning. Och Felix är en välriden, elastisk och jättefin ponny med mycket tryck. En sådan skulle jag vilja ha hemma i stallet. Fast lite större då, skojar Pether.
Sök efter enkelhet och lätthet
Sist ut på clinicen i Billdal rider ingen mindre än Pethers make Per Sandgaard på nioåriga Charmeur, e. Crack C – Gribaldi. Ekipaget kom trea i sjuårsklassen i Falsterbo och som åttaåring har hästen vunnit internationella klasser upp till Intermediaire. Nu satsas det mot Grand Prix.
Per och Charmeur joggar fram, och alternerar trav under lättridning med galopp i stora språng.
– Det ska vara enkelt och lätt redan från start, även i uppvärmningen. Rid som om du har ägg i händerna, säger Pether, medan Per jobbar vidare och rider en svag öppna.
– Nu checkar vi av att framåt och back fungerar, att han driver med sina bakben och är med oss. Det här är en häst med mycket tryck och energi och allt det vill vi inte ha emot oss. Det gäller att bygga upp förtroendet bit för bit, även om man ibland måste testa gränserna lite och kliva ur komfortzonen en kort stund. Du har alltid valet att gå tillbaka dit där du känner dig mer bekväm, säger Pether.
Per gör några övergångar enligt samma princip som Siri tidigare fick göra, och går över till öppnor och slutor i lösgörande syfte. Skolorna görs på diagonalen och på långsidan, men en bit innanför sargen. Per rider dem under lättridning i korta sekvenser.
– Självbärighet är målet. Hästen ska svara lätt och snabbt och för lite hand. Ryttarens händer ska vara låga och anonyma, säger Pether.
Charmeur börjar slappna av och frustar lätt.
– Det är det där vi vill höra. Nu har spänningarna släppt och vi kan börja arbeta, säger Pether.
Olika fokus varje dag
Har du en häst under utbildning måste du välja olika fokus varje dag. Du kan inte jobba med alla Grand Prix-rörelser under ett enda pass. Man ska ha en plan för träningspasset. Per tyckte att Charmeur var lite snabb i galoppen under gårdagens träning, därför väljer de just galoppjobb i dag.
Ekipaget kommer fram i galopp på kvartslinjen, med svag böjning inåt. Med Charmeurs inre bakben ordentligt under sig lägger Per till skänkeln och rider tagen bakdel.
– Det blir som att rida ett embryo till piruett, säger Pether.
Per rider en diagonal sluta i galopp, där Charmeur blir lite stark.
– Rakrikta och sätt honom i öppna några steg. Gå sedan tillbaka till slutan. Du ska ha kvar effekten av öppnan in i slutan. Och få bort hästen från skänkeln innan bytet vid väggen.
Per varierar skolornas språng och gör dem större och mindre. Lite då och då under passet lägger han in en ett par minuters mikropaus i skritt, men fortfarande med kontakt.
– När vi tränar bytesserier rider vi ofta på långsidorna innanför väggen. Man kan även göra serier på diagonalen, men de får inte bli för långa. Då blir det lätt vingligt, säger Pether.
Variera gärna steglängd i de diagonala slutorna.
Så lite hand som möjligt
Han berättar att Charmeur tidigare har haft ”byteskomplex”, han trasslade in sig och bytte orent. Detta märks det inget av när Per gör en fin bytesserie i vartannat på kvartslinjen. Vid bytena i varje är det dock tydligt att Charmeur blir frustrerad. Pether ber Per att hålla sina händer ännu mer stilla i bytena och då fungerar det mycket bättre.
– Det svåraste för oss dressyrryttare är att händerna ska ta så lite plats som möjlig, menar Per och Pether fyller i:
– Man ska vara oberoende av sina händer. Rid för sätet. Sits och position är oerhört viktigt för att hästen ska gå i balans.
När det gäller Charmeur och hans byteskomplex är varken Per eller Pether speciellt oroliga:
– Hästen har bra inställning och attityd, så det här är inget vi bekymrar oss över. Det gäller att ta lite i taget och att sluta i tid.
Piruett
Per och Charmeur går in i en ganska vid högerpiruett.
– Vi centrerar inte mycket alls ännu. Man kan göra den lite tajtare några steg och sedan gå tillbaka igen. Piruett är ingen cirkuskonst utan du ska ha kontroll hela tiden. Vi vill ha hästen kvar på sina bakben så lång stund som möjligt. Tänk ett, två, tre i vändningen, säger Pether.
Efter att ha visat en tävlingsmässig vänsterpiruett ställer sig Per upp i sadeln och galopperar på, så att Charmeur får komma framåt-nedåt och vila lite.
– Det här är bra för hästens inställning. Det ska vara trevligt att jobba.
Varva det samlande arbetet med att galoppera på framåt.
Passage och piaff
– I passagen ska hästen vara framför skänkeln och hela tiden bjuda framåt. Även här kan du alternera med tempoväxlingar och prova hur långsamt det kan bli, utan att energin släcks.
Charmeur jobbar fint i passagen och Per fortsätter in i piaff.
– Håll kvar travtakten men bli inte fysisk i din ridning. Det ska fortfarande vara lätt. Använd öppnakänslan så att hästen känner att den får plats.
Piaffen blir inte perfekt, men Pether är nöjd:
– Den står inte kvar på stället och trampar men det gör inget. Det där var en helt okej nybörjarpiaff.
Inte så tokigt för att vara "nybörjarpiaff", eller hur?
Ökad trav
Ekipaget passagerar på långsidan och går direkt ur passagen in i ökad trav.
– I denna övning är det bakdelen som bär upp framdelen, vårt jobb är att få mer styrka och låga haser så att frambenen kommer upp mer, säger Pether.
Charmeur förlorar lite i styrka och samling, och springer ifrån ökningen. Precis som Siri får Per då instruktioner om att vid minsta tendens till spring i ökningen ta tillbaka innan det händer, och börja om.
Samma övningar och samma tänk, oavsett nivå. Det är inte konstigare än så.
– Det ska vara enkelt, det ska vara lätt. Det ska vara konsekvent och man kan alltid backa tillbaka, säger Pether.
Framdelen ska komma upp i ökningarna.
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!