Dressyr
Publicerad: 2016-02-03
Markne: "Hästen ska svara lätt och snabbt"
Pether Markne har format sin tränarfilosofi genom att kombinera det bästa av två ridsportvärldar – hoppning och dressyr. I slutet av januari höll han hopp- och dressyrclinic hos Billdals ridklubb utanför Göteborg. Vi har tidigare berättat om hoppryttarna, nu är det de båda dressyrekipagens tur.
Text: Anna Carlsson-Käck
Foto: Lotta Karlsson
Siri Ehrnrooth är tolv år och rider B-ponnyn Ollies Felix, en welsh född 1999 e. Rookery Full Flight – Glansevin Gadabout. Ekipaget har haft en mycket framgångsrik säsong 2015, med 10 vinster på 16 regionala och nationella LA-starter. Nyligen kom de med i utvecklingsgruppen för ponnylandslaget.
För dagen är Felix väldigt pigg och stark, Pether låter ekipaget trava och galoppera ”av sig” men fortfarande med kontakt – ”springer han bort går du ner i skritt och gör om” – innan han ber Siri att trava under lättridning. Men väldigt långsamt.
– Övergångar behöver inte alltid vara från gångart till gångart. Se hur långsamt du kan trava utan att det blir skritt. Och så tänker du framåt igen. Vad händer? Tar han skänkeln? Bromsar han? Om hästen tappar kontakten går du in i en svag öppna så att den drivs in i en ny kontakt, innan du gör nästa övergång.
Handen ska inte bromsa
Pether är noga med att det inte är handen som ska bromsa, vare sig i övergångarna eller annars.
– Felix är lite pigg och här har man som tränare ett stort ansvar. Det ska bli rätt så fort som möjligt. Ryttaren kommer aldrig till ridning om han eller hon sitter och håller hela tiden. Då skapar vi tidigt en spänd hand.
Måste du ta ett tygeltag i tygeltaget för att hästen ska bromsa? Pether tipsar om att prova att hålla händerna stilla och att i stället sätta hästen i öppna. Då jobbar den sig till broms utan att du behöver ta tag i tygeln.
– Det här kan man behöva påminna om många, många gånger. Du ska vara som en tjatig mamma på din ponny, säger Pether och Siri skrattar.
I stället för att bromsa med handen kan du sätta hästen i svag öppna om den vill springa i väg.
Acceptera sidförande skänkel
Siri och Felix gör skänkelvikningar i trav fram och tillbaka mellan spåret och kvartslinjen, för att sedan rakrikta och komma fram i galopp. Här är det viktigt att Siri får igenom skänkelhjälperna ordentligt så att ponnyn inte bara viker sig i sidan. Felix blir lite förnärmad och de får göra om. Efter ett par försök ser det väldigt trevligt ut, även om Felix fortfarande är lite stark.
– Hästen måste acceptera sidförande hjälp för att gå fram för skänkeln korrekt. Så här är det viktigt att du säger nej tack till dragkamp. Tala om vad du vill. Stäm av. Bli färdig med ett moment i taget. Checka av så att du inte har hästen i handen genom att ge efter på en tygel i taget och ta tillbaka. Om det inte fungerar går du ner i skritt och börjar om, förklarar Pether.
Siri och Felix får göra långsamma övergångar för att sedan länga ut i en riktigt fin mellantrav, som dock tenderar att bli lite springig efter halva långsidan.
– Bromsa så fort du känner minsta tendens till att han ska springa ifrån dig. Rid in i en långsam övergång under några steg och sedan ber du honom att öka igen.
Siri gör om och lyckas så bra att hon får applåder. Felix taggar till och tror att det är ärevarv på gång.
– Du har en härlig känsla och tajming i din ridning. Och Felix är en välriden, elastisk och jättefin ponny med mycket tryck. En sådan skulle jag vilja ha hemma i stallet. Fast lite större då, skojar Pether.
Sök efter enkelhet och lätthet
Sist ut på clinicen i Billdal rider ingen mindre än Pethers make Per Sandgaard på nioåriga Charmeur, e. Crack C – Gribaldi. Ekipaget kom trea i sjuårsklassen i Falsterbo och som åttaåring har hästen vunnit internationella klasser upp till Intermediaire. Nu satsas det mot Grand Prix.
Per och Charmeur joggar fram, och alternerar trav under lättridning med galopp i stora språng.
– Det ska vara enkelt och lätt redan från start, även i uppvärmningen. Rid som om du har ägg i händerna, säger Pether, medan Per jobbar vidare och rider en svag öppna.
– Nu checkar vi av att framåt och back fungerar, att han driver med sina bakben och är med oss. Det här är en häst med mycket tryck och energi och allt det vill vi inte ha emot oss. Det gäller att bygga upp förtroendet bit för bit, även om man ibland måste testa gränserna lite och kliva ur komfortzonen en kort stund. Du har alltid valet att gå tillbaka dit där du känner dig mer bekväm, säger Pether.
Per gör några övergångar enligt samma princip som Siri tidigare fick göra, och går över till öppnor och slutor i lösgörande syfte. Skolorna görs på diagonalen och på långsidan, men en bit innanför sargen. Per rider dem under lättridning i korta sekvenser.
– Självbärighet är målet. Hästen ska svara lätt och snabbt och för lite hand. Ryttarens händer ska vara låga och anonyma, säger Pether.
Charmeur börjar slappna av och frustar lätt.
– Det är det där vi vill höra. Nu har spänningarna släppt och vi kan börja arbeta, säger Pether.
Olika fokus varje dag
Har du en häst under utbildning måste du välja olika fokus varje dag. Du kan inte jobba med alla Grand Prix-rörelser under ett enda pass. Man ska ha en plan för träningspasset. Per tyckte att Charmeur var lite snabb i galoppen under gårdagens träning, därför väljer de just galoppjobb i dag.
Ekipaget kommer fram i galopp på kvartslinjen, med svag böjning inåt. Med Charmeurs inre bakben ordentligt under sig lägger Per till skänkeln och rider tagen bakdel.
– Det blir som att rida ett embryo till piruett, säger Pether.
Per rider en diagonal sluta i galopp, där Charmeur blir lite stark.
– Rakrikta och sätt honom i öppna några steg. Gå sedan tillbaka till slutan. Du ska ha kvar effekten av öppnan in i slutan. Och få bort hästen från skänkeln innan bytet vid väggen.
Per varierar skolornas språng och gör dem större och mindre. Lite då och då under passet lägger han in en ett par minuters mikropaus i skritt, men fortfarande med kontakt.
– När vi tränar bytesserier rider vi ofta på långsidorna innanför väggen. Man kan även göra serier på diagonalen, men de får inte bli för långa. Då blir det lätt vingligt, säger Pether.
Variera gärna steglängd i de diagonala slutorna.
Så lite hand som möjligt
Han berättar att Charmeur tidigare har haft ”byteskomplex”, han trasslade in sig och bytte orent. Detta märks det inget av när Per gör en fin bytesserie i vartannat på kvartslinjen. Vid bytena i varje är det dock tydligt att Charmeur blir frustrerad. Pether ber Per att hålla sina händer ännu mer stilla i bytena och då fungerar det mycket bättre.
– Det svåraste för oss dressyrryttare är att händerna ska ta så lite plats som möjlig, menar Per och Pether fyller i:
– Man ska vara oberoende av sina händer. Rid för sätet. Sits och position är oerhört viktigt för att hästen ska gå i balans.
När det gäller Charmeur och hans byteskomplex är varken Per eller Pether speciellt oroliga:
– Hästen har bra inställning och attityd, så det här är inget vi bekymrar oss över. Det gäller att ta lite i taget och att sluta i tid.
Piruett
Per och Charmeur går in i en ganska vid högerpiruett.
– Vi centrerar inte mycket alls ännu. Man kan göra den lite tajtare några steg och sedan gå tillbaka igen. Piruett är ingen cirkuskonst utan du ska ha kontroll hela tiden. Vi vill ha hästen kvar på sina bakben så lång stund som möjligt. Tänk ett, två, tre i vändningen, säger Pether.
Efter att ha visat en tävlingsmässig vänsterpiruett ställer sig Per upp i sadeln och galopperar på, så att Charmeur får komma framåt-nedåt och vila lite.
– Det här är bra för hästens inställning. Det ska vara trevligt att jobba.
Varva det samlande arbetet med att galoppera på framåt.
Passage och piaff
– I passagen ska hästen vara framför skänkeln och hela tiden bjuda framåt. Även här kan du alternera med tempoväxlingar och prova hur långsamt det kan bli, utan att energin släcks.
Charmeur jobbar fint i passagen och Per fortsätter in i piaff.
– Håll kvar travtakten men bli inte fysisk i din ridning. Det ska fortfarande vara lätt. Använd öppnakänslan så att hästen känner att den får plats.
Piaffen blir inte perfekt, men Pether är nöjd:
– Den står inte kvar på stället och trampar men det gör inget. Det där var en helt okej nybörjarpiaff.
Inte så tokigt för att vara "nybörjarpiaff", eller hur?
Ökad trav
Ekipaget passagerar på långsidan och går direkt ur passagen in i ökad trav.
– I denna övning är det bakdelen som bär upp framdelen, vårt jobb är att få mer styrka och låga haser så att frambenen kommer upp mer, säger Pether.
Charmeur förlorar lite i styrka och samling, och springer ifrån ökningen. Precis som Siri får Per då instruktioner om att vid minsta tendens till spring i ökningen ta tillbaka innan det händer, och börja om.
Samma övningar och samma tänk, oavsett nivå. Det är inte konstigare än så.
– Det ska vara enkelt, det ska vara lätt. Det ska vara konsekvent och man kan alltid backa tillbaka, säger Pether.
Framdelen ska komma upp i ökningarna.
taggar
Liknande webbartiklar
- Markne och Sandgaard säljer Arphus
- Cornelia och Final Cut siktar högt
- Cornelia och Final Cut SM-klara
- Cornelia nyper sig själv i armen: ”Det har inte helt landat att det är sant”
- Skänker GP-häst till elev: ”Vi har inte blivit tokiga”
- Stor, modern och exklusiv anläggning nära Flyinge
- Per och Pether har lämnat Sverige: ”Trivs väldigt bra i Danmark”
- Entreprenören Pether Markne: ”Drivkraften finns i rädslan att stagnera”
- Marknes dreamteam ska hjälpa unga ryttare
- Erik lever drömliv med hästar i New York

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!