Pether Markne och moderatorn Tessie Sjöstedt under seminariet i Falsterbo.
I samband med Falsterbo Horse Show bjöd Pether Markne och Folksam in till ett frukostseminarium om hästens grundarbete. Något som ryttare till vardags ofta slarvar med.
– Det sägs att man ska tillbringa tiotusen timmar i sadeln för att bli en bra ryttare, men man måste vara smart där uppe, inleder Pether.
Text & foto: Annelie Lundkvist
Pether Markne påpekar att man som ryttare ibland kan behöva stanna upp och fundera på vad det är som inte stämmer, när ridpasset inte går enligt planen. Med förtroende, rätt kontakt med hästen och repetition kommer allt en dag att falla på plats – så att ekipaget kan ta sig till nästa nivå.
Viktigt att komma ihåg är att ridpasset börjar direkt när ryttaren sitter upp för att skritta fram sin häst. Redan då är det ryttaren som har kommandot. Den röda tråden genom Pethers seminarium är att hästen ska arbeta med sin ryttare, den måste vara trygg med och förstå de grundläggande hjälperna hand och skänkel.
Under skrittpasset får halsen gärna vara lång och utsträckt, men skänkeln ska ligga an mot hästen, även om den är avslappnad. Vid vardagsridning anser Pether att uppvärmningen ska ta längre tid än det fokuserade arbetet.
”Krypa, gå, springa”-metoden
Det som ofta tar udden av hästens engagemang i den vardagliga ridningen är att det blir just vardag, med dålig variation. Ryttaren har ansvaret för att skapa omväxling för hästen, så att inte alla ridpass sker i ridhuset runt fyrkantsspåret. Hästen ska vilja gå in på ridbanan och den ska känna att den vill arbeta, om inte måste ryttaren stanna upp och fråga sig vad det är som kan ändras.
Oavsett om ryttaren rider hoppning eller dressyr är uppvärmningen viktigast för att få hästen att arbeta genom hela kroppen.
– Det går att lära en häst att spela död, då anser jag att det måste gå att lära den att ridas med mjuk skänkel, säger Pether.
Mest fokus i uppvärmningen får det som bör vara genomgående i hela ridpasset – en avslappnad häst. Med lång hals får hästen värma upp alla muskler i skritt och trav, skänkeln ska fortfarande vara närvarande intill sidan på den.
Låt inte hästen gå över i trav innan du har kontroll på skritten, är hästen ofokuserad i den lägre gångarten kommer den troligtvis även att bli det i traven. Oavsett om du har en pigg eller en lugn häst understryker Pether hur viktigt det är med upprepade övergångar mellan gångarterna. Det ger en mer lyhörd häst, som blir fokuserad på uppgiften.
Pigga individer måste få gå framåt
Angelica Augustssons förra häst Mic Mac du Tillard är ett exempel på en het häst som har stark vilja. Den hästen är ett bevis på att man inte ska placera in hästar i en mall när det gäller hur den vardagliga ridningen bör se ut.
Det viktigaste är dock ledarfrågan, att det är ryttaren som rider framåt, inte hästen som springer på. För att de pigga hästarna, som har svårt att komma till ro i sitt arbete, ska kunna slappna av bättre kan det vara bra att de blir ridna två gånger om dagen. Låt gärna det fokuserade passet ligga på eftermiddagen.
– Man kan inte alltid få som man vill, ibland måste man respektera hästen och låta den vara, säger Pether.
Det är viktigt att du låter hästen röra på sig framåt, i stället för att försöka kontrollera den med korta tyglar tills det kokar över. Ofta märker han som tränare att samspelet mellan hand och skänkel inte finns där på de hetare hästarna, vilket gör att hästen springer på mer.
– Här måste man vara noga med de viktiga övergångarna mellan skritt och trav, påpekar Pether.
Hästens form är inte allt
Ingen häst är den andra lik, dressyrhästarna kan kroppsligt skilja sig rejält från hopphästarna, men en gemensam nämnare är att du behöver ta hänsyn till hästens uppbyggnad. Många hopphästar har långa bakben och måste få hitta sin egen balans i gångarterna, då gäller det att inte dra ihop hästen för mycket.
– Vi ska inte snygga till formen och placera in alla hästar i ett fack. Det handlar om att se individen, att stärka hästen och ridningen, säger Pether.
Att sätta på ett skarpare bett på hästen som gärna drar iväg löser inga problem, då blir det ett falskt kvitto på att kommunikationen mellan hand och skänkel fungerar. Hemligheten är att få ridningens grunder att sitta och fungera per automatik. Det är då ryttaren och hästen kan lyfta sig till nästa nivå.
Pether erkänner att han inte alltid har levt efter allt han skriver i sin nyutkomna bok ”Hästens grundarbete”, detta är en mognad som måste få ta tid hos ryttaren. När han vågade förstå att ridningens grunder är enkla kunde han själv lära ut enkelheten, och han avslutar frukosten med att utbrista:
– Våga vara enkel!
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!