Dressyr
Publicerad: 2014-07-23
Pether Markne och moderatorn Tessie Sjöstedt under seminariet i Falsterbo.
Markne: ”Ridningens grunder är enkla”
I samband med Falsterbo Horse Show bjöd Pether Markne och Folksam in till ett frukostseminarium om hästens grundarbete. Något som ryttare till vardags ofta slarvar med.
– Det sägs att man ska tillbringa tiotusen timmar i sadeln för att bli en bra ryttare, men man måste vara smart där uppe, inleder Pether.
Text & foto: Annelie Lundkvist
Pether Markne påpekar att man som ryttare ibland kan behöva stanna upp och fundera på vad det är som inte stämmer, när ridpasset inte går enligt planen. Med förtroende, rätt kontakt med hästen och repetition kommer allt en dag att falla på plats – så att ekipaget kan ta sig till nästa nivå.
Viktigt att komma ihåg är att ridpasset börjar direkt när ryttaren sitter upp för att skritta fram sin häst. Redan då är det ryttaren som har kommandot. Den röda tråden genom Pethers seminarium är att hästen ska arbeta med sin ryttare, den måste vara trygg med och förstå de grundläggande hjälperna hand och skänkel.
Under skrittpasset får halsen gärna vara lång och utsträckt, men skänkeln ska ligga an mot hästen, även om den är avslappnad. Vid vardagsridning anser Pether att uppvärmningen ska ta längre tid än det fokuserade arbetet.
”Krypa, gå, springa”-metoden
Det som ofta tar udden av hästens engagemang i den vardagliga ridningen är att det blir just vardag, med dålig variation. Ryttaren har ansvaret för att skapa omväxling för hästen, så att inte alla ridpass sker i ridhuset runt fyrkantsspåret. Hästen ska vilja gå in på ridbanan och den ska känna att den vill arbeta, om inte måste ryttaren stanna upp och fråga sig vad det är som kan ändras.
Oavsett om ryttaren rider hoppning eller dressyr är uppvärmningen viktigast för att få hästen att arbeta genom hela kroppen.
– Det går att lära en häst att spela död, då anser jag att det måste gå att lära den att ridas med mjuk skänkel, säger Pether.
Mest fokus i uppvärmningen får det som bör vara genomgående i hela ridpasset – en avslappnad häst. Med lång hals får hästen värma upp alla muskler i skritt och trav, skänkeln ska fortfarande vara närvarande intill sidan på den.
Låt inte hästen gå över i trav innan du har kontroll på skritten, är hästen ofokuserad i den lägre gångarten kommer den troligtvis även att bli det i traven. Oavsett om du har en pigg eller en lugn häst understryker Pether hur viktigt det är med upprepade övergångar mellan gångarterna. Det ger en mer lyhörd häst, som blir fokuserad på uppgiften.
Pigga individer måste få gå framåt
Angelica Augustssons förra häst Mic Mac du Tillard är ett exempel på en het häst som har stark vilja. Den hästen är ett bevis på att man inte ska placera in hästar i en mall när det gäller hur den vardagliga ridningen bör se ut.
Det viktigaste är dock ledarfrågan, att det är ryttaren som rider framåt, inte hästen som springer på. För att de pigga hästarna, som har svårt att komma till ro i sitt arbete, ska kunna slappna av bättre kan det vara bra att de blir ridna två gånger om dagen. Låt gärna det fokuserade passet ligga på eftermiddagen.
– Man kan inte alltid få som man vill, ibland måste man respektera hästen och låta den vara, säger Pether.
Det är viktigt att du låter hästen röra på sig framåt, i stället för att försöka kontrollera den med korta tyglar tills det kokar över. Ofta märker han som tränare att samspelet mellan hand och skänkel inte finns där på de hetare hästarna, vilket gör att hästen springer på mer.
– Här måste man vara noga med de viktiga övergångarna mellan skritt och trav, påpekar Pether.
Hästens form är inte allt
Ingen häst är den andra lik, dressyrhästarna kan kroppsligt skilja sig rejält från hopphästarna, men en gemensam nämnare är att du behöver ta hänsyn till hästens uppbyggnad. Många hopphästar har långa bakben och måste få hitta sin egen balans i gångarterna, då gäller det att inte dra ihop hästen för mycket.
– Vi ska inte snygga till formen och placera in alla hästar i ett fack. Det handlar om att se individen, att stärka hästen och ridningen, säger Pether.
Att sätta på ett skarpare bett på hästen som gärna drar iväg löser inga problem, då blir det ett falskt kvitto på att kommunikationen mellan hand och skänkel fungerar. Hemligheten är att få ridningens grunder att sitta och fungera per automatik. Det är då ryttaren och hästen kan lyfta sig till nästa nivå.
Pether erkänner att han inte alltid har levt efter allt han skriver i sin nyutkomna bok ”Hästens grundarbete”, detta är en mognad som måste få ta tid hos ryttaren. När han vågade förstå att ridningens grunder är enkla kunde han själv lära ut enkelheten, och han avslutar frukosten med att utbrista:
– Våga vara enkel!
taggar
Liknande webbartiklar
- Stor, modern och exklusiv anläggning nära Flyinge
- Pether Markne tränar framtida hoppstjärnor
- Per och Pether har lämnat Sverige: ”Trivs väldigt bra i Danmark”
- Hållbar unghästutbildning – ett ryttaransvar: ”Gör jag det för hästens eller för min skull?”
- Superstallchefen: ”Var närvarande när du umgås med hästen”
- Bildspel: Häng med till Pether Marknes bas
- Ridsportprofiler skickar julhälsningar
- Pether Marknes julhälsning: ”Se hästen som en individ – och sluta att döma andra”
- Plötsligt händer det!
- De vill skapa bättre förutsättningar för ryttare i norra Sverige
relaterade artiklar

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och att de använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!