Pether Markne och moderatorn Tessie Sjöstedt under seminariet i Falsterbo.
I samband med Falsterbo Horse Show bjöd Pether Markne och Folksam in till ett frukostseminarium om hästens grundarbete. Något som ryttare till vardags ofta slarvar med.
– Det sägs att man ska tillbringa tiotusen timmar i sadeln för att bli en bra ryttare, men man måste vara smart där uppe, inleder Pether.
Text & foto: Annelie Lundkvist
Pether Markne påpekar att man som ryttare ibland kan behöva stanna upp och fundera på vad det är som inte stämmer, när ridpasset inte går enligt planen. Med förtroende, rätt kontakt med hästen och repetition kommer allt en dag att falla på plats – så att ekipaget kan ta sig till nästa nivå.
Viktigt att komma ihåg är att ridpasset börjar direkt när ryttaren sitter upp för att skritta fram sin häst. Redan då är det ryttaren som har kommandot. Den röda tråden genom Pethers seminarium är att hästen ska arbeta med sin ryttare, den måste vara trygg med och förstå de grundläggande hjälperna hand och skänkel.
Under skrittpasset får halsen gärna vara lång och utsträckt, men skänkeln ska ligga an mot hästen, även om den är avslappnad. Vid vardagsridning anser Pether att uppvärmningen ska ta längre tid än det fokuserade arbetet.
”Krypa, gå, springa”-metoden
Det som ofta tar udden av hästens engagemang i den vardagliga ridningen är att det blir just vardag, med dålig variation. Ryttaren har ansvaret för att skapa omväxling för hästen, så att inte alla ridpass sker i ridhuset runt fyrkantsspåret. Hästen ska vilja gå in på ridbanan och den ska känna att den vill arbeta, om inte måste ryttaren stanna upp och fråga sig vad det är som kan ändras.
Oavsett om ryttaren rider hoppning eller dressyr är uppvärmningen viktigast för att få hästen att arbeta genom hela kroppen.
– Det går att lära en häst att spela död, då anser jag att det måste gå att lära den att ridas med mjuk skänkel, säger Pether.
Mest fokus i uppvärmningen får det som bör vara genomgående i hela ridpasset – en avslappnad häst. Med lång hals får hästen värma upp alla muskler i skritt och trav, skänkeln ska fortfarande vara närvarande intill sidan på den.
Låt inte hästen gå över i trav innan du har kontroll på skritten, är hästen ofokuserad i den lägre gångarten kommer den troligtvis även att bli det i traven. Oavsett om du har en pigg eller en lugn häst understryker Pether hur viktigt det är med upprepade övergångar mellan gångarterna. Det ger en mer lyhörd häst, som blir fokuserad på uppgiften.
Pigga individer måste få gå framåt
Angelica Augustssons förra häst Mic Mac du Tillard är ett exempel på en het häst som har stark vilja. Den hästen är ett bevis på att man inte ska placera in hästar i en mall när det gäller hur den vardagliga ridningen bör se ut.
Det viktigaste är dock ledarfrågan, att det är ryttaren som rider framåt, inte hästen som springer på. För att de pigga hästarna, som har svårt att komma till ro i sitt arbete, ska kunna slappna av bättre kan det vara bra att de blir ridna två gånger om dagen. Låt gärna det fokuserade passet ligga på eftermiddagen.
– Man kan inte alltid få som man vill, ibland måste man respektera hästen och låta den vara, säger Pether.
Det är viktigt att du låter hästen röra på sig framåt, i stället för att försöka kontrollera den med korta tyglar tills det kokar över. Ofta märker han som tränare att samspelet mellan hand och skänkel inte finns där på de hetare hästarna, vilket gör att hästen springer på mer.
– Här måste man vara noga med de viktiga övergångarna mellan skritt och trav, påpekar Pether.
Hästens form är inte allt
Ingen häst är den andra lik, dressyrhästarna kan kroppsligt skilja sig rejält från hopphästarna, men en gemensam nämnare är att du behöver ta hänsyn till hästens uppbyggnad. Många hopphästar har långa bakben och måste få hitta sin egen balans i gångarterna, då gäller det att inte dra ihop hästen för mycket.
– Vi ska inte snygga till formen och placera in alla hästar i ett fack. Det handlar om att se individen, att stärka hästen och ridningen, säger Pether.
Att sätta på ett skarpare bett på hästen som gärna drar iväg löser inga problem, då blir det ett falskt kvitto på att kommunikationen mellan hand och skänkel fungerar. Hemligheten är att få ridningens grunder att sitta och fungera per automatik. Det är då ryttaren och hästen kan lyfta sig till nästa nivå.
Pether erkänner att han inte alltid har levt efter allt han skriver i sin nyutkomna bok ”Hästens grundarbete”, detta är en mognad som måste få ta tid hos ryttaren. När han vågade förstå att ridningens grunder är enkla kunde han själv lära ut enkelheten, och han avslutar frukosten med att utbrista:
– Våga vara enkel!
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
Den belgiska distanstränaren, och tidigare landslagsledaren, Pierre Arnould har stängts av i 20 månader och fått böter för att ha förfalskat i hästpass.
Använde en veterinärs stämpel för att ge sken av att hästar vaccinerats
Under fredagen meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip, drottning Elisabeths make, avlidit 99 år gammal.
I veckans tävling, i samarbete med Schockemöhle Sports, kan du vinna ett par sprillans nya ridbyxor som både är stilrena och bekväma.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har blivit föräldrar. Det är International Jumping Riders Club som berättar om den glädjande nyheten.
Babyboomen bland hoppeliten fortsätter – Guerdat blev pappa tidigare i veckan
Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje.
Det är dags att välkomna ett gäng med nya experter till Hippson.se. Den första att presenteras är ingen mindre än tränaren Lennart Lindelöw.
"Det absolut roligaste med att vara tränare är följa elevernas utveckling"
Louise Chatteli och hästen Hannibal brukar besöka sjuka barn. På grund av spridningen av EHV-1 kan hon inte bedriva sin verksamhet i nuläget.
Rider alla hoppryttare i snabb galopp och dressyrryttare i ”möösgalopp”? Kajsa Boström menar att rätt utbildade ryttare väljer rätt tempo till det de ska göra.
Sätt övergångarna med serpentinen, åttvolten och treklövern. Ewa Angantyr berättar hur du gör träningspasset lite roligare, för både dig och hästen.
Ewas tre favoritmönster håller hästens intresse uppe hela ridpasset
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Annika Axelsson var en av alla ryttare som var på plats under Sunshine Tour. Hennes sto Agnetha Z var en av de hästar som blev allvarligt sjuk.
En 87-årig man i Växjö kommun döms för vårdslöshet i trafik efter att han i januari körde på ett ridande ekipage med sin husbil.
Mannen döms mot sitt nekande – lyssna på P4 Kronobergs inslag
Dagen efter han tagit OS-brons sa Andreas Helgstrand upp sig för att starta eget. Nu är Helgstrand Dressage känt över hela ridsportvärlden.
Berättar om sitt koncept och målet att bygga världens ledande hästföretag
Steve Guerdat och Fanny Guerdat Skalli har blivit föräldrar – dottern Ella är född. Steve ligger fortsatt i topp på världsrankingen, men tvåan knappar in.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!