Dressyr
Publicerad: 2015-04-21







Matthias Rath: "Tid är det viktigaste du kan ge"
Under lördagen höll sagohingsten Totilas ryttare, Matthias Alexander Rath, en clinic i samarbete med Equestrian Academy – på Sigtuna Ridskola utanför Stockholm. Temat för clinicen var "förväntningar", något Matthias har stor erfarenhet av.
Text och foto: Annelie Lundkvist
När Matthias fick förfrågan om att provrida Totilas tvekade han inte en sekund. Ingen ryttare skulle säga nej till att testa sagohingsten, som då tävlades extremt framgångsrikt av holländske Edward Gal.
– Det var först när det blev aktuellt att jag skulle bli hans nya ryttare som jag började tänka på förväntningarna. Men inte förrän vi gjorde vår första tävling insåg jag hur stort intresset var.
Första tävlingen reds i München och skapade stor hajp i publiken. Aldrig någonsin hade det varit fullsatt inne vid tävlingsbanan och vid framridningen. Enligt Matthias stod folk i flera rader för att få en glimt av ekipaget.
– Det var en konstig känsla, men efter ett tag tänker du inte på andras förväntningar, utan har egna, förklarar Matthias.
Han resonerar som så att om du bryr dig om vad andra säger och tycker, då fungerar det inte i längden. Det viktigaste för honom har varit hans föräldrar, hans pappa och styvmor. De har inte haft några krav på ekipaget, utan har gett dem tid att lära känna varandra.
Uppehåll från tävlingsbanorna
Ekipaget hann endast med två starter 2012, därefter blev Matthias sjuk och när de började träna igen satte en skada stopp för Totilas. I slutet av 2014 gjorde ekipaget comeback på banorna igen, då med en seger när de ställdes mot bland andra Valegro och Charlotte Dujardin. Tävlingsdebuten för året närmar sig, och enligt Matthias är det stora målet för i år EM på hemmaplan i Aachen.
Tipsar publiken i lektionsform
Efter en inledande öppenhjärtig intervju kommer Jeanna Högberg in på banan med femåriga Springbank VH (e. Skovens Rafael u. De la Reinne VH ue. De Niro). Hon berättar för publiken att hon har höga förväntningar på Springbank, att hon har haft det sedan hans framgångsrika treårstest. Jeanna har förhoppningar om att han i framtiden blir hennes Grand Prix-häst.
Matthias, som verkar tycka om vad han ser, berömmer Springbank och förstår varför Jeanna är så förtjust i hästen. Han håller under eftermiddagen fyra korta lektioner, alla med skickliga ryttare som har fina hästar och stora hopp om framtiden. Vi har samlat Matthias viktigaste tips för ryttaren som vill mycket, och känner sig otålig:
Ge den yngre hästen tid
De yngre hästarna har i dag deadlines och tidsplaner att anpassa sig efter, något som inte alltid är en fördel för dem. En häst som presterat väldigt bra som fyraåring kan nästa år ha fullt upp med att växa i sin kropp, och inte alls vara motiverad för träningen. Enligt Matthias handlar det om att vinna förtroende – och ge hästen tid att lära sig nya saker.
En spänd häst kan behöva gå framåt
Om den yngre dressyrhästen blir spänd och osäker under ridpasset resulterar det ofta i att den spänner sig, något som gör det svårare att hitta harmonin och möjligtvis skapar frustration hos ryttaren. Här är Matthias råd enkelt, rid framåt.
– Det är viktigt att lugna ner hästen och lösningen kan vara att rida fram. Går hästen i en trav den är bekväm i kommer den att trivas igen, konstaterar Matthias.
Koll på tempo och rytm
Under clinicen lär vi i publiken känna Matthias och märker att han är en väldigt ödmjuk man, med stor kärlek till hästarna och ridningens ädla konst. Han ser även ryttarens ansvar som den viktigaste detaljen i ridningen, och att ryttaren kontrollerar hästen framåt. Under hans lektioner hamnar två ryttare flera gånger i ett "bakåt-läge", de samlar hästen för mycket och får då varken bjudning eller tryck i gångarten.
Här uppmärksammar Matthias publiken på att det är ryttarens ansvar att vara lyhörd och ha kontroll på tempo och rytm. Hästen får inte stressa genom övningen, utan ska få tid på sig att göra varje del – och hinna med.
Förvänta dig ingenting
Den unga hästen är ett oskrivet blad, därför kan man inte förvänta sig att allt ska gå enkelt från början. Inte heller är det rättvist att lägga skulden på hästen om det inte gick som man hade planerat på en träning eller tävling. Även om förväntningarna kan vara höga är det viktigt att behålla distansen till utmaningen och se hästen för vad den är, en ung och talangfull individ som vill lära sig.
– Oavsett hur mycket du vill ha framgång, kan du inte förvänta dig att hästen kan allt från början.
Ha tålamod
Matthias erkänner att han vet hur frustrerande det kan vara när man ena ridpasset rider perfekta galoppombyten, och känner att nu har vi äntligen nått dit vi ville, för att nästa ridpass hamna på ruta ett igen.
– De unga hästarna måste lita på dig, du får ha tålamod även om det tar tre veckor. Ta tid på dig och rid övningen igen och igen. Lägg in en skrittpaus och börja om, uppmanar Matthias.
Han själv kan sitta en hel lektion och rida hörnpasseringar och vända över diagonalen, till hans tränare är nöjd med vägen.
Övergångar, övergångar, övergångar
Själva förberedelsen inför en ridväg eller en övning är, enligt Matthias, ibland ännu viktigare än själva övningen. Hörnpasseringen, tempot, lydnaden och övergången är inget man kan träna för mycket på.
Rid i trav, sakta av till skritt, låt hästen skritta fem steg och sätt igång i trav igen. Att upprepa den övningen ger en lyhörd häst som är beredd på vad ryttaren önskar.
För Matthias handlar all ridning och träning av tävlingshästen i unga år om att bygga upp den inför de större utmaningarna. Det betyder att när man hamnar på toppen och har nått sitt mål ska man ha en stabil grund att stå på, så att man inte ramlar ner. Grunden byggs inte med slarv, då rasar den. Det är bättre att ta gott om tid på sig och bygga något du själv tror på.
Liknande webbartiklar
- Totilas tillbaka – visas vid hingstshow
- Totilas vs. Valegro – vem vinner kampen i Aachen 2015?
- Rath och Totilas laddade inför EM
- Inga fler tävlingar för Totilas i år
- Totilas skadad - missar VM
- Hästens år: Totilas - den svarta hingsten
- Edward vs. Matthias - jämför Totilas piloter
- Hippson Magazine Nr 1 - 2012
- Hippson Magazine nr 1 - 2012
- Ingrid Klimke inspirerade till kavalettiarbete: "Gymnastiserande och viktigt oavsett gren"
relaterade artiklar

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!