Dressyr
Publicerad: 2018-06-05
Nicklas och nordsvensken Klasse satsar mot LA: ”Han gör alltid sitt bästa för dagen”
När Nicklas Eriksson av en slump testade att tävla nordsvensken Klasse i dressyr, då blev han positivt överraskad av framgångarna. Nu satsar de mot att debutera Lätt A.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Nicklas Eriksson, från Hölö, har ridit sedan han var ungefär fyra år gammal och började på ridskola. Hela hans familj har ett stort hästintresse, så det var naturligt för honom att hänga med till stallet.
– Mina föräldrar träffades i stallet och alla mina tre syskon har ridit förut. Dock är det bara jag och mamma som håller i gång nu för tiden, berättar han.
Nicklas har tidigare tävlat i hoppning, men när hans halvblod blev skadat förra året behövde han en stand-in i sista stund inför en lagklass. Mammans nordsvensk Klasse fick rycka in.
– Vår första tävlingssäsong gick oväntat bra med tanke på hur lite vi hade tränat, säger han.
Ganska svårriden
Hans mamma köpte Klasse 2013 för att ha honom som hobbyhäst och skogsmulle.
– Den rollen behöll han i flera år medan jag red mina egna hästar. När han kom var han inte mycket utbildad. Man kunde mest, på ett hjälpligt sätt, ta sig runt en ridbana med viss broms. Själv red jag honom endast sporadiskt då han räknades som en ganska svårriden häst som ofta tog bettet och stack ifrån en, minns Nicklas.
Hans mamma red mest i skogen under den här tiden, men de hade även en medryttare som var med på lektioner på ridskolan. Detta var till stor hjälp senare i hans utbildning då det arbetet la grunden.
Första tävlingssäsongen på dressyrbanorna för Klasse blev alltså 2017. Efter flera fina starter fick han vila under vintern och fick bygga upp sin kondition med att pulsa i snön och mysa på uteritter.
– Det upplägget har tydligen varit till fördel i vårt fall eftersom Klasse har fått en mycket starkare kropp nu, säger Nicklas.
Mycket uppmärksamhet
Tävlingssäsongen 2018 har gått som en dans för Nicklas och Klasse, de har vunnit en LB:1 med hela 76 procent och Hölö ridklubbs lag i division III kom tvåa i Stockholms län.
Nicklas och Klasse väcker stor uppmärksamhet när de kommer ut på tävling.
– Än så länge när jag har tävlat honom så har jag inte stött på några fördomar. Visst att folk kan bli lite imponerade när det kommer in en nordsvensk som går ganska trevligt i dressyren. Och man kan väl höra att ”jag trodde inte att han skulle vara så där fin!”. Men jag skulle mest säga att man får väldigt mycket positiv uppmärksamhet när man tävlar nordsvensk. Det är ofta många som vill komma fram och klappa på honom för att de tycker att han är så söt, säger Nicklas.
Just nu arbetar han för att långsiktigt stärka Klasse i kroppen. Nordsvensken har alltid haft lite svårt att behålla tretakten i galopp, till exempel.
– Det gör att han får väldigt svårt att hålla ihop kroppen. Sedan tror jag att det generellt är så med rasen att de är väldigt arbetsvilliga. Detta visar sig i Klasse när man introducerar något nytt och han inte riktigt förstår vad han ska göra. Då blir han ofta het och springer gärna på lite för mycket när han försöker göra rätt. När han väl har förstått vad han ska göra så gör han alltid precis vad man ber honom om.
Vill alltid jobba
Klasse har många starka egenskaper, men de främsta är hans arbetsvillighet och hans lugn.
– Alltid när man jobbar med Klasse så vet man att han kommer att göra sitt absolut bästa för dagen. Det ger en trygghet hos en själv att veta att om ett pass går dåligt så är det jag som felar och inte Klasse. Han har också en väldigt bra rakhet i sin kropp. Vi får ofta högst poäng på uppridningarna just eftersom han är så rak.
Dessutom är nordsvensken lugn i de flesta situationer.
– Som till exempel när vi kommer ut till någon ny tävlingsplats, då lastar vi alltid ut i vanlig ordning och börjar fixa honom för ridning. Under de två åren vi har tävlat tror jag faktiskt inte att han har varit upprörd en enda gång på tävling. Han står oftast och sover lite. Det tycker jag visar att han är en väldigt enkel individ, säger Nicklas.
Just nu har han målet att avancera upp i klasserna och att börja rida Lätt A med Klasse.
– Det svåraste för honom där är främst den förvända galoppen, och just att det ställs lite högre krav på hästens form. Men vi jobbar för att komma dit och för att bli redo.
Får höra en del gliringar
Nicklas har ridit i hela sitt liv och har egentligen aldrig stött på några fördomar kring att han är kille och gillar hästar.
– Inte inifrån sporten i alla fall. Men jag får höra många gliringar från ”ofrälsta”. Oftast är det klichéerna såsom att ridning inte är en sport eller att alla killar som kontinuerligt rider på en häst automatiskt blir homosexuella, säger han och fortsätter:
– Jag har haft turen att ha två av världens bästa föräldrar, som jag kan tacka för att jag är en väldigt stark människa som inte tar åt mig av hat. Jag väljer oftast att inte höra negativa kommentarer och försöker alltid att fokusera på det positiva i livet.
Fotnot: Följ Nicklas och Klasses resa via Instagram @nordsvenskenklasse.
Liknande webbartiklar
- Rainy – en mångsidig nordsvensk: ”Positiv, arbetsvillig och tycker att allt är roligt”
- Nina har köpt sitt nya framtidslöfte: ”Har så otroligt många kvaliteter”
- Lina Dolks värsta mardröm blev verklighet: ”Har förlorat min bästa vän”
- Förbundet förbereder för tävlingsstart: ”Ett kluvet Ridsportsverige”
- Lisen Bratt Fredricson om läget i corona-krisen: ”Vi tar en dag i taget”
- Pether Marknes julhälsning: ”Se hästen som en individ – och sluta att döma andra”
- Enkät: Ridsporten 2028 – en framtidsspaning
- Ridskola slutar med igenridning: ”Upplever att det sliter för mycket på hästarna”
- Trähästen duger inte längre – Thomas letar foderhäst till sin dotter
- Populärt med nordsvenskar som röjer snö
relaterade artiklar

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!