När Nicklas Eriksson av en slump testade att tävla nordsvensken Klasse i dressyr, då blev han positivt överraskad av framgångarna. Nu satsar de mot att debutera Lätt A.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Nicklas Eriksson, från Hölö, har ridit sedan han var ungefär fyra år gammal och började på ridskola. Hela hans familj har ett stort hästintresse, så det var naturligt för honom att hänga med till stallet.
– Mina föräldrar träffades i stallet och alla mina tre syskon har ridit förut. Dock är det bara jag och mamma som håller i gång nu för tiden, berättar han.
Nicklas har tidigare tävlat i hoppning, men när hans halvblod blev skadat förra året behövde han en stand-in i sista stund inför en lagklass. Mammans nordsvensk Klasse fick rycka in.
– Vår första tävlingssäsong gick oväntat bra med tanke på hur lite vi hade tränat, säger han.
Ganska svårriden
Hans mamma köpte Klasse 2013 för att ha honom som hobbyhäst och skogsmulle.
– Den rollen behöll han i flera år medan jag red mina egna hästar. När han kom var han inte mycket utbildad. Man kunde mest, på ett hjälpligt sätt, ta sig runt en ridbana med viss broms. Själv red jag honom endast sporadiskt då han räknades som en ganska svårriden häst som ofta tog bettet och stack ifrån en, minns Nicklas.
Hans mamma red mest i skogen under den här tiden, men de hade även en medryttare som var med på lektioner på ridskolan. Detta var till stor hjälp senare i hans utbildning då det arbetet la grunden.
Första tävlingssäsongen på dressyrbanorna för Klasse blev alltså 2017. Efter flera fina starter fick han vila under vintern och fick bygga upp sin kondition med att pulsa i snön och mysa på uteritter.
– Det upplägget har tydligen varit till fördel i vårt fall eftersom Klasse har fått en mycket starkare kropp nu, säger Nicklas.
Mycket uppmärksamhet
Tävlingssäsongen 2018 har gått som en dans för Nicklas och Klasse, de har vunnit en LB:1 med hela 76 procent och Hölö ridklubbs lag i division III kom tvåa i Stockholms län.
Nicklas och Klasse väcker stor uppmärksamhet när de kommer ut på tävling.
– Än så länge när jag har tävlat honom så har jag inte stött på några fördomar. Visst att folk kan bli lite imponerade när det kommer in en nordsvensk som går ganska trevligt i dressyren. Och man kan väl höra att ”jag trodde inte att han skulle vara så där fin!”. Men jag skulle mest säga att man får väldigt mycket positiv uppmärksamhet när man tävlar nordsvensk. Det är ofta många som vill komma fram och klappa på honom för att de tycker att han är så söt, säger Nicklas.
Just nu arbetar han för att långsiktigt stärka Klasse i kroppen. Nordsvensken har alltid haft lite svårt att behålla tretakten i galopp, till exempel.
– Det gör att han får väldigt svårt att hålla ihop kroppen. Sedan tror jag att det generellt är så med rasen att de är väldigt arbetsvilliga. Detta visar sig i Klasse när man introducerar något nytt och han inte riktigt förstår vad han ska göra. Då blir han ofta het och springer gärna på lite för mycket när han försöker göra rätt. När han väl har förstått vad han ska göra så gör han alltid precis vad man ber honom om.
Vill alltid jobba
Klasse har många starka egenskaper, men de främsta är hans arbetsvillighet och hans lugn.
– Alltid när man jobbar med Klasse så vet man att han kommer att göra sitt absolut bästa för dagen. Det ger en trygghet hos en själv att veta att om ett pass går dåligt så är det jag som felar och inte Klasse. Han har också en väldigt bra rakhet i sin kropp. Vi får ofta högst poäng på uppridningarna just eftersom han är så rak.
Dessutom är nordsvensken lugn i de flesta situationer.
– Som till exempel när vi kommer ut till någon ny tävlingsplats, då lastar vi alltid ut i vanlig ordning och börjar fixa honom för ridning. Under de två åren vi har tävlat tror jag faktiskt inte att han har varit upprörd en enda gång på tävling. Han står oftast och sover lite. Det tycker jag visar att han är en väldigt enkel individ, säger Nicklas.
Just nu har han målet att avancera upp i klasserna och att börja rida Lätt A med Klasse.
– Det svåraste för honom där är främst den förvända galoppen, och just att det ställs lite högre krav på hästens form. Men vi jobbar för att komma dit och för att bli redo.
Får höra en del gliringar
Nicklas har ridit i hela sitt liv och har egentligen aldrig stött på några fördomar kring att han är kille och gillar hästar.
– Inte inifrån sporten i alla fall. Men jag får höra många gliringar från ”ofrälsta”. Oftast är det klichéerna såsom att ridning inte är en sport eller att alla killar som kontinuerligt rider på en häst automatiskt blir homosexuella, säger han och fortsätter:
– Jag har haft turen att ha två av världens bästa föräldrar, som jag kan tacka för att jag är en väldigt stark människa som inte tar åt mig av hat. Jag väljer oftast att inte höra negativa kommentarer och försöker alltid att fokusera på det positiva i livet.
Fotnot: Följ Nicklas och Klasses resa via Instagram @nordsvenskenklasse.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!