När Nicklas Eriksson av en slump testade att tävla nordsvensken Klasse i dressyr, då blev han positivt överraskad av framgångarna. Nu satsar de mot att debutera Lätt A.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Nicklas Eriksson, från Hölö, har ridit sedan han var ungefär fyra år gammal och började på ridskola. Hela hans familj har ett stort hästintresse, så det var naturligt för honom att hänga med till stallet.
– Mina föräldrar träffades i stallet och alla mina tre syskon har ridit förut. Dock är det bara jag och mamma som håller i gång nu för tiden, berättar han.
Nicklas har tidigare tävlat i hoppning, men när hans halvblod blev skadat förra året behövde han en stand-in i sista stund inför en lagklass. Mammans nordsvensk Klasse fick rycka in.
– Vår första tävlingssäsong gick oväntat bra med tanke på hur lite vi hade tränat, säger han.
Ganska svårriden
Hans mamma köpte Klasse 2013 för att ha honom som hobbyhäst och skogsmulle.
– Den rollen behöll han i flera år medan jag red mina egna hästar. När han kom var han inte mycket utbildad. Man kunde mest, på ett hjälpligt sätt, ta sig runt en ridbana med viss broms. Själv red jag honom endast sporadiskt då han räknades som en ganska svårriden häst som ofta tog bettet och stack ifrån en, minns Nicklas.
Hans mamma red mest i skogen under den här tiden, men de hade även en medryttare som var med på lektioner på ridskolan. Detta var till stor hjälp senare i hans utbildning då det arbetet la grunden.
Första tävlingssäsongen på dressyrbanorna för Klasse blev alltså 2017. Efter flera fina starter fick han vila under vintern och fick bygga upp sin kondition med att pulsa i snön och mysa på uteritter.
– Det upplägget har tydligen varit till fördel i vårt fall eftersom Klasse har fått en mycket starkare kropp nu, säger Nicklas.
Mycket uppmärksamhet
Tävlingssäsongen 2018 har gått som en dans för Nicklas och Klasse, de har vunnit en LB:1 med hela 76 procent och Hölö ridklubbs lag i division III kom tvåa i Stockholms län.
Nicklas och Klasse väcker stor uppmärksamhet när de kommer ut på tävling.
– Än så länge när jag har tävlat honom så har jag inte stött på några fördomar. Visst att folk kan bli lite imponerade när det kommer in en nordsvensk som går ganska trevligt i dressyren. Och man kan väl höra att ”jag trodde inte att han skulle vara så där fin!”. Men jag skulle mest säga att man får väldigt mycket positiv uppmärksamhet när man tävlar nordsvensk. Det är ofta många som vill komma fram och klappa på honom för att de tycker att han är så söt, säger Nicklas.
Just nu arbetar han för att långsiktigt stärka Klasse i kroppen. Nordsvensken har alltid haft lite svårt att behålla tretakten i galopp, till exempel.
– Det gör att han får väldigt svårt att hålla ihop kroppen. Sedan tror jag att det generellt är så med rasen att de är väldigt arbetsvilliga. Detta visar sig i Klasse när man introducerar något nytt och han inte riktigt förstår vad han ska göra. Då blir han ofta het och springer gärna på lite för mycket när han försöker göra rätt. När han väl har förstått vad han ska göra så gör han alltid precis vad man ber honom om.
Vill alltid jobba
Klasse har många starka egenskaper, men de främsta är hans arbetsvillighet och hans lugn.
– Alltid när man jobbar med Klasse så vet man att han kommer att göra sitt absolut bästa för dagen. Det ger en trygghet hos en själv att veta att om ett pass går dåligt så är det jag som felar och inte Klasse. Han har också en väldigt bra rakhet i sin kropp. Vi får ofta högst poäng på uppridningarna just eftersom han är så rak.
Dessutom är nordsvensken lugn i de flesta situationer.
– Som till exempel när vi kommer ut till någon ny tävlingsplats, då lastar vi alltid ut i vanlig ordning och börjar fixa honom för ridning. Under de två åren vi har tävlat tror jag faktiskt inte att han har varit upprörd en enda gång på tävling. Han står oftast och sover lite. Det tycker jag visar att han är en väldigt enkel individ, säger Nicklas.
Just nu har han målet att avancera upp i klasserna och att börja rida Lätt A med Klasse.
– Det svåraste för honom där är främst den förvända galoppen, och just att det ställs lite högre krav på hästens form. Men vi jobbar för att komma dit och för att bli redo.
Får höra en del gliringar
Nicklas har ridit i hela sitt liv och har egentligen aldrig stött på några fördomar kring att han är kille och gillar hästar.
– Inte inifrån sporten i alla fall. Men jag får höra många gliringar från ”ofrälsta”. Oftast är det klichéerna såsom att ridning inte är en sport eller att alla killar som kontinuerligt rider på en häst automatiskt blir homosexuella, säger han och fortsätter:
– Jag har haft turen att ha två av världens bästa föräldrar, som jag kan tacka för att jag är en väldigt stark människa som inte tar åt mig av hat. Jag väljer oftast att inte höra negativa kommentarer och försöker alltid att fokusera på det positiva i livet.
Fotnot: Följ Nicklas och Klasses resa via Instagram @nordsvenskenklasse.
Målet är att nå LA-dressyr med Klasse.
Vid årsskiftet går Cathrine Dufour in i ett nytt samarbete. Tillsammans med Rasmine Roesdahl Laudrup kommer en gemensam verksamhet att utvecklas.
Roesdahl Laudrup: "Vi har redan investerat i ett par högkvalitativa hopphästar"
Kai Tiptons Facebookinlägg med bilder på hur hon klistrat en leksakshäst på mobilen som hamnat i vägen för kameralinsen har blivit en viral succé.
När Moa Thörngren skulle börja gymnasiet föll valet på en skola som erbjöd inriktningen trav. Och sedan studenten är hon anställd hästskötare hos Svante Båth.
Från unghäst till storloppsvinnare – ångrar aldrig sitt gymnasieval
TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en av ridskolans hästar konstaterats med EHV-1.
Carl-G Leissner till TV4: "Inget lämnar det här stallet just nu"
I årets avslutande nummer får vi lära känna Kyra Kyrklund – samt tipsas om lösdrift, longering, kavaletti, lastning och mycket mer.
Läs mer och ta del av vårt prenumerationserbjudande – bokserie på köpet!
När Louise Rosendahl kom till stallet i morse fick hon en obehaglig överraskning. En person som gömt sig i stallet högg Louise i benet och flydde.
Louise: "Personen satt på huk bakom en box och högg när jag kom runt hörnet"
Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm för att få folk att donera så här i juletid. Ponnyn Tiny Tink hjälper tomten.
Att studera vidare vid universitetet har alltid varit dressyrryttaren Filippa Norrmans plan. Nu kombineras ryttarkarriären med studier.
"Ridsatsningen gör mig mycket mer strukturerad i mitt pluggande"
Hur bra är din sits när tränaren inte tittar på? Den frågan ställde sig Annika Ridington och började utveckla RideQ. Ett hjälpmedel som påminner ryttare om blicken.
Annika Ridington: "Ett huvud väger ungefär som ett bowlingklot"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 5 – en av finalisterna i Årets innovatör 2019
Malmö civila RF fick tidigare i år ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris, för att man med hjälp av hästen gör samhället mer inkluderande.
Favorit i repris: Dags att nominera inför 2020 – läs om årets vinnare
Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar då är det stopp – inkallning som en väldresserad hund.
Kammarrätten upphäver domen där ett par fått vite bland annat för att deras hästar hölls i hage med taggtråd, som Hippson tidigare rapporterat om.
En sprillans ny världsrankning har publicerats. Peder Fredricson halkar ett snäpp medan Henrik von Eckermann åter kliver in på rakningens topp tio.
Under en tävling i höstas upptäckte överdomaren att en häst i en transport stod med frambenen ihopbundna. Nu har disciplinnämnden sagt sitt.
Perioder med föränderligt väder kan påverka hästens allmäntillstånd. Kate Hore, Senior Nutritionist på NAF, förklarar hästars immunsystem samt ger råd.
Flera hästar på Stall Blommedal i Söderköping har drabbats av kvarka och alla lektioner har ställts in. Det rapporterar Sveriges Radio.
I fredags skulle Linnea Rönneke motionera sin ponny Gino i ridhuset. Att han är en påhittig individ vet hon om, men det här var hon inte beredd på.
En kvinna i 50-årsåldern åtalas för djurplågeri. Detta efter att kvinnans hästar stått utan foder och vatten. En veterinär uppmärksammade fallet.
Joakim Hagberg började med hundträning, men hamnade hos Patrik Kittel och jobbade där som hästskötare. Nu söker han drömmen – i Australien.
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet