Dressyr
Publicerad: 2018-06-05
Nicklas och nordsvensken Klasse satsar mot LA: ”Han gör alltid sitt bästa för dagen”
När Nicklas Eriksson av en slump testade att tävla nordsvensken Klasse i dressyr, då blev han positivt överraskad av framgångarna. Nu satsar de mot att debutera Lätt A.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Nicklas Eriksson, från Hölö, har ridit sedan han var ungefär fyra år gammal och började på ridskola. Hela hans familj har ett stort hästintresse, så det var naturligt för honom att hänga med till stallet.
– Mina föräldrar träffades i stallet och alla mina tre syskon har ridit förut. Dock är det bara jag och mamma som håller i gång nu för tiden, berättar han.
Nicklas har tidigare tävlat i hoppning, men när hans halvblod blev skadat förra året behövde han en stand-in i sista stund inför en lagklass. Mammans nordsvensk Klasse fick rycka in.
– Vår första tävlingssäsong gick oväntat bra med tanke på hur lite vi hade tränat, säger han.
Ganska svårriden
Hans mamma köpte Klasse 2013 för att ha honom som hobbyhäst och skogsmulle.
– Den rollen behöll han i flera år medan jag red mina egna hästar. När han kom var han inte mycket utbildad. Man kunde mest, på ett hjälpligt sätt, ta sig runt en ridbana med viss broms. Själv red jag honom endast sporadiskt då han räknades som en ganska svårriden häst som ofta tog bettet och stack ifrån en, minns Nicklas.
Hans mamma red mest i skogen under den här tiden, men de hade även en medryttare som var med på lektioner på ridskolan. Detta var till stor hjälp senare i hans utbildning då det arbetet la grunden.
Första tävlingssäsongen på dressyrbanorna för Klasse blev alltså 2017. Efter flera fina starter fick han vila under vintern och fick bygga upp sin kondition med att pulsa i snön och mysa på uteritter.
– Det upplägget har tydligen varit till fördel i vårt fall eftersom Klasse har fått en mycket starkare kropp nu, säger Nicklas.
Mycket uppmärksamhet
Tävlingssäsongen 2018 har gått som en dans för Nicklas och Klasse, de har vunnit en LB:1 med hela 76 procent och Hölö ridklubbs lag i division III kom tvåa i Stockholms län.
Nicklas och Klasse väcker stor uppmärksamhet när de kommer ut på tävling.
– Än så länge när jag har tävlat honom så har jag inte stött på några fördomar. Visst att folk kan bli lite imponerade när det kommer in en nordsvensk som går ganska trevligt i dressyren. Och man kan väl höra att ”jag trodde inte att han skulle vara så där fin!”. Men jag skulle mest säga att man får väldigt mycket positiv uppmärksamhet när man tävlar nordsvensk. Det är ofta många som vill komma fram och klappa på honom för att de tycker att han är så söt, säger Nicklas.
Just nu arbetar han för att långsiktigt stärka Klasse i kroppen. Nordsvensken har alltid haft lite svårt att behålla tretakten i galopp, till exempel.
– Det gör att han får väldigt svårt att hålla ihop kroppen. Sedan tror jag att det generellt är så med rasen att de är väldigt arbetsvilliga. Detta visar sig i Klasse när man introducerar något nytt och han inte riktigt förstår vad han ska göra. Då blir han ofta het och springer gärna på lite för mycket när han försöker göra rätt. När han väl har förstått vad han ska göra så gör han alltid precis vad man ber honom om.
Vill alltid jobba
Klasse har många starka egenskaper, men de främsta är hans arbetsvillighet och hans lugn.
– Alltid när man jobbar med Klasse så vet man att han kommer att göra sitt absolut bästa för dagen. Det ger en trygghet hos en själv att veta att om ett pass går dåligt så är det jag som felar och inte Klasse. Han har också en väldigt bra rakhet i sin kropp. Vi får ofta högst poäng på uppridningarna just eftersom han är så rak.
Dessutom är nordsvensken lugn i de flesta situationer.
– Som till exempel när vi kommer ut till någon ny tävlingsplats, då lastar vi alltid ut i vanlig ordning och börjar fixa honom för ridning. Under de två åren vi har tävlat tror jag faktiskt inte att han har varit upprörd en enda gång på tävling. Han står oftast och sover lite. Det tycker jag visar att han är en väldigt enkel individ, säger Nicklas.
Just nu har han målet att avancera upp i klasserna och att börja rida Lätt A med Klasse.
– Det svåraste för honom där är främst den förvända galoppen, och just att det ställs lite högre krav på hästens form. Men vi jobbar för att komma dit och för att bli redo.
Får höra en del gliringar
Nicklas har ridit i hela sitt liv och har egentligen aldrig stött på några fördomar kring att han är kille och gillar hästar.
– Inte inifrån sporten i alla fall. Men jag får höra många gliringar från ”ofrälsta”. Oftast är det klichéerna såsom att ridning inte är en sport eller att alla killar som kontinuerligt rider på en häst automatiskt blir homosexuella, säger han och fortsätter:
– Jag har haft turen att ha två av världens bästa föräldrar, som jag kan tacka för att jag är en väldigt stark människa som inte tar åt mig av hat. Jag väljer oftast att inte höra negativa kommentarer och försöker alltid att fokusera på det positiva i livet.
Fotnot: Följ Nicklas och Klasses resa via Instagram @nordsvenskenklasse.
Liknande webbartiklar
- Rainy – en mångsidig nordsvensk: ”Positiv, arbetsvillig och tycker att allt är roligt”
- Nina har köpt sitt nya framtidslöfte: ”Har så otroligt många kvaliteter”
- Lina Dolks värsta mardröm blev verklighet: ”Har förlorat min bästa vän”
- Förbundet förbereder för tävlingsstart: ”Ett kluvet Ridsportsverige”
- Lisen Bratt Fredricson om läget i corona-krisen: ”Vi tar en dag i taget”
- Pether Marknes julhälsning: ”Se hästen som en individ – och sluta att döma andra”
- Enkät: Ridsporten 2028 – en framtidsspaning
- Ridskola slutar med igenridning: ”Upplever att det sliter för mycket på hästarna”
- Trähästen duger inte längre – Thomas letar foderhäst till sin dotter
- Populärt med nordsvenskar som röjer snö
relaterade artiklar

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!