Dressyr
Publicerad: 2018-05-10
Nilshagen: ”Så fort hästen har gjort något bra blir det behagligt – det har jag lärt honom”
Louise ”Lussan” Nathhorst, Tinne Vilhelmson Silfvén och Therese ”Tessan” Nilshagen gästade under tisdagskvällen Strömsholm för en gemensam clinic där de visade sitt arbete från unghäst till Grand Prix. På en publikfråga om vad man ska göra när man är för gammal för att utvecklas svarade Tinne:
– Det finns inga hinder i dressyr. Kärleken till hästen och hängivenheten gör att man inte kan bli ”för gammal”.
Text: Anna Nordin
Foto: Florence Tullberg Linder
Trion återkommer ofta under clinicen till begreppet grundridning och till vikten av att låta den genomsyra all träning på alla nivåer.
– Hos unghästen handlar det om att bygga upp ett signalsystem som följer hästen ända upp till Grand Prix, förklarar Tinne.
Detta bygger i sin tur på att hitta de tre B:na. Balans, bärighet och bjudning.
– Jobba utifrån att hästen ska tycka att det är roligt och vilja vara med. Och det är otroligt viktigt att ryttaren lär sig att ge rätt signaler. Leta alltid orsaken till eventuella missförstånd hos dig själv, tillägger Lussan.
Prioritera bra träning
Tessan betonar vikten av bra tränare i detta sammanhang.
– När Dante Weltino var åtta år insåg jag vilken oerhört fin häst jag hade och att jag behövde hjälp för att kunna förvalta honom. Jag funderade på vilken tränare jag var imponerad av, tog mod till mig och frågade om han (Klaus Balkenhol, reds anm.) ville hjälpa mig.
Hon själv är en ”vanlig” ridskoleryttare från början, med ett starkt driv att utvecklas. Ett driv som bland annat förde henne till Tyskland, där Nilshagen i dag är verksam. Lussan skjuter in:
– Ingen ryttare klarar sig utan en bra tränare. Och personkemin är viktig för ett gott samarbete.
Det är inte minst hon och Tinne ett exempel på, som har ett nära samarbete sedan många år tillbaka.
– Jag vet inte vad jag hade gjort utan Lussan. Det är en trygghet för mig att hon finns där på marken och kan vara min spegel. Ibland syns saker som inte känns, och tvärtom. Hon är också ett stöd för mitt självförtroende och kan hjälpa mig att hitta alternativa vägar om något inte fungerar, säger Tinne.
Anpassa dig efter unghästen
När det gäller unghästar är trion överens om att det viktigaste är att bygga för framtiden.
– Anpassa dig efter hästen, låt det ta den tid det tar, säger Tessan.
Hon tar sin egen kommande stjärna DSP Dominy som exempel.
– Vi vann Bundeschampionatet förra året och satsar på unghäst-VM i år. Men det är inte det viktigaste i världen. Visst är det kul att vinna unghästchampionat och vi matchar honom för det. Om det inte blir av är jag dock lika glad ändå, säger Tessan och fortsätter:
– Vi jobbar vidare och det kommer nya mål. Det är hästen som avgör vad han är redo för. Och det är så roligt att rida den här hästen i träning varje dag oavsett.
Hos unghästar letar Tinne framför allt efter tre jämna gångarter som är reglerbara.
– De får inte tappa i kvalitet när man sätter hästen i samling.
Lussan tillägger:
– Galoppen är viktigast, för den är svårast att förändra. Jag kollar att hästen kan bära sig och kan förändra sin galopp.
Svag öppna bygger bärighet
Tinnes nya häst Esperance, en nioårig valack som hon satsar på inför OS i Tokyo, har en galopp som behöver extra omsorg.
– Hans galopp är väldigt stor, förklarar Tinne, så det är viktigt att han får bygga upp mycket styrka för att kunna använda den i exempelvis galoppiruetter.
Lussan tipsar om hur man kan träna för att öka bärigheten i galoppen.
– Rid lite svag öppna, med det inre bakbenet placerat på ett spår mellan frambenens spår, det är nyckeln till en bärig galopp. Bakbenen kommer då längre in under hästen och den får bära upp sig i uppförsbacke, vilket är målet med galopparbetet.
Hon fortsätter:
– Leta efter hästens eget tempo i galoppen, det är där den har bäst kvalitet med en rund och luftig galopp. Utgå sedan från det tempot och öka och minska gradvis för att utveckla gångarten allt mer.
Att bygga upp styrka tar tid, och behöver få ta tid.
– När vi jobbar med piruetterna tar vi därför bara några språng åt gången, förklarar Tinne och visar.
Det är viktigt att inte be om för mycket. Du ska inte fortsätta att kräva tills du måste dra eller klämma, ta en paus och gör om igen i stället.
– Bestraffning och irritation leder ofta till en ond spiral. Hästen ska inte behöva få med sig några negativa erfarenheter i bagaget, för de sitter lätt kvar. Ge den en chans att prestera – börja till exempel inte med något nytt och svårt när du redan har ridit 45 minuter och hästen är trött. Dessutom är det lätt att en trött häst får mjölksyra och det höjer skaderisken avsevärt, säger hon.
Pausar och stretchar ofta
Trots att Tessans Dominy är lite spänd och ofokuserad när han först kommer in, slappnar han av allt mer och vänder sin uppmärksamhet mot sin ryttare. Nishagen inleder med att rida lätt i en lång och låg form, för att hästen ska öppna upp i nacken så att ryggen blir fri.
– Jag vill framför allt få honom lösgjord och i takt, förklarar hon, och vill få hästen koncentrerad på mig.
Travjobbet följs av samma upplägg i galoppen. Efter denna uppvärmning plockar Tessan upp formen till lite högre nacke och ber om mer schvung i traven.
– Jag kollar av att han är i takt, släpper fram och gör halvhalter om vartannat.
Tessan är ett skolexempel på hur viktiga pauserna är i träningen av hästen. När hon och Dominy visar sin bytesträning lägger hon honom lång och låg mellan varje byte.
– Så fort han har gjort något bra blir det behagligt, det har jag lärt honom. Jag visar det genom att belöna med ett mer avspänt arbete, berättar hon.
Emellanåt ställer hon sig även i fältsits och låter hästen galoppera på lite.
– Stretchning är viktigt, påpekar Tessan, när de blir korta i nacken är det lätt att de släpper i ryggen. Och eftersom de behöver arbeta över ryggen stretchar jag många gånger under passet.
Från arbete till avspändhet
Lussan berättar att hon är imponerad av Tessans förmåga att få hästen att växla mellan arbete och avspändhet på ett ögonblick.
– Efter varje gång du har låtit honom spänna av är det som att du får en växel till när du ber om arbete igen.
– Mitt mål är att jag ska kunna spänna bågen och sedan kunna komma till total avspändhet sekunden efter, inflikar Nilshagen.
Hon skrittar väldigt ofta under sitt pass:
– Det behöver inte vara långa sträckor åt gången, men de där skrittstegen är en bra försäkring för att hålla mjölksyran borta och hästens arbetsvilja på topp. Kom också ihåg att skritten inte bara ska vara en paus, du behöver även jobba i skritt eftersom det är en viktig del av dressyren.
Lussan kommer med ett riktigt bra tips för bytesträningen.
– Byte på serpentinbåge ger lugna och luftiga byten. Gör bågarna lite droppformade, alltså rid lite tillbaka mot den föregående bågen i stället för rakt över ridbanan, då blir bytet uppåt och luftigt. Det får hästen att automatiskt ta tillbaka sin vikt till bakbenen, vilket gör att bytet blir framåt och i uppförsbacke.
Man hör hela tiden Tessan prata med sin häst. Hon berömmer och peppar den, och man ser hur hästen lyssnar och blir intresserad.
– Tala om när den gör rätt, det är det den ska komma ihåg. När jag tränar något som är extra svårt har jag med en godisbit i fickan, för att kunna ge när den klarar det.
Små hjälper och mycket beröm
Övergångar mellan och inom gångarter är en väldigt användbar metod på alla nivåer, och något som samtliga i trion använder flitigt.
– Det blir en check av signalsystemet och bygger upp ett förtroende hos din häst. Hästen lyssnar på sin ryttare och får tillgång till hela sitt register, säger Tessan och fortsätter:
– Jag är en liten ryttare och behöver ha hästarna med mig. Skulle jag starta en dragkamp så skulle jag förlora.
Lussan håller med:
– Med små hjälper och mycket beröm får du hästen med dig, det är så fint att se.
Trion avslutar med att bjuda på sina bästa råd, även råden är på temat att uppmuntra sin häst.
– I din vardagsträning, se till att sluta med flaggan i topp. Så att hästarna vill jobba mer, rid dem inte för trötta, säger Lussan.
– Utgå från att hästen försöker göra rätt, att den vill förstå, fortsätter Tinne.
Och Tessan avslutar:
– Ta hjälp, var avspänd och håll humöret uppe. Var i en bra mental balans varje gång du rider. Ha tålamod, skritta och pröva igen.
Liknande webbartiklar
- Clinic med svensk dressyrtrio på Strömsholm
- Sverige segrare i Nations Cup
- Juliette, Therese Jeanna och Patrik till VM
- Dressyrhästarna på plats i Tokyo
- Insamlingen till Therese Nilshagen en bra bit på väg: ”Men vi är inte i mål ännu”
- Jens och Tinne tränar med samma röda tråd
- Dressyrens musikval blir allt viktigare
- Kjell Enhagers framgångsrecept – i sju punkter
- Topplaceringar och fall
- Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
relaterade artiklar

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!