Dressyr
Publicerad: 2021-07-11
Nöjda svenskar efter EM-finalen – Bergåkra: "Tycker verkligen att han har blommat"
Cecilia Bergåkra och Ellen Lindén Urnes placerade sig tätt i den avslutande EM-küren på plats 14 respektive 15. Båda ryttarna summerar och åker hem med ett lyckat mästerskap i bagaget.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Till söndagens avslutande kürfinal under ungdoms-EM i spanska Olivia tog sig 18 ryttare i varje ålderskategori. Tre svenska young rider-ekipage skulle starta i finalen, men Felicia Berman Vistedts Breezy A.S fick tyvärr inte klartecken att av Groundjury under lördagskvällens hästbesiktning.
Bästa svensk under mästerskapet blev Cecilia Bergåkra med Izack. De red sin kür för första gången och belönades med 71,575 procent, vilket räckte till en 14:onde plats
– Det kändes jättebra i dag, vi har bara ridit igenom programmet en gång tidigare och jag är nöjd. Men mycket vill ha mer och jag var lite taggad på att kunna visa det ännu bättre, så nu längtar jag tills vi får rida küren igen, säger hon till Hippson och fortsätter:
– Jag är däremot supernöjd med Izack och hans temperament i dag. Det är nog varmaste dagen hittills att tävla, i alla fall i luftfuktighet. Han var dock så pigg att det kändes som att vi hade kunnat gå in en runda till.
Siktar mot U25
Att tävla i Spanien är en stor omställning mot Sverige förklarar Cecilia. Under resan och tävlingsdagarna har de varit väldigt noga med att kyla, vätska och återhämtning för såväl hästar som människor.
– Även om det varit varmt hemma också är det inte alls samma luftfuktighet och tryck som här. Vi har fått anpassa oss till värmen och jag tycker vi gjort det bra. Både min och min syster Emilias hästar har tagit det bra, Emilias Primavera har varit piggare än någonsin och verkar gilla värmen.
För Cecilia var detta hennes tredje EM som young rider och fjärde totalt. Izak å andra sidan har varit på sitt första internationella mästerskap, tidigare har han gjort en internationell tävling för juniorer. Cecilia menar därför att det för honom varit ett kraftprov.
– Jag tycker verkligen att han har blommat och visat att han är att räkna med och jag är jättestolt över honom. Nu ser jag fram emot att få komma hem och fortsätta med arbetet vi pysslat lite med innan det här mästerskapet, säger hon och fortsätter:
– Vi vill gärna gå upp i U25 så småningom och har därför börjat arbeta med piaff, passage och byten i varje.
Söndag kväll flyger Cecilia hem till Sverige igen tillsammans med pojkvännen Isak Flodberg, hästägare Pehr Marklund och lillasyster Emilia Bergåkra. Mamma Sigrid Bergåkra ska tillsammans med fästmannen Jesper Andersson köra hem hästarna.
– Hemma har vi fortfarande två fölmärrar som inte ploppat ur sina föl, så vi är spända på det och vill skynda oss hem. Mamma och Jesper ska ta det lugnt uppåt med några extra dagar på varje stopp.
Ellens andra EM-final
Precis efter Cecilia på plats 15 kom Ellen Lindén Urnes med Fary Tale. Det är deras tredje EM, men det första som young rider. Dagens kür belönades med 71,120 procent.
– Han kämpade verkligen in i det sista nu efter tre tävlingsdagar i värme och sedan har vi en lång resa hit i bagaget. Men det är väldigt kul att ha fått rida min andra EM-final och att vi dessutom hamnade i topp 15 känns riktigt bra, säger Ellen till Hippson.
Även Ellen summerar ett mästerskap i värme och säger att hon är imponerad över de svenska ekipagens insatser. För egen del är hon också nöjd med mästerskapet i helhet.
– Det har känts bra, kanske att vi haft lite fler missar än jag hoppats på. Å andra sidan har det inte varit så mycket tävlingar senaste tiden och inga förra året, så jag är nöjd. Vi har ett young rider-år kvar, så det här var en väldigt bra erfarenhetstävling som vi fick bra resultat på. Så jag är nöjd.
Resan till Sverige påbörjas redan i kväll och då styr man mot det första stoppet av tre. Väl hemma väntar några veckors välförtjänt vila för både häst och ryttare.
– Han ska få ta det lugnt i gräshage några veckor och även jag tar lite paus. Sedan ska vi förbereda oss på SM i Flyinge i slutet av augusti som vi är väldigt taggade på.
Tidigare på Hippson.se:
Tre unga ryttare vidare till küren
Första medaljerna utdelade på EM
Systrarna Bergåkra på väg till EM: "Roligt att vi får göra detta tillsammans"
Liknande webbartiklar
- Lycklig Elin Hassellund i kürfinal
- Systrarna Bergåkra på väg till EM: ”Roligt att vi får göra detta tillsammans”
- Tre unga ryttare vidare till küren
- Här är truppen till ungdoms-EM i hoppning
- Triss i DM-guld för Cecilia Bergåkra: "Blev en favorit i repris"
- Unga dressyrryttare redo för sommarens EM i Frankrike
- Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
- Lovisa i Umeå varvar dressyr på SM-nivå med att åka Vasaloppet
- Emma Jönsson femma i kürfinalen
- Storseger internationellt för Sverige

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!