Inför 2018 har två av dressyrprogrammen gjorts om, överstrykning och längning av hästens form har lagts in. Detta för att ännu tydligare kunna bedöma lösgjordhet och eftergift. Allmänt intryck blir dock kvar i de nationella programmen, men har som bekant tagits bort i de internationella.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock och Monica Collin (porträtt)
Inför varje år tittar man på dressyrprogrammens utformning och genomför en del ändringar. Det är domaren Lars Andersson som är ansvarig för att föra in dessa. I år handlar det om att momenten överstrykning och längning av hästens form har tillkommit i Medelsvår C:1 och Medelsvår C:2.
– Vi har sedan tidigare lagt in dessa moment i LA-programmen och meningen är att de ska finnas till och med Medelsvår B. Det vi vill se i och med de här momenten är att hästarna är lösgjorda och eftergivna. Vi vill se att hästen bibehåller kontakten i en eftergiven form och att den är avspänd. Det är ditåt vi strävar hela tiden, att hästarna ska vara avspända i sitt arbete, förklarar Lars.
Ändringar testas
Att föra in ändringar i programmen är en tidskrävande syssla.
– De nya momenten ska passa in i programmet så att det flyter på, programmen får inte bli längre tidsmässigt. Vi har ryttare som testrider programmet med olika typer av hästar innan ändringen spikas, säger Lars.
Före årsskiftet blev det klart att FEI stryker de så kallade ”collective marks”-betygen i sina program, förutom ryttarbetyget som blir kvar, på svenska ”allmänt intryck”. Men i de svenska programmen blir dessa kvar, i alla fall tills vidare.
– I Sverige har vi tyckt att vi vill ha kvar de här bedömningspunkterna just för att man kan sammanfatta ritten som helhet på ett väldigt bra sätt, säger Lars.
Under lång tid har bettlös tävlingsdressyr och även lättridning i dressyrprogram varit på tapeten. Huruvida det blir aktuellt att göra ändringar i regelverket när det gäller dessa saker ska nu diskuteras inför nästa års nya TR.
Bettlöst och lättridning diskuteras
– Jag vill inte förekomma några diskussioner på något sätt, men rent generellt kan jag väl tycka att det finns svårigheter med att tillåta lättridning rakt av. Någonstans handlar det om ryttarutbildning, är man tillräckligt långt kommen i sin tävlingsförberedelse ska man också kunna sitta ner i traven när man tävlar. Sedan är det en annan sak när det gäller unghästklasser, säger Lars och fortsätter:
– Vad gäller bettlöst ska även detta diskuteras. Möjligen kan man tillåta egna klasser för dem som vill rida bettlöst. I dressyr handlar det bland annat om att bedöma kontakten med hästens mun, det kan man inte med en häst som rids på bettlöst huvudlag. Men som sagt, jag vill inte förekomma de diskussioner vi nu kommer att ha. Vi är många som ska komma överens om hur detta ska hanteras.
2019 ska det alltså komma nya tävlingsreglementen, under hela 2018 kommer förändringar och nyheter att diskuteras och eventuellt testas för att se hur de fungerar.
Alla sju kom från Sverige till Island för att arbeta med hästar. De flesta skulle bara stanna ett tag, men blev kvar. Och umgås genom "syjuntan" Svinglorna.
"I Sverige är det mer regler – du måste hoppa upp på hästen från rätt sida"
Efter ridpasset får hoppryttaren Robin Johansson träna lite kondition. Han låter sin häst springa lös i ridhuset och helst följer hon husse i alla gångarter.
Video + intervju: "Bästa sättet att få kondition och att trava av hästen"
Alberto Fasciani är en italiensk skomakare som har skapat ridstövlar och ridskor som är perfekta för regn- och ruskväder. Detta tack vare tekniska material.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 16 – halva priset på skjortorna endast i dag!
Linda Heed har länge hört till den svenska hoppeliten och är med i hopplandslagets B-trupp. Men precis som med allt annat började det någonstans.
Video + intervju: "Domaren bad mig ofta lämna banan efter fem minuter"
Mika Thalén och Caroline Crafoord representerar ridsportens #visparkarbakut-upprop. De mötte i veckan idrottsminister Amanda Lind.
Mika Thalén: "Väldigt bra möte och vi fick mycket kött på benen"
Varken Henrik von Eckermann eller Peder Fredricson kommer till start i söndagens GP i Genève. Men världscupen i La Coroña har en svensk till start.
Ankarcrona: "Hästarna kändes inte hundra på fredagen"
Kajsa Boström satt nyligen och tittade på världscupdressyr. Efter en stund slogs hon av hur det lät om underlaget. Det riktigt dånade om hästarnas hovar.
För att skona miljö och kropp har Säva Ridcenter köpt en Horsehopper. De har en stor gård och behövde effektiv hjälp med att avlägsna hästspillning från hagarna.
Mats Brunstedt: "Maskinen tar bort manuellt och tungt arbete"
Från årsskiftet ska alla föreningar begära utdrag ur belastningsregistret. Detta för de som anställs eller anlitas för uppdrag med kontakt med barn.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 15 – erbjudandet gäller endast i dag!
Dressyrryttaren Caroline Bore utmanades av Anna Sternhagen att klara av att göra byten utan att varken ha sadel eller träns. Se hur det gick i klippen!
Video: Spana in hur Caroline antar Annas utmaning – och hur det gick
En läsare vars äldre islandshäst en längre tid haft en knuta på hasen har nu börjat bli stel och öm. Orsaken kan vara flera förklarar Hippsons expert.
I veckan har det skett flera stölder i stall i Mark, Kungsbacka och närliggande kommuner. Nu varnar polisen för fortsatta stölder.
Eleverna på Strömma naturbrukscentrum berättar om hur det är att ha brukshästkörning på schemat och vad de förväntar sig av framtiden.
I samband med världscupfinalerna i april var det premiär för Hall of Fame på Gothenburg Horse Show. Inför 2020 ska nu nya ryttare, hästar och profiler äras.
I juletid kan det vara svårt att hinna. Hos Hippson Market kan du alla julklappar finna. Här finns begagnade klappar, med rim och fina prislappar!
Har du svårt att inte titta ner på hästen vid ridning? I veckans tävling kan du vinna HeadQ – en produkt som hjälper dig att få bukt med problemet.
Delta i tävlingen i samarbete med RideQ – det är superenkelt!
Det blev amerikanskt i topp i Rolex IJRC Top Ten-finalen i Geneve. Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, hamnade längst ner i resultatlistan.
Farrington och tvåan Darragh enda nollorna över två rundor
Arkiv: Förhandsinfo + länkar till direktsändning och resultatlistor
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 14 ger superpriser på märkesutrustning
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet