En unghäst, en "bekväm" häst och en het häst. Hur ska dessa ridas? Under Eurohorse berättade studenter från SLU:s hippologprogram om olika övningar för olika typer av hästar.
Text och foto: Mathilda Nygårds
Tredjeårsstudenten Erika, andraårsstudenten Lisa och förstaårsstudenterna Isabella och Karin var inne i paddocken tillsammans med hästen Nintendo – och berättade om olika övningar de jobbar med på olika typer av hästar. Nintendo fick illustrera både en fyraåring, en "lat" och en pigg häst.
Ha en plan för fyraåringen
Först berättar studenterna om Flyinges system för att utbilda den unga hästen. Nintendo får agera fyraåring och visa en bra övning för unghästar.
Det viktigaste är att ha en plan för fyraåringen som sedan följs. Den kan gå fyra till fem pass i veckan med fokus på takt och balans. Ridpassen ska hållas korta så att hästen fortsätter att vara motiverad till att jobba och inte tröttnar.
Med den unga hästen är det inte så viktigt med formen, koncentrera dig i stället på att ridvägarna är välplanerade och att ryttaren har ett jämnt stöd i tygeln. Unghästen ska förstå vad ryttaren menar och får inte bestraffas, hjälp i stället hästen att förstå vad du vill.
Eleverna på Flyinge använder sig av enkla övningar i utbildningen av fyraåringen. En bra ridövning är till exempel att rida längs långsidan med lite längre travsteg, göra en halvhalt och korta traven på kortsidan för att sedan lägga en tjugometersvolt efter kortsidan. Efter volten går man ut på långsidan igen och ökar traven för att vid nästa kortsida korta den och göra en volt.
Detta är en enkel övning som testar att hjälperna fungerar och att hästen lyssnar. När hästen blir starkare kan du även rida samma övning i galopp. I slutet av passet ska hästen få en chans att länga formen och jogga lång och låg i ett lägre tempo för att varva ner.
Var kvick med hjälperna
Efter att ha spelat fyraåring får Nintendo spela en äldre, lite segare häst vilket enligt tjejerna passar honom ganska bra. Oavsett om hästen är pigg eller "lat" ska ryttaren ha ett jämnt tryck i stigbyglarna och sitta i balans.
Det man som ryttare ska tänka på med en bekvämare häst är att inte sitta och klämma med skänkeln för att få den att gå framåt. Då får skänkeln motsatt effekt, hästen går i stället emot den. Ju segare hästen är desto kvickare måste ryttaren vara, man kan se på bakbenen på hästen hur kvick ryttaren är.
Det är bra att redan i skritten få igång den latare hästen, få den kvick i benen med hjälp av en kvick skänkel. Hästen måste börja jobba bakifrån fram till handen och driva med bakbenen.
Det är lätt att ryttaren blir hängande i handen på en sävlig häst, vilket gör det extra viktigt att vara noggrann med att halvhalterna går igenom ordentligt – och att hästen sedan får en eftergift. Övergångar är en bra övning för att aktivera hästen, trava och gör avsaktningar till skritt med ett litet antal skrittsteg innan ny igångsättning. Fokus ska ligga på att få hästen att svara framåt för skänkeln och därigenom bli kvickare i bakbenen.
Hitta lugnet
Nintendo får nu agera en piggare häst och visa övningar som passar till den. På den pigga hästen är det viktigt för ryttaren att sitta lugnt och försöka få hästen att vila i steget, alltså att dröja sig kvar en stund i varje steg.
Ett vanligt fel ryttare gör på pigga hästar är att inte komma intill med skänkeln, det gör att hästen förlorar ryggaktiviteten och blir ännu hetare. Gör hela tiden upprepade halvhalter för att få hästen att inte rusa, och använd sätet för att bromsa upp den. Det gäller som ryttare att ha känsla och tajming med hjälperna, framför allt på en pigg häst.
Övergångar är, precis som på den "lata" hästen, en bra övning för att få kontakt. På den pigga hästen handlar det om att hitta lugnet. Ryttaren måste andas lugnt, hålla om med skänkeln och driva in i övergången. Ett vanligt fel ryttare gör är att bromsa ner till en gångart i stället för att driva till den.
En halvhalt eller övergång följs alltid av eftergift för att visa hästen att den har gjort rätt. Utan eftergift blir hästen kvar i handen, sänker ryggen och bjuder inte framåt.
På den pigga hästen är det bra att ta lite längre skrittsträckor mellan övergångarna, så att den hinner hitta en lugn takt i skritten. Det är viktigt att ryttaren är mjuk i handen så att hästen vill gå fram till handen och ta stöd i bettet.
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!