Dressyr
Publicerad: 2019-09-02
På bilderna Johanna Hallstedt, Rebecca Fitoussy och Emelie Brolin. Rebecca och Johanna har varit på Brolöten sex respektive fyra år var och kommer ut nästan varje helg. De har båda tävlat på flera av Brolötens ponnyer.
På Brolöten fostras ryttare på klassiskt vis: ”Det första är att lägga undan mobilen”
På Brolöten i vackra Sörmland vet man att ta tillvara på unga ryttare som visar framfötterna i stallet. Vid sidan av de populära ridlägren samarbetar mor och dotter Brolin, sedan flera år tillbaka, med ett fåtal elever som hjälper till i stallet och får ha ”egen” ponny några dagar i veckan. En lösning alla vinner på.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Magdalena Lidenholm
För många av oss kommer Brolöten säkert alltid att vara förknippat med connemara-avel och de populära sommarlägren som Chris Brolin drog i gång redan på 70-talet. I dag tar Emelie Brolins tävlingssatsning i dressyr upp mycket tid, men vid sidan om finns lektionsverksamheten och ridlägren fortfarande kvar.
Att kombinera tävling på hög nivå med ridskoleverksamhet hör kanske inte till vanligheterna, Chris förklarar att det krävs ordning och reda.
– Det första jag gör när eleverna kommer hit är att säga åt dem att lägga undan mobilen. De får varken ha mobil i stallet eller när vi äter. Då ska de antingen lära sig eller umgås med sina kamrater. Det funkar och uppskattas av både elever och föräldrar, säger hon bestämt.
Emelie nickar:
– Vi kan låta lite hårda, men det finns en anledning till att det finns det här hierarkiska ledarskapet i stallet. Det beror på att stallmiljön kan vara livsfarlig om något går snett.
Noggranna med varje detalj
Chris och Emelie är rörande överens om att det måste finnas en person som bestämmer. Även om en del som kommer till anläggningen upplever det som lite väl gammaldags går det helt enkelt inte att den som är okunnig tar egna initiativ kring hästarna.
– Det är klart att vi har en dialog med eleverna, alla ska utvecklas och känna att de har kul, förtydligar Chris. Men i många moment måste det vara så att de som är där gör som ”chefen” säger.
Eleverna har sällan några problem att rätta in sig i leden.
– Barnen älskar det här, skrattar Emelie och fortsätter:
– Vi är noga med varenda liten grej. Är det någon utrustningsdetalj som inte sitter bra tar vi av och ändrar. Vi kollar all utrustning inför varje ridpass och målet är alltid att eleverna verkligen ska ha lärt sig något när de åker härifrån.
Mindre intresse för att pyssla
Att barnen själva gör i ordning sin ponny både innan och efter ridpasset är en självklarhet, men Chris och Emelie märker att intresset för att pyssla om hästarna har minskat med åren.
– När vi har rykttävling är de klara en halvtimme innan vi ska sluta och går in och sätter sig, säger Emelie och skakar på huvudet.
– De ska ju vara ute och borsta till tiden är slut!
Chris håller med och tycker att hon alldeles för ofta ser elever som sitter och tittar i mobilen medan mamma leder fram ponnyn och pappa mockar trailern.
– Ja, vi saknar barnen som bara vill ha en häst att pyssla med. Och vi ser det som en väldigt viktig del i utbildningen på gården att man lär sig att värdera tiden med djuren.
På Brolöten ger sig familjen Brolin dock inte, och efter ett tag märker både Chris och Emelie att eleverna förstår vad som förväntas av dem.
– De behöver bara en push i rätt riktning. Elever utvecklas av att göra vissa saker, även om de inte vet det själva.
Uppmuntrar dem som verkligen vill
Något man brinner för på Brolöten är att uppmuntra elever som visar framfötterna och vill lite extra. Många som har varit på ridläger har fortsatt hjälpa till på helgerna och är nu ledare på loven. Emelie förklarar att det känns värdefullt att få vara med och utveckla elever, att verkligen lära dem.
– Om någon kommer ner och vill hjälpa till innan han eller hon ska rida, eller krattar lite extra när personen är här, så brukar vi uppmuntra det. Ofta frågar vi om de vill komma tillbaka nästa sommar och hjälpa till. Funkar det då brukar vi erbjuda dem att komma ut och hjälpa till på helgerna, säger hon.
Efter hand får eleverna en ”egen” ponny att ta hand om och träna. Just nu har man ett upplägg med fyra tjejer som är med i stallet på helgerna mot att de får träna och tävla ”sina” ponnyer.
– Vi ser snabbt om det är någon som är beredd att göra lite extra och då vill vi uppmuntra det. Det blir ju win-win!
Enligt Emelie väljer de aktivt elever till detta som verkligen vill hålla på.
– Jättegärna de som vill ha en häst som sin egen och träna och tävla med, och samtidigt hjälpa till i stallet.
Hon konstaterar att det måste fungera utan att hon eller Chris behöver tjata.
– Jag tror att det här är jättebra för eleverna som lär sig att bli självständiga. Dessutom är det världens dröm för en del att få ha en nästan egen häst att greja med.
Hästar: Cirka 30, varav hälften hör till Emelies satsning.
Historia: På Brolöten i Sparreholm har man fött upp över 250 connemaror och har anordnat ridläger till och från sedan 70-talet.
Chris Brolin: B-tränare och dressyrdomare med egna meriter i Grand Prix.
Emelie Brolin: B-tränare och Grand Prix-ryttare med mästerskapsmedaljer och internationella meriter.
Hitta din nästa häst på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar"
Samtliga hästar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Connemara-ponnyerna är tillbaka på Brolöten
- Bildspel: Häng med hem till Emelie Brolin på vackra Brolöten
- Hästsnack utan avbrott på lyxig hästhelg
- Emelie för familjetraditionen vidare: "Vi tittar nog på 200 ponnyer under en resa"
- "Jag behöver inte tävla för att bevisa något"
- Emelie Brolin: ”Det här är anledningen till att jag håller mig till dressyr”
- Träna sitsen med Emelie Brolin: ”Måste få in mer fysträning i sporten”
- Emelie Brolin om svåra tiden: "Viktigare än någonsin att dela med mig just nu"
- Finalklart för unghästarna i Falsterbo
- Ny bedömningsform för unghästar i Falsterbo: "Stora gångarter är inte det viktigaste"

Fälttävlanshäst dog av hjärtattack
Det blev en sorglig säsongsstart för brittiska fälttävlansryttaren William Fox-Pitt då hans häst Oratorio dog av en hjärtattack i terrängen.
"Mot det sista hindret kollapsade han och dog av en hjärtattack"

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

”Fårskinns-sporren” skyddar mot skav
Får din häst skav från skänkeln? Då kan det vara värt att prova Jennie Caminitas hemmagjorda skänkelskydd som hon enkelt tillverkade själv.

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!