Dressyr
Publicerad: 2012-12-07



Patrik Kittel: ”Använd rösten i specifika lägen"
Med hjälp av konsekventa röstkommandon lär Patrik Kittel hästarna såväl grunder som högre skolor.
- Men i många ridhus låter det som rena fågelboet när flera ryttare rider samtidigt, så får det inte bli, säger det svenska dressyresset.
Text och foto: Ida Röök
Under Stockholm International Horse Show höll landslagsryttaren Patrik Kittel clinic inför en inspirationssugen publik.
15-årige valacken Don't forget var den som fick illustrera de olika moment i ridningen som Patrik pratade om.
- Det är för det första viktigt att rannsaka sig själv. Inse vilka dina egna svagheter är innan du börjar ställa krav på hästen, säger Patrik Kittel, medan han rider fram Don't forget.
Valacken är mycket spänd i den annorlunda miljön.
- Ändamålet med att rida fram är att få hästen avspänd och fokuserad. Jag börjar alltid med att trava dem lite långa tills de slappnar av, säger Patrik och lotsar en övertaggad Don't forget runt de vita dressyrstaketen.
Inspireras av andra
Medan han ger hästen tid att slappna av berättar Patrik mer om hur han utbildar och rider sina hästar.
- Många frågar efter "mitt system" och hur det ser ut. Men jag har inget eget system. Jag har tittat på andra och tittar fortfarande på andra, plockar lite här och lite där för att komma till lösningar som passar mig. Det är så man måste göra för att lära sig, genom att ta del av andras ridsätt blir du själv en bättre ryttare, säger han.
Han säger också att "alla" kan rida Grand Prix.
- Har du bara viljan och envisheten kan du komma dit.
Trots att Patrik menar att han inte har något system framkommer en sak väldigt tydligt - han använder små, konsekventa röstkommandon i sin ridning för att få hästen att minska tempot, stanna helt eller gå in i piaff och passage.
- Jag sitter inte och smackar lite då och då helt planlöst, som man ofta kan höra att ryttare gör, utan jag använder min röst i specifika lägen. Om hästen ska gå lite lugnare är det "ho" som gäller, "ptro" är stanna och ett klickljud betyder piaff och passage, säger Patrik Kittel.
Don't forget är en häst som han har lånat av en kompis inför clinicen, de är inte särskilt vana vid varandra men valacken förstår ändå väldigt snabbt Patriks röst, som också förmedlar lugnande beröm med jämna mellanrum.
- Det får inte bli som ett tjattrande fågelbo, utan rösten ska användas konsekvent och på samma sätt hela tiden, säger Patrik.
Kvartslinjerna användbara
En annan sak som Patrik återkommer till i sin ridning, och även visar med Don't forget, är att inte bara rida på spåret, intill ridhusväggen hela tiden. Här tar han de så kallade kvartslinjerna till hjälp.
- Hästen drar sig gärna utåt mot spåret och mot väggen. Detta påverkar ridningen negativt. Våga rida ett par meter innanför spåret. Och variera vägarna för att få hästen att gå fram till ett liksidigt stöd på tyglarna, där den svarar direkt på skänkelhjälpen, säger Patrik.
Nu kommer han även in på det här med att ryttare gärna sitter och klämmer åt med benen runt hästen hela tiden.
- Då blir det ingen variation för hästen. Skänkeln ska läggas till och tas bort, och hästen ska lyssna på den omedelbart. Gör den inte det kanske du måste ge en tydligare skänkelhjälp en eller ett par gånger, för att hästen ska lära sig att gå fram, säger Patrik.
Gör inte bara det som är bra
Han och Don't forget flyter nu fram i arenan. De gör piaff, passage och galoppombyten i varje.
- Galoppombytena är min största svaghet som ryttare. Men jag är medveten om det och jobbar för att förbättra mig varje dag.
Patrik berättar att han alltid utgår från individen när han tränar sina hästar, inget pass är det andra likt.
- Ibland har du som ryttare bestämt dig för att träna på en specifik sak, men hästen är kanske inte med på noterna just den dagen. Då gäller det att anpassa sig, att lyssna på hästen och kanske göra något helt annat, säger Patrik.
Enligt honom är det lätt att alltid bara träna på det som hästen är bra på, kanske lite för att imponera på dem som eventuellt står vid sidan av banan och tittar på.
- Men det gäller också att jobba med det som är svårt. Att ta hjälp för att förbättra sig innebär inte ett nederlag, säger han.
taggar
Liknande webbartiklar
- Nu börjar hästfesten
- Markne: "Hästen ska svara lätt och snabbt"
- Så lägger Susanne Gielen upp ett ridpass
- 10 lärdomar från professor Kyrklund
- Unghästridning à la Minna Telde
- Klaus Balkenhol: ”Om du lyssnar på hästen kommer hästen att lyssna på dig”
- Träna lastning som Eamon Hickey
- Henrik Ankarcrona: "Konsekvens lönar sig"
- Varva trygg träning med kravlösa dagar
- Här är Rolf-Göran Bengtssons unghästövningar
relaterade artiklar

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!