Dressyr
Publicerad: 2016-05-02





Patrik Kittel: "Finns inget som säger att en dressyrhäst inte kan galoppera fort"
Under fredagen var Patrik Kittel på besök på Rävsta ridcenter utanför Stockholm. Tillsammans med arrangören Equestrian Academy ville han ge tips och byggstenar till hur man blir ”bäst på sin nivå”.
Text och foto: Annelie Lundkvist
Kvällens fem ryttare är alla talangfulla, envisa och skickliga på att rida. Just envisheten är något de har gemensamt, den ger dem drivet att dagligen förbättra detaljer och finslipa sina dressyrprogram. Enligt Patrik är envishet en bra egenskap – det är med den man utvecklas.
– Med envishet, träning och en stor portion ödmjukhet kan du komma längre än du tror, menar han.
Den gemensamma faktorn för alla ryttare är kärleken till hästen. En kärlek vi tar med oss i det dagliga arbetet, på tävlingar eller ut i skogen. Med den som grund och strävan att bli bättre gäller det att ta varje chans till utveckling, speciellt efter en tävling som inte har gått som man har tänkt.
– Du kan säga att domaren inte gillade dig som ryttare eller att han eller hon hade en dålig dag. Eller så kan du ta ditt protokoll och titta igenom det hemma, läsa vad som står och gå ut i ridhuset för att träna på de moment du kan förbättra, säger Patrik som i flera år har levt efter mottot "Alla kan rida Grand Prix".
Åtta lärdomar från Patrik Kittel
Nedan har vi samlat några av Patriks råd, som ger inspiration inför vårens träning och tävlingar.
1. En plan för varje ridpass
Att sadla hästen och inte veta vad man ska träna på under dagens ridpass är lite slöseri. Det behöver inte vara något avancerat på dagsschemat – det kan handla om att förbättra halterna eller att träna på att rida upp mot domaren.
– Variation är viktig, inte minst om man rider nästintill varje dag i ridhus. Gör en plan i huvudet, både för dig själv och hästen. Personligen jobbar jag med min sits varje dag, avslöjar Patrik.
I planen ingår även att vara avslappnad och att ha kul, det gäller både för hästen och ryttaren. När Patrik inte tävlar rider han gärna ut hästarna i skogen en lördag och njuter av naturen.
2. Väl förberedd
Innan du lastar hästen för att åka på tävling är det viktigt att du känner dig trygg i uppgiften du kommer att ställas inför, och att du med gott självförtroende vet att du har tränat och är förberedd inför vad som komma skall.
– Kan jag inte göra det hemma så kan jag garantera att jag inte kan göra det på tävling, säger Patrik.
Enligt honom är det den som kan "lura" domaren att den är den bästa ryttaren på plats som vinner. Med det menar han att man bör veta hur hästen reagerar på den nya miljön och på domaren, samt ha en plan B om det inte skulle gå som man har tänkt sig inne på banan.
– Vi måste vara ärliga mot oss själva under träningen. Har hästen svårt att passera domaren, då får man simulera en domare hemma. Hos oss är det min fru som brukar få ställa upp, skrattar Patrik.
3. Glöm inte beröm
När hästen gör något bra ska den få beröm. Svårare än så är det inte, menar Patrik. Men han måste ändå ta upp det, påpeka det för publiken och påminna eleverna under passen.
– Vi är snabba att kritisera hästarna när de inte gör något bra, men är inte lika snabba med att berömma. Ge dem trygghet och använd rösten. Korta kommandon som ”bra", "duktig", "okej” räcker långt, förklarar han.
Ibland tycker Patrik även att man som ryttare kan överdriva, för att verkligen få hästen att sprudla av glädje när den har gjort något bra.
4. Fokus framåt
– Det finns inget som säger att en dressyrhäst inte kan galoppera fort, konstaterar Patrik.
Och under clinicen får två av ryttarna sätta rejält med fart på sina hästar. Han menar att den statiska ridningen tröttar ut hästarna och gör dem sega för hjälperna. Eller som han själv beskriver det:
– Vill man ha en Volvo så rider man som en Volvo, vill man ha en Ferrari så rider man som en Ferrari.
Ingen av Patriks elever får rida med spö, han godtar inte förklaringen att det behövs för att väcka hästen eller för att förstärka hjälperna. Att ställa sig upp i lätt sits och galoppera framåt ger enligt toppryttaren mer effekt än ett spö i det kommande, samlade arbetet.
5. Slappna av i benen
Ett ryttarfel som gör att hästarna blir sega och svåra för skänkeln är att benen används för ofta. Ryttare som under hela ridpasset sitter och klämmer med benen tar bort respekten för skänkeln.
– Om jag skulle slå mig själv på armen hela tiden blir min reaktion mindre för varje gång. När jag sedan vill skapa en reaktion måste jag slå mig själv hårdare. Så kan man jämföra det lite.
I stället för att sitta statiskt med skänkeln uppmanar Patrik hellre ryttarna att brassa på en gång om hästen inte lyssnar. Låt hästen gå framåt rejält, efter det blir den mer uppmärksam på de fina signalerna.
6. Skrittpauser
En av Patriks styrkor som tränare är att han får både ryttare och publik att verkligen förstå vad han menar. En skrittpaus kan kännas onödig och omotiverad mitt i ridpasset, men när Patrik översätter det till människans kropp är det många som nickar igenkännande.
– Precis som på gymmet orkar man inte köra på utan en paus. Det är lika mycket mentalt som för kroppen. Låt hästen få vila, att fokusera mentalt tar otroligt mycket energi, förklarar han.
Kittel påpekar att en skrittpaus även är ett väldigt bra sätt att ge hästen beröm.
7. Tillåt "skit-trav"
Att en av världens bästa dressyrryttare står och uppmuntrar en trav som inte alls ser direkt energisk eller flashig ut, det kan förvåna många. Men med ett brett leende utbrister Patrik att det är utmärkt.
– Jag kallar det för skit-trav, hästen får trava med pyttesteg om den vill, det spelar ingen roll alls. Inte så länge den är i balans, menar han.
Vad Patrik menar är att hästen inte behöver trava tävlingsmässigt i början eller i slutet av ridpasset. Då är fokus inte egentligt arbete, utan hästen ska ges möjlighet att värma upp eller varva ner.
8. Äg banan
När det är tävlingsdags och du som ryttare känner att du och hästen är väl förberedda och har gjort er hemläxa – visa det.
– Ge ett säkert intryck direkt när du kommer in på banan. Då blir domarna säkra på att ge poängen, tipsar Patrik.
Jeanna Högberg, som är dagens sista elev, inspirerar Patrik till att prata om ämnet ”äga banan”. Hon kommer in på Fiorucci och ser verkligen ut som att ridhuset är hennes.
– Jeanna har en utstrålning som många av oss bör ta efter. Sträck på er och våga visa att ni är där!
Amelie Larsson, Dorian RS, 6 år e. Don Primero – Good Future, äg. Ridskolan Strömsholm.
Gabriella Tichelaar, First Choice, 6 år e. Glock's Johnson – Elcaro, äg. 2 M 2 Horses.
Emelie Brolin, Miss Copper, 9 år e. De Niro – Briar, äg. Brolöten.
Cecilia Bergåkra, IZack, 7 år e. Blue Hors Zack – Idonna, äg. P&A Development AB/Bergåkra Gård.
Jeanna Högberg, Fiorucci, 7 år e. Florencio I – Rubinrot, äg. Absolut Dental AB.
Patrik Kittel, Sambucus, 10 år e. Sandakan – Bernstein, äg. Amanda Eklund.
Liknande webbartiklar
- Sönke Rothenberger i Enköping: "En rörelse kan aldrig bli bättre än förberedelsen"
- Balans är Carl Hesters mantra: ”Du förbättrar inte traven genom att trava, trava, trava”
- Patrik Kittel på pallen i Hagen: "Bra att de visar att de är med i leken"
- Ännu en dubbelseger för svenskarna i Herning: "Lovar onekligen gott inför framtiden"
- Patrik Kittel och Touchdown vann Grand Prix i Herning
- Sverige oslagbara i Nations Cup: ”Det känns fantastiskt bra!”
- Dressyrlaget leder Nations Cup i halvtid
- Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”
- Klart vilka som rider på clinic för Patrik Kittel i Timrå
- Patrik Kittel bjuder in till fler clinics

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!