Dressyr
Publicerad: 2021-08-11
Patrik Kittel och Well Done de la Roche i Tokyo.
Patrik Kittel om den krossade OS-drömmen och den nya hästen i stallet
Det blev ett minst sagt annorlunda OS för Patrik Kittel när hästen Well Done de la Roche skadade sig i Tokyo. Här berättar han mer om känslorna efter OS, men också om den nya hästen i stallet som han hoppas mycket på inför framtiden.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Tomas Holcbecher
Patrik Kittel skulle ha ridit sitt fjärde OS i Tokyo, men mästerskapet blev inte alls som det var tänkt. Ekipaget kom fram till Tokyo, men vid en träning på onsdagen innan invigningen av mästerskapet, snubblade stoet Well Done de la Roche och sträckte sig i ett bakben. Mästerskapet tog slut innan det hade börjat.
– Det kändes väldigt tufft, speciellt i början. Jag tror inte riktigt man förstår hur det är förrän man varit där själv, hur tomt det känns när man jobbat för något så pass länge. ”Welly” var i en sådan fantastisk form så när det hände infann sig en sådan otrolig urladdning och tomhet hos mig, säger Patrik Kittel.
Inspirerad av svenska framgångar
Samtidigt hjälpte hans kollegor honom att komma tillbaka och behålla fokus. Patrik bodde kvar i OS-byn och stöttade sina lagkamrater. Systrarna Juliette och Antonia Ramel är både hans elever och lagkamrater. Nu fokuserade han på att hjälpa dem och stötta hela laget.
– De svenska framgångarna och mina duktiga elever hjälpte mig att komma tillbaka och blicka framåt fortare. Jag har även tittat på hoppningen och när svenskarna tog medalj fyllde det mig verkligen med en massa positivitet. Det kan alltid hända saker med hästar, men glädjen som jag nu har sett på OS, inte bara bland svenskarna utan också generellt, har gett mig inspiration även framöver, säger Patrik.
”Hennes hälsa kommer i första hand”
Welly är hemma igen, på gården i Tyskland, och tas väl omhand. I nuläget är det mest vila och hagvistelse som gäller för hennes del.
– Hon mår förhållandevis bra och sedan hon kom hem har hon mest gått i hagen. Men skadan är kvar och det är fortfarande inte helt bra. Hon kommer inte att kunna gå EM till exempel och det här kommer nog ta längre tid än vi först trodde, säger Patrik och fortsätter:
– Det är inget som ska hindra henne från att komma tillbaka till sporten, men vi kommer inte att stressa utan det får ta den tid det tar. Hennes hälsa kommer alltid i första hand. Nu får hon vila och när hon kommer tillbaka till sporten så tar vi det därifrån.
Söker kontakt
Han menar att det är en väldigt vänlig häst som gärna vill vara med där det händer.
– Jag har många fantastiska hästar, men Welly har en otroligt vänlig och lite ängslig själ. Hon vill alltid vara till lags och ställer alltid upp. Nu när hon bara vilar så ser jag på henne att hon är fundersam och söker kontakt med mig. Hon vill vara med och jobba där det händer och det är en fantastisk förmåga hos en häst, säger Patrik.
Ny förmåga från Helgstrand
Patrik har även en glad nyhet: en ny häst står i stallet som han tror mycket på. Det handlar om nytillskottet Fiontini. Ett 11årigt sto som Patrik tagit över från Andreas Helgstrand. Hästen har bland annat belönats med meriten som trippel världsmästare vid unghäst-VM. Patrik och Andreas har känt varandra i många år och har ett långsiktigt samarbete.
Hästen har tidigare ridits av Helgstrands ryttare Severo Jurado Lopez.
– Det råder ingen tvekan om att Fiontini är enastående. En av de hästarna som man sällan får möjlighet att rida. Därför valde jag också att ta över henne själv efter Severo, som hade gjort ett bra jobb. Men jag måste bara erkänna att jag för tillfället inte har möjlighet att delta i de många tävlingar som krävs för att ha en häst på den nivån, och därför känner jag också att vi har gjort det bästa valet genom att lämna vidare utbildningen till Patrik Kittel, som vi redan har ett bra samarbete med, säger Andreas Helgstrand i ett pressmeddelande.
"Med tålamod löser sig det mesta"
– Jag är väldigt stolt över att han har anförtrott mig med den hästen. Nu ska vi lära känna varandra och ”hitta knapparna”. Jag vet att man inte kan förvänta sig underverk i ett tidigt stadium, det går inte så fort. Vi ska börja med att tävla lite lätt och se hur det funkar, men jag förväntar mig att det ska ta den tid det tar. Andreas vet också hur svårt det är i sporten och sätter ingen press på mig där. Det är en trygghet för mig, att han vet att jag kan och jag ska göra mitt bästa av detta. Med tålamod löser sig det mesta med tiden, säger Patrik till Hippson.
Han har även flera hästar i stallet som är på väg uppåt i klasserna.
– Jag har dels Forever Young, ett nioårigt sto som jag faktiskt tänkte ta med mig till SM, avslöjar Patrik.
I klippet nedan ser vi Patrik tillsammans med Fiontini:
Visa det här inlägget på Instagram
taggar
Liknande webbartiklar
- Dressyrlaget redo för EM: "Konsten är att lyckas peaka under ett mästerskap"
- Isabell Werth vinner världscupen för femte gången: ”Jag fick gåshud”
- Patrik Kittel på pallen i Hagen: "Bra att de visar att de är med i leken"
- Seger för Patrik Kittel och Well Done de la Roche
- Känslosam comeback för Patrik Kittel och "Welly"
- Patrik Kittel vann küren i Doha – pallplats för laget i Florida
- Charlotte Fry är världsmästare – fick över 90 procent: "Den bästa känslan i världen"
- Ett nionde SM-guld till Patrik Kittel: "Aldrig självklart att man vinner"
- Patrik Kittel: ”Alla ryttare har börjat någonstans”
- Patrik Kittel efter världscupküren: "Det blev för många dyra fel"

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!