Dressyr
Publicerad: 2022-04-07
Patrik Kittel satsar vidare mot küren: "Tänker spänna bågen lite mer"
Det blev en fin inledning för Patrik Kittel med Blue Hors Zepter i dressyrens världscupfinal. Ekipaget slutade på en sjundeplats, medan vinsten gick till världsettan Jessica von Bredow-Werndl.
Text: Jennie Börs
Foto: Tomas Holcbecher
Som start nummer elva gick Patrik Kittel med Blue Hors Zepter ut i det 17 ryttare stora startfältet. De bjöd på ett fint och säkert program, av domarna belönades ritten med 75,789 procent och en sjundeplats.
– Framför allt gjorde vi en fin travdel, med piaff och passage. Överlag var programmet väldigt bra, relativt felfritt men några småfel. Jag är väldigt nöjd med utgången, säger Patrik efter ritten och fortsätter:
– Domarna låg lite ojämn, mellan 73 och 76 procent, där vissa domare hade mig ganska högt och andra lite lägre. Jag tror det beror på att de inte sett honom så mycket ännu. Jag är supernöjd med resultatet och tycker han har presterat över förväntan.
"Küren passar mig bättre"
Patrik rider sin åttonde världscupfinal. En skillnad från tidigare finaler, är att Blue Hors Zepter är en relativt ny tävlingskamrat. De har varit ett ekipage sedan slutet av förra året och gör i Lepizig sin andra tävling ihop.
– Jag tycker verkligen att vi matchar varandra bra och jag är supernöjd med hur han utvecklas tillsammans med mig. Det är inte självklart att man kan gå så här snabbt upp på den här nivån.
På torsdagskvällen tävlade ryttarna i en förkortad version av Grand Prix. Precis som många andra av Patriks nya hästar, får Blue Hors Zepter "ärva" Scandics gamla kürporgram. Det blir alltså en uppvisning till tonerna av Billy Idol på lördag.
– Küren passar mig bättre, där är jag säkrare och tänker också spänna bågen lite mer. I dag var planen att rida en säker Grand Prix, utan att göra så många fel samt ge honom en trygghet. I küren tänker jag satsa lite mer. Det är ett annat program med längre linjer och man har mer möjlighet att välja själv, säger Kittel och berättar vad han tycker om den korta Grand Prix:
– Jag gillar nog den gamla Grand Prix bättre. Det här programmet är väldigt snabbt och snävt, man vänder, hoppar och far och det är väldigt tätt mellan rörelserna.
Det var en glad Patrik Kittel som klappade om Blue Hors Zepter efter ritten.
Världsettan fortsatt oslagbar
Tysklands dressyrdrottning, tillika världsettan, Jessica von Bredow-Werndl med sin TSF Dalera BB gick sist ut i klassen. Med sina 84,793 procent blev det en solklar seger i klassen. På andra plats blev det danskt genom Cathrine Dufour som startade med Vamos Amigos, en yngre häst som är ny på nivån. De spräckte precis en magisk gräns med sina 80,019 procent.
Tyska Isabell Werth gör i helgen sin sista tävling med 17-åriga Weihegold OLD. Ekipaget, som tagit hem världscuptiteln de senaste tre gångerna, red i dag hem 79,756 procent och slutade trea. Innan Patrik Kittel blev det enbart danska och tyska färger i resultatlistan.
På lördag kväll väntar det spännande avgörandet i dressyrens världscupfinal med Grand Prix kür. Minst 60 procent krävdes i dagens klass för att gå vidare, vilket samtliga 17 ekipage lyckades nå. Ekipagen startar i omvänd startordning från torsdagens resultat.
Jessica von Bredow-Werndl fortsätter att rada upp framgångar med TSF Dalera BB.
Cathrine Dufour visade att Vamos Amigos är en framtidshäst av toppkvalitet.
Isabell Werth och Weihegold har en framgångsrik karriär i bagaget när de i helgen sätter punkt.
Tidigare på Hippson.se:
Felfri inledning för Jens och Markan Cosmopolit
Liverapportering från klassen
Följ världscupfinalerna i Leipzig
Angelica tippar världscupfinalen
Häng med på warm up inför världscupfinalen
Hopphästarna klara för världscupstart
Patrik redo med nya hästen: "Vet att han kan"
Angelica om Kalinka: "En häst med mycket kapacitet"
Jens: "Ska göra så bra ifrån mig som jag bara kan"
Ryttare från hela världen kvalar till världscupfinalerna, som pågår i Leipzig den 6-10 april. Jens Fredricson och Angelica Augustsson Zanotelli tävlar för Sverige i hoppning. Patrik Kittel i dressyr.
Hoppfinalen börjar på torsdag med en tidshoppning över 1,60, där varje nedslag ger ett tidstillägg på tre sekunder. Efter klassen omvandlas resultat till poäng. Alla som fullföljer går vidare till nästa klass.
På fredag rids del två, en 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning. Ryttaren med bäst resultat från torsdagen startar sist. Efter klassen omvandlas resultatet till poäng.
På söndag rids den stora finalen i två omgångar. Den första är öppen för de 30 bäst placerade ryttarna hittills. Inför söndagen har poängen från de två tidigare klasserna räknats om till antalet fel. Den som leder går in i söndagens första omgång med 0 fel och övriga får fel i en stigande skala.
Antalet fel läggs till det tidigare resultatet. Till omgång två går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång ett.
Segrare är den ryttare som efter de tre dagarna har lägst antal fel.
Dressyrfinalen börjar på torsdag med Grand Prix som rids i det korta programmet. Alla som rider på minst 60 procent går sedan vidare till küren på lördag. Den med bäst resultat efter torsdagens Grand Prix startar sist.
Resultat och startlistor hittar du här
Mer info finns för förbundets hemsida
Arrangörens hemsida
Tv-tider
Torsdag 7 april
SVT1/SVT Play kl. 14.25: Hoppning, final 1
SVT Play kl. 18.20: Dressyr, Grand Prix
Fredag 8 april
SVT1/SVT Play kl. 13.50: Hoppning, final 2
Lördag 9 april
SVT Play kl. 18.50: Dressyr, Grand Prix kür
Söndag 10 april
SVT1/SVT Play kl. 14.25: Hoppning, final 3
taggar
Liknande webbartiklar
- Dags för världscupdressyr
- Nanna Skodborg Merrald är världscupsäsongens raket
- Blue Hors Zepter har lämnat Kittels stall
- Patrik Kittel efter världscupküren: "Det blev för många dyra fel"
- Patrik Kittel redo för världscupen med nya hästen: ”Vet att han kan”
- Ännu en tredjeplats för Patrik Kittel
- Jessica von Bredow-Werndl vinner världscupen i dressyr
- Kittel tar stort kliv uppåt på världsrankingen
- Patrik Kittel världscupsexa – Bredow-Werndl över 90 procent
- von Bredow-Werndl tredje gången över 90 procent: "Det känns som en saga"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!