Dressyr
Publicerad: 2017-02-04
Patrik Kittel turnerar med interaktiva inslag: ”Jag vill utveckla dressyr-Sverige”
På söndag når Patrik Kittels Dressage Tour Stockholm och Grimsta. Det firar vi med del två av vårt referat från premiärclinicen i Umeå den 21 januari (del 1 finns här), där eventet drog fullt hus. Och det var inte bara ekipagen och publiken på plats som fick hjälp, även ryttare utifrån kunde ställa frågor. Häng med på en interaktiv frågestund!
Text & foto: Bitte Torbjörnsdotter
Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel, Svenska Ridsportförbundet och Saab, som är svensk dressyrs nya grensponsor. De tre parterna har skapat ett koncept som först och främst bygger på de fysiska clinics som Patrik håller i vinter och vår, den sista går av stapeln i Göteborg den 6 maj.
Men även webbplatsen www.dressagetour.se är en viktig del i projektet. Här kompletteras Patriks live-framträdanden med videokurser på det tema respektive clinic handlar om. Besökare kan dessutom ställa frågor på sajten som Patrik besvarar under clinicen.
– Jag brinner för att ridsporten ska komma närmare publiken och för att vi får ett större engagemang. Där vill jag utveckla dressyr-Sverige så att dressyren blir mer av en folksport, säger Kittel.
Vill rekrytera unga kvinnor
Anna Brolén, som är logistik- och produktionschef på Saab, följer med på touren. Företaget hoppas att samarbetet med ridsporten ska öka intresset för teknik, framför allt hos unga kvinnor. En målgrupp man ser som en viktig rekryteringsbas, därför vill man möta ryttare över hela landet.
– Ridsporten är ju ganska traditionell och behöver gå mer mot innovation tycker vi, förklarar Anna.
Svenska Ridsportförbundet menar att nya tekniska lösningar, för exempelvis arrangemang, gynnar ryttarföreningarna och skapar medlemsnytta. Ann-Catrine Bengtsson, tillförordnad generalsekreterare, fanns med i Umeå.
– Jag tycker att det här är otroligt engagerande och önskar att alla ridlärare fick vara med, säger hon.
Noggrann med grunderna
Patrik Kittel satsar mot OS i Tokyo 2020, under hans fyra år långa uppladdning kommer Dressage Tour dessutom att pågå. Tanken är att nivån i konceptet ska stegras gradvis.
I år ligger fokus på grundridning, därför handlar videokurserna på webben om sådant som att hitta balans och om att utveckla ridbarhet. Patrik rider själv och berättar samtidigt varför grundridningen är så viktig, samt hur han tänker med basarbetet och med de olika övningarna för exempelvis tempo, kontakt och form.
– Jag tycker att vi lägger för lite arbete på grunderna, vi har ofta för bråttom vidare till de svåra rörelserna. Generellt sett behöver vi svenskar utveckla tempo och känslighet, det blir ofta lite nötridning, säger han.
Nästa år ska temat för touren och på webben vara den medelsvåra dressyrnivån, för att under tredje året fokusera på klasser till och med S:t Georges. Sista året, inför OS, handlar touren om rörelserna och förberedelserna för Grand Prix.
Interaktiv frågestund
Hos Umeå ryttarförening hålls flera interaktiva frågestunder mellan ryttargrupperna. Saab har riggat en stor bildskärm mitt framför publiken, där dagens frågor från de digitala besökarna dyker upp. Och det finns en fråga där redan från start, någon undrar hur Patrik gör när han – med en nästan osynlig knapptryckning – går från att ha hästen i låg form till att rida den med tryck.
Kittel skrattar lite och menar att det inte är något hokuspokus.
– Det handlar om att lära hästen att bli känslig för hjälperna så att den blir mer aktiv när jag ber om en förändring i formen, om en övergång eller om en tempoväxling. Ibland gör vi hästarna lite ”döda” när vi alltid rider dem på samma sätt. Då trubbas de av, svarar han.
Hästen ”får dubbelmage”
Efter första gruppen, som får fokusera på takt och tempo, vänder sig Patrik mot skärmen igen. Där finns en ny fråga om en häst som blir spänd på tävling. Kittels råd är att åka i väg på tävlingar, men att se dem som en ren träning i att hantera tävlingssituationen.
En annan ryttare har skickat in en fråga om vad syftet är med att rida hästen ställd på rakt spår.
– Det gör man för att den ska bli mjuk i sidorna. Du kan börja med att ställa i hörnen, för det ska så småningom leda vidare till öppnor och slutor.
När grupp två, som har jobbat med form och övergångar, är klar kommer nästa fråga upp. Hur ser man att hästen använder ryggen rätt?
– Det finns två sätt, det första är att magmusklerna drar upp sig och att man kan se ett veck längs med magen, som en dubbelmage. Det andra är att halsmusklerna arbetar så att hästen får en bättre överlinje, förklarar Patrik.
Någon undrar vad man kan göra med en spänd och övertaggad häst. Kittels råd är att ge sig tid till att skritta fram länge, inte bara i fem minuter. Klocka gärna skritten.
Gör som Peder ibland
Tredje gruppen rider mot samling. Ryttarna får bland annat träna på skänkelvikning, öppna och piruettgalopp. Efter clinicen kommer flera frågor – hur lär man exempelvis en häst galoppombyten?
– Här är det viktigt att hästen tar hjälperna och inte springer ifrån dem. Bytesarbetet är en av få gånger då jag använder spö, på det befintliga inre bakbenet just innan bytet. Fast jag gör även som hoppryttarna ibland. Jag tänker på Peder och All In och tränar över en bom, flinar Patrik till publikens jubel.
Han tillägger att det är viktigt att ha någon på marken som kan avgöra om bytet blir rent. Då kommer en publikfråga om ett ekipage på clinicen där ryttaren hade problem i traven. Frågeställaren undrar hur Patrik skulle vilja lösa det.
– Jag skulle sätta på träns i stället för kandar, se till att hästen accepterar handen och inte ha glappande tyglar. Så jag hade nog backat lite i utbildningen med den hästen, säger han.
Åtminstone en digital fråga kom från publiken på plats, den handlade om hur man hanterar problem i travarbetet. Patriks råd är att backa lite i utbildningen och att återgå till att rida på träns under en period.
Kan ridas över tygeln
Nästa fundering handlar om en häst som gärna krullar ihop sig och går bakom hand. Den hade Patrik ridit över tygeln och försökt lära att ta stöd genom många övergångar.
– Det är bara fantasin som sätter stopp. Pröva nya saker, om det inte fungerar så skippa det och pröva något annat.
Sista frågan kommer från en ung ryttare som undrar hur hennes ponny ska bli mindre sällskapssjuk. För nu försöker den bara springa efter alla andra hästar när den blir ensam. Patrik skrattar igenkännande, men ger ett seriöst svar:
– Man kan börja med att vara tre i ridhuset och ta bort en häst i taget när ponnyn börjar känna sig trygg. Det var en himla gullig fråga, jag är alltid så förvånad över att ni alla orkar lyssna på mig i flera timmar.
Patrik återkommer gärna till de grundläggande hjälperna, gasen och bromsen.
– Om inte handen fungerar, då börjar man gärna reglera där. Och fungerar inte skänklarna, då blir det att man bara trycker. På en häst som utvecklats att bli känslig kan du vara finare med handen och benen, därför är det enormt viktigt att jobba med det.
Våga ta tag i problemen
I framtiden kommer tekniken kring Dressage Tour att bli mer avancerad, sponsorn kommer att visa nya innovationer för varje år. Patrik tycker att konceptet känns jätteroligt.
– Jag tycker att det var väldigt vettiga frågor som berörde temat på clinicen. Det var kul att folk fick ställa frågor om sina egna hästar. Dock handlar det ju om deras ridning och jag kan bara ge input. Men vi fick jättemycket frågor och videoklippen har fått över 100.000 klick redan nu, säger Patrik.
Han berättar att han var noga med att välja ut hästar till clinicen i Umeå som inte var ”perfekta”. Någon hade problem med formen, en annan med munnen.
– Jag menar, alla hästar går inte perfekt jämt och det måste vi acceptera, för det är verkligheten. Jag rider heller inte perfekt hela tiden. Men vi måste våga ta tag i problemen och kan inte sopa dem under mattan.
Han är den första att skriva under på hur svårt dressyr verkligen är. Samtidigt vill han lyfta fram sin elev i Australien som är 64 år och som har slagit rekord i Grand Prix. Det är aldrig för sent!
– Min grundpassion är hästar och människor, och vi ska fortsätta att ha jäkligt kul, säger Patrik Kittel och tackar publiken.
Se Patriks videoklipp här (klicka på bilden):

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!