Dressyr
Publicerad: 2017-05-08
Patrik Kittels verktygslåda – så blir du bättre på din nivå
Patrik Kittels valspråk är Alla kan rida Grand Prix, framför allt är budskapet att alla kan bli bättre på sin nivå. ”Dressyrens Kronblom” fanns i lördags på plats i Göteborg, för en clinic som genomsyrades av att berömma det som är bra och att ignorera det motsatta.
Text & foto: Lotta Karlsson
Denna fantastiska och soliga lördag tar vi plats på den fullsatta läktaren inne i Billdals stora ridhus, för att se och lära när Patrik Kittel Dressage Tour har nått Västkusten. Med kort varsel blev clinicen flyttad från Göteborgs fältrittklubb till Billdals ridklubb.
Detta gick galant och som brukligt i Billdal blir det introduktion av Radiosportens Christian Olsson och högtidlig entré med facklor och pampig musik. Vi får också höra en del av det klassiska radioreferat där Christian säger att Patrik Kittel ser ut som Kronblom där han sitter på hästen.
Pampig entré med facklor.
Patrik ler brett, som bara han kan, och säger att detta var den mest dramatiska entré han har gjort.
– Det var ju snäppet värre än att rida in på Gothenburg Horse Show!
Christian hänger på och frågar direkt:
– Sträckte du på dig?
– Alltid när jag ser dig, kommer det blixtsnabbt från Patrik.
"Sträckte du på dig?" undrar Christian Olsson.
"Alla” har samma problem
Sedan tar det mer seriösa pratet vid. Tanken med Dressage Tour är att den ska fortsätta under ett antal år. Nu är fokus på basnivån, sedan kommer Patrik att ta det stegvis med clinics upp till Grand Prix.
Å andra sidan är det ofta så att man har likartade problem med sin häst, oavsett vilka klasser man rider. Den kan vara springig, hänga i handen och så vidare. Lösningarna är ganska lika även de, så det finns alltid något att ta till sig oavsett nivå.
Kittel säger att hans mål med dagen är att vi i publiken ska ta med oss kunskap hem. Han vill att var och en noterar fem tips att ta med sig. Man behöver skriva ner dem för att komma ihåg det viktiga, annars försvinner det bland alla intryck under en sådan här dag.
Patriks valspråk är ”Alla kan rida Grand Prix”. Och att alla kan bli bättre, på sin nivå.
– Kan jag ta mig till OS så kan vem som helst, det måste inte bara vara de som har pengar eller en hästfamilj bakom sig som når eliten. Det största hindret är det mentala!
Tänk så här när du rider fram
Och där ska första gruppen rida in på banan, men i stället kommer två av Billdals lektionshästar. Ryttare är sponsorn Saabs båda representanter under Dressage Tour, Stefan och Ricky. Patrik skrattar gott och tycker att de gör sig bättre till häst än vad han gjorde när han fick flyga stridsflyg.
Sponsorns representanter uppe på hästryggen.
Sedan kommer den första ridgruppen in, det är Maja Andersson med Billy Elliot och Anna Brolén med Mazetti. Medan ekipagen känner på banan delar Patrik med sig av tankar om hur man rider fram, hemma eller i en annan miljö.
Du måste givetvis anpassa dig efter hästen. En bra start rent allmänt är att börja med att checka av din häst, skritta, trava, rid lätt, rid åt höger och åt vänster. Känns den liksidig och vaken? Är hästen mjuk eller spänd? Behövs det en veterinärkoll? Är jag själv i balans?
Våga släppa på handbromsen
I början av passet kan det vara bra att galoppera framåt ordentligt, även om du har en het häst. Släpp i handen lite grann, att hålla hårt i tyglarna ger bara motstånd i hästen. När du värmer upp eller behöver omväxling i ridningen, släpp gärna hela tygeln och galoppera friskt framåt.
Maja galopperar på och får en kvickare häst efteråt.
Anna tempoväxlar i galopp.
Både Anna och Maja får rida framåt ordentligt och effekten kommer, hästarna blir vaknare för skänklarna och reagerar mycket snabbare.
Patrik säger att det är viktigt att hålla hästen kvick för hjälpen, responsen ska komma direkt, inte om 5, 10, 20 meter. Det är inte alltid så enkelt, som Maja säger efteråt:
– Det är så lätt att bli nöjd.
Att ha hästen kvick ger även andra positiva effekter i ridningen, du som ryttare behöver inte tjata och trötta ut hästen eller dig själv. Det ska vara roligt att rida!
Tips när hästen blir tittig
På banan får vi sedan se Sandra Gustafsson med Kvadrat och Carl Hedin med Scaramandrine. Båda hästarna blir spända i den nya miljön. Det är blommor, människor, vita filmdukar och annat. Anspänningen håller i sig och det innebär en hel del problem för ekipagen.
Sandra Gustafssons Kvadrat vill inte gå nära filmduken intill banan.
Patrik leder Kvadrat förbi den läskiga duken.
Kvadrat får sällskap av Scaramandrine. Tillsammans vågar de gå förbi.
– Ta hjälp i sådana här situationer, uppmanar Patrik. Alla råkar vi ut för detta, så det var kanske bra att ni i publiken får se hur vi kan lösa det.
Han leder Sandras häst förbi den skrämmande filmduken ett par gånger. Carls häst är också rejält spänd till och från, så hästarna får sällskap av varandra förbi duken.
– När hästen spänner sig, tänk öppna, ställ och böj lite grann bort från det läskiga.
Genom att rida en svag öppna stänger du hästens bortsida, den har då svårare att kasta sig i väg från det som skrämmer. Dessutom har du mer kontakt med din häst. Om hästen bara tittar mer och mer kopplar den bort ryttaren och då kan vi inte påverka den.
Hitta en någorlunda trygg zon
Rid inte helt nära det läskiga till en början om hästen reagerar mycket, utan hitta en zon som känns någorlunda trygg. Arbeta där ett tag tills det känns bra, utöka sedan med större och större svängar så att du kommer närmare det läskiga hörnet eller vad det nu kan vara. Du kan också trava på en lugnare del av banan och skritta förbi det farliga på lagom avstånd.
Tidvis jobbar flotta Scaramandrine avspänt och i fin form. Emellanåt dyker dock rädslan upp igen.
Glöm inte att du själv måste vara i mental balans. Att komma över sådana här spänningar kräver tålamod, det kan behöva tränas vid flera tillfällen. Låt tittandet ta tid, vänta tills du har förtroende från hästen.
Kvadrat slappnar av mer och mer. Och kommer till arbete så länge han inte är alltför nära filmduken.
Detta pass blir en lektion i hur man får hästen att slappna av och känna förtroende för ryttaren och omgivningen. Patrik ursäktar sig lite inför publiken.
– Jag måste rätta mig efter hästarna, något annat går inte. Detta blev en annan lektion än vad det var tänkt, men så är det ibland med hästar. Sandra och Carl löste det bra, säger han och fortsätter:
– Sådant här måste också tränas, det kan mycket väl hända på tävling.
Direkt gensvar på hjälperna
Så kommer då de sista ryttarna, Felicia Nolåker med Lortzing 25 och Martina Wikström med Santiago, in i ridhuset. Patrik har ridit Santiago på en clinic på Tjörn för några år sedan, han är fortfarande förtjust i hästen och kan inte låta bli att berömma den. Kittel tycker att den är välriden och har stadig takt. Och så är den ju väldigt söt…
– Jag är ehh, jätteförtjust i den, säger han och ser närmast generad ut.
Visst är han fin, Santiago. Martina är fullt koncentrerad.
Felicia får order av Patrik att inte klämma med benen. Tryck till ordentligt en gång med skänkeln så att hästen går fram, helst nästan hoppar till om du inte har fått gensvar på en vanlig skänkelhjälp. Målet är att rida med små hjälper, när de behövs, och att inte inverka så mycket däremellan.
Om du klämmer hela tiden blir du trött i benen och hästen slutar att lyssna. Ju mindre du behöver påverka din häst, desto bättre blir det!
Felicia satsar rejält framåt i galoppen och Lortzing är med på noterna.
Senare är uppgiften tempoväxlingar i trav och galopp för både Martina och Felicia. Hästarna blir spänstigare, mer lyhörda och får med sig bakdelen. Då är det lättare att sitta bra på hästen, det får den att gå ännu bättre.
"Däråt ska du! Titta vart du ska", säger Patrik.
Inridning, halt och hälsning
Efter olika övningar i galopp, öppna och sluta i trav med mera, får båda ryttarna träna på något så grundläggande som inridning–halt–hälsning–igångsättning. Patrik poängterar att första intrycket är väldigt viktigt, särskilt om du inte har en ”flashig” häst.
Går hästen i en bra form? Är den rak? Om du rider snyggt och prydligt med fina vägar och bra form har du plockat poäng redan i starten, även med en mer vanlig häst.
Träna på jämna och fina halter med en så kort bromssträcka som möjligt, utan att vara brysk. När ni ska trava ur halten, se till att hästen är kvick i väg och trycker ifrån utan att störta framåt.
Och så fram ur halten!
Santiago får sträcka lite på sig efter övningarna.
Patrik avrundar clinicen.
– Målet i dag är att vi alla blir bättre på den nivå vi är. Som ni såg fick även hästarna i den sista gruppen göra två-tre halter innan de blev tillräckligt bra, alla behöver vi träna!
1. Omväxling under ridpasset
Varva lätt jobb med svårare arbete. Rid lätt, låt hästen gå i längre form, eller varför inte ta en skrittpaus. Pausen kan vara så kort som en diagonal, men är viktig som omväxling och för återhämtning. Hästen ska inte bli så trött att den inte vill jobba med dig nästa gång.
2. Att berömma är A och O
Beröm det som är bra, ignorera det dåliga. Det fungerar mycket bättre för hästens utveckling än att bråka över missförstånd. Som den mentala coachen Kjell Enhager säger: ”Det finns inget fel, bara olika vägar.”
Gör hästen rätt – BERÖM! Använd rösten, läng tygeln, ställ dig i lätt sits, rid framåt, allt beroende på situation. Vår uppgift som ryttare är att uppmuntra snarare än att kräva.
Patrik berömmer ofta och gärna under clinicen, både ryttare och hästar.
– Såååå jaaa! Braa! Super!
3. Var lugn och trygg
Se till att du själv är i balans innan du rider. I stressiga situationer måste vi människor vara lugna för hästen. Det gäller förstås även i vanlig träning, håll dig lugn.
4. Ge akt på liksidigheten
Rid lika mycket, och likadant, åt båda hållen. Det är lättare sagt än gjort…
Första gruppen
Maja Andersson med Billy Elliot (SWB), född 2011 e. Bocelli – Friendship, har startat Medelsvår B.
Anna Brolén med Mazetti (SWB), född 2003 e. Highlight – Torboldt, har startat Medelsvår B.
Andra gruppen
Sandra Gustafsson med Kvadrat (SWB), född 2009 e. Hiphop – Robin Z, har startat fälttävlan CNC* och Medelsvår C-dressyr.
Carl Hedin med Scaramandrine, född 2012 e. San Amour – Rohdiamant, har startat femårsprogram.
Tredje gruppen
Felicia Nolåker med Lortzing 25, född 2001 e. Longchamp – Furinos, har startat Grand Prix.
Martina Wikström med Santiago (SWB), född 2007 e. Topaasch – Rubinrot, har startat Intermediaire.
Scaramandrine jobbar på fint, Carl rider framåt i galoppen.
Patrik svarade även på frågor från publiken.
Strongt att rida inför fullsatta läktare på clinicen.
Patrik är väldigt förtjust i Santiago, och visst är han fin!
Liknande webbartiklar
- Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”
- Ny clinicturné med Patrik Kittel: "Fantastiskt att träffa alla dressyrälskare"
- Klart vilka som rider för Patrik Kittel i Billdal
- Kittels tips för framgång – så får du till bytesserier och piruetter
- Patrik Kittel: ”Alla ryttare har börjat någonstans”
- Finslipa detaljer med Patrik Kittel: "På en skolad häst gör jag halvhalt bara med rösten"
- Tre tips från Patrik Kittels clinic på Billdals ridklubb
- Grundträning med Patrik Kittel: Tummen upp, variation och raka linjer
- Lätta hjälper och precision är målet
- Första passet med nya hästen – så bäddar du för framgång

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!