Lördag höll landslagsryttaren Paulinda Friberg en uppskattad clinic på Vällingby Ridcenter i Stockholm, där fokus var att få hästarna att slappna av i den ovana miljön. Ryttarna från teamet Dressage For Future fick många tips med sig hem, oavsett ålder på hästarna.
Text och foto: Annelie Lundkvist
Den framgångsrika dressyrryttaren Paulinda Friberg inleder clinicen med att berätta hur förväntansfull hon är, med flera A4-sidor anteckningar i handen känner hon sig redo att dela med sig av tips och råd.
– Jag hoppas att alla får varsin sockerbit att ta med sig hem härifrån, säger hon med ett leende.
Under kvällen får vi se sex ryttare på hästar från fem år och uppåt, flera av dem blir antingen lite spända eller laddade i den ovana miljön. Även om clinicen inte har ett uttalat tema blir vägen till avspändhet en röd tråd, som Paulinda lägger mycket tid på att få till.
– Det finns ingen quickfix som ger avspändhet, konstaterar hon.
Var rädd om de yngre hästarna
Clinicen inleds med två yngre hästar, därför passar Paulinda på att tala om den yngre hästens matchning. Hon höjer ett varningens finger mot att låta hästen tävla för tidigt.
– Var rädd om era fyraåringar hemma i stallet. Bara för att de har talang och fina gångarter betyder det inte att de alltid är mentalt klara för uppgiften, menar hon.
Själv har Paulinda aldrig köpt en inriden häst, hon har alltid ridit in och utbildat stallets hästar själv. Hennes riktlinje för träningspassen på den unga hästen är mellan 20 minuters ridning på en treåring och 30 minuters ridning på en femåring. Och hon är noga med att inte sitta ner i traven för tidigt på unghästarna.
SÅ RIDER DU EN HÄST SOM LÄTT BLIR SPÄND
Här listar vi sex viktiga råd från Paulinda Friberg, om hur du kan träna en häst som lätt blir nervös och spänner sig.
1. Hamna inte i tidsnöd
Oavsett om du är på träning, tävling eller rider en vardagskväll hemma i det egna ridhuset är det viktigt att tiden finns. En häst som har lätt för att spänna sig under ridpasset behöver en avslappnad ryttare, som har ett tydligt mål med dagens ridning. Du måste ha möjlighet att ge hästen den tid den behöver så att ni kan avsluta ridpasset med en bra känsla.
– Du ska avsluta när det känns bra, ibland kan man behöva en extra skrittpaus innan man når dit, och den tiden måste du ha möjlighet att ge, säger Paulinda.
2. Använd rösten
Hästar lyssnar mer på ryttarens röst än vad många tänker på, det gör rösten till ett viktigt verktyg i ridningen. Om din häst skyggar för något, eller blir allmänt spänd, är din lugna och trygga röst viktig för att avdramatisera situationen. Använd den i stället för att med benen försöka ”klämma” hästen förbi problemet.
Flera av hästarna på clinicen lyssnar uppmärksamt på sina ryttares lugnande röster när de travar förbi publiken. Därmed kan de också, sakta men säkert, börja slappna av.
3. Utnyttja ridhuset
Finns det ett hörn i ridhuset som är lite extra läskigt? Eller är kanske publiken på läktaren något hästen reagerar på just i dag? Låt inte detta ta makten över ridpasset utan håll dig till din fortsatta plan, men flytta ridytan en bit från ”faran”.
– Utmana hästen med miljön, men om den blir tittig så arbeta i den del av ridhuset där den känner sig tryggast. Hästarna får inte vända och dra, men att stanna och titta är okej, säger Paulinda.
När hästen har kommit in i arbetet och har slappnat av är det lättare att fortsätta ridpasset i den "läskiga" delen av ridhuset. Här är det dock viktigt att ryttaren inte spänner sig, när platsen där hästen har varit spänd närmar sig.
4. Tresekundersregeln
Som ryttare finns den viktiga tresekundersregeln att hålla sig till. Den är lika enkel som den låter, men ändå ack så svår. Vid till exempel en galoppfattning eller liknande har du nämligen bara tre sekunder på dig att ge hästen beröm, annars är stunden förbi.
– Efter tre sekunder kopplar hästen inte längre berömmet till exempelvis galoppombytet, menar Paulinda.
Var därför kvick i dina tankar och reaktioner, finns det något extra att berömma så gör det direkt. Beröm finns även i annan form än klappar och uppmuntrande ord, det kan vara så enkelt som att låta hästen gå framåt ur en samling.
– Detta är konsten i dressyren, att kunna ha hästen samlad för att sedan gå in på en stor volt, låta den stretcha ut halsen och därefter låta den samla sig igen.
För att kunna hålla sin häst aktiv och med sig påpekar Paulinda att ryttarens tajming och kvickhet i hjälperna är A och O.
5. Lugna takten med sitsen
En tittig eller uppjagad häst är ofta snabb i sin takt, ibland känns det som att den vill springa ifrån arbetet. Så behöver det inte vara, arbetsviljan finns nästan alltid kvar därinne, men stängs in av de andra intrycken. Här påpekar Paulinda hur viktigt det är att du inte tar bort hästens arbetsvilja genom att dra i tyglarna. I stället är det mycket effektivare att lugna takten med sitsen.
– Att dra tyglarna mot magen kan jämföras med att få en knut på en vattenslang, då byggs bara trycket upp.
I stället tipsar hon om att du som en hjälp kan hålla handen mot manken och sedan fortsätta att arbeta med sitsen.
– Även om instinkten säger bromsa med tygeln så ska ni bromsa med sitsen.
6. Våga släppa på tygeln
En av clinicens viktigaste budskap är att våga lita på sin häst, då kommer träningen att nå nästa nivå. Bara för att läktaren längs med långsidan har varit lite läskig i början betyder det inte att hästen kommer att tycka det under hela ridpasset. Så rid inte med handbromsen i.
Nästan alla hästar trivs med att få sträcka ut halsen och slappna av mellan samlingarna under passets gång, Paulinda påpekar att hon gärna ser att ryttaren reser sig upp i lätt sits. Även på den något spända hästen måste du våga ge en fullständig eftergift, med fokus framåt.
– Vi kan aldrig jobba mot våra hästar, vi måste jobba med dem. När det är träning får man lov att misslyckas, målet är att det ska vara roligt, säger hon.
Om det känns osäkert att mjukna i händerna, för att låta hästen stretcha ut halsen och ryggen längs med fyrkantsspåret, rekommenderar Paulinda att du går in på en volt. Då kan du behålla kontrollen utan att frestas att låta händerna gå mot magen.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!