Dressyr
Publicerad: 2016-09-12
Per visade bland annat hur han arbetar sitt norska halvblod Welba (e. Weltjunge – Michelangelo) med sidepull.
Per Waaler höll clinic: ”Du ska belöna hästen så mycket att du skäms”
Ryttaren ska inte tvinga sig på hästen, utan jobba för att få den med sig. Det är kärnan i dressyrtränaren Per Waalers filosofi, som han demonstrerade på Hästivalen i Skara i helgen.
Text & foto: Anna Nyberg
Det var välfyllda läktare i den stora körhallen vid Axevallatravet när det var dags för Per Waaler att hålla sin clinic. Per är född i Norge och har haft verksamhet i både Los Angeles, Kalifornien, och i hemlandet. Men nu bor han och har sin bas i Asarum i Blekinge.
Under det senaste året har Per Waaler stuckit ut hakan i dressyrdebatten och har ifrågasatt brysk hantering av hästar. På clinicen var det upp till bevis för honom, då han med hjälp av en egen häst och tre för honom okända hästar skulle visa hur han arbetar – på hästens villkor.
– Jag vill att ni för en stund lägger undan det ni tror är sanningar och lyssnar med öppet sinne. Sedan kan ni gärna få säga att jag är fel, säger Per Waaler i sadeln på sin Welba.
Det är samma häst som han visade bettlöst, med sidepull, vid dressyrtävlingar i Laholm i somras. Han red då Grand Prix-programmet men fick göra det som ett pausnummer utanför klassen, eftersom det inte är tillåtet att tävla dressyr bettlöst i Sverige.
Även i Skara rider Per med sidepull.
– Den första frågan du måste ställa till hästen är: ”Vad tycker du om att ha mig på ryggen och om att ha ett bett i munnen?” Tänk er själva att ha något i munnen, en tygel som försvinner över axeln, och på ryggen har du en person du inte ser.
Avspändhet är första steget
Per Waaler visar hur han hela tiden följer hästens huvudrörelser. Lägger hästen huvudet till höger följer hans hand med, höjer hästen huvudet höjer Per handen. Sänker hästen sitt huvud blir det sänkt hand.
– Bettet ska alltid vara bekvämt. Hästar kan inte förstå att de själva orsakar obekväma lägen, utan det är min sak som ryttare att göra det bekvämt för hästen. Jag brukar kalla det första stadiet för ”hålla andan”-fasen. Målet är att hästen slappnar av och börjar andas, för på en spänd häst kan du inte få igenom någon lärdom, säger Per och fortsätter:
– Hur ska hästen förstå att jag vill dess bästa? Det gör den bara genom egen erfarenhet.
Hästen måste enligt honom få lov att göra fel och ska då bli rättad, när den gör rätt ska den belönas.
– Du ska belöna så mycket att du skäms. Man kan inte belöna en häst mycket nog, säger Per och får en spontanapplåd från publiken.
Osynliga hjälper är målet för alla dressyrryttare, Waaler beskriver det som att han viskar till hästen vad han vill att den ska göra.
– Om jag viskar får jag den att fokusera på mig. Sedan är det jag som måste skapa förutsättningarna, så att hästen väljer att göra det som är rätt.
Per Waaler återkommer flera gånger till hur viktigt det är att vänta.
– Väntan är förstadiet till handling, säger han, och demonstrerar hur han får hästen att stanna upp och lystra till.
Inte lika tydligt som en halvhalt, utan mer som ett hack i en film. När hästen svarar rätt, då överöser Per den med beröm.
På clinicen i Skara red Per Waaler totalt fyra olika hästar, först sin egen Welba och därefter tre som var helt nya för honom.
Högt huvud är inte hela världen
När Per Waaler är klar med sin Welba sitter han upp på en häst där ägaren har problem med framåtbjudningen.
– I dag ses avsaknad av bjudning som ett av de största problemen, hästar prioriterar utifrån sin egen säkerhet. De flesta av dem undviker konflikter och väntar tills någon skriker åt dem att de ska gå fram, säger Per, som flera gånger återkommer till bettets påverkan.
– Hästen kan inte både bjuda fram och grubbla på hur bettet känns när den bjuder framåt.
Waaler ägnar 30 minuter åt att arbeta hästen som har dålig framåtbjudning i skritt, innan han byter till nästa häst, Kristina Petrén Eks Meya. Ett nioårigt sto efter Master – Edinburg.
– För att hästen ska förstå ryttaren måste allt göras enkelt, säger Per.
Han ser inte något problem med att Meya börjar att gå med högt buret huvud.
– Hon vill se långt och jag höjer min hand för att säga ja till detta. Släpp tanken på att det är fel med högt huvud, för då börjar du skapa blockeringar. Jag ska också vara tacksam för att hästen tittar långt bort, då skyddar den mig som inte alls kan se lika långt. En häst som går med sänkt huvud ser inte på håll.
Waalers metodik går inte ut på att hästen ska få göra som den vill, men han vill att den frivilligt ska göra det ryttaren vill.
– Lydnad är ett av de ord jag tycker minst om. Det är ett begrepp som är helt onödigt i vår dans med hästen.
Att lyssna in hästen, och vänta ut den, var två av de råd Per Waaler förmedlade till publiken i Skara.
Konsekvent med hjälperna
Däremot ska hästen vara uppmärksam på ryttaren. Per visar hur han först använder en fjärilslätt skänkel.
– Om inget händer måste jag sekunden efteråt göra något som får uppmärksamhet, säger han, och knackar till hästen med sin sporrlösa häl.
– Skänkeln ska bara göra en sak: Få hästen att gå fram. Varje gång hästen gör något ska du tala om ifall det var rätt eller fel.
Kristina Petrén Ek är väldigt glad efteråt, hon gillar vad hon såg när Per Waaler jobbade med Meya.
– Det kändes jättebra. Vi behöver jobba med framåtbjudning och bakbensaktivitet, och han visade hur. Han gjorde det också tydligt att hästen måste vara vän med skänkeln, och ta den när det gäller. Jag fick dessutom upp ögonen för hur hästen måste hitta sin balans.
Att du hela tiden är uppmärksam på att din häst är frisk och inte har ont någonstans är en annan förutsättning som Per Waaler återkommer till flera gånger.
– Sedan får den heller inte vara för trött. Jag red en häst i ett meeting i Norge ena helgen, och körde sedan långt till en annan tävling veckan därpå. Hon kändes motvillig redan på framridningen och på banan genomförde vi första piaffen, och andra, men i den tredje stannade hon och bet mig i stöveln. Då förstod jag att jag hade begärt för mycket.
- Hästen ska vara avslappnad och ha förtroende för ryttaren, så att den låter ryttarens hjälper inverka på den.
- En häst som är orolig och spänd kan inte lära sig något. Först när den andas ut och säger ja till ryttaren, och till bettet, kan arbetet påbörjas.
- Hästen ska inte vara rädd för negativa konsekvenser med att inte göra som ryttaren vill. Men den ska lära sig, genom hur vi agerar, att vi är värdiga dess tillit.
- Som ryttare måste du vara metodisk och förutsägbar.
– Tänk dig att du jobbar i köket på en restaurang och är på väg ut med mat genom svängdörrarna. Då vill någon skoja med dig och sätter foten i vägen, så att dörrarna inte öppnas. Självklart blir du misstänksam nästa gång du går igenom dörrarna.
Citat från Waalers hemsida:
"A horse has no future. It cannot greet the sun and say today will be better. It can only reflect upon days of past experiences. It is our job to create a positive past."
Karen West
Liknande webbartiklar
- Per fick stående ovationer av domaren
- Per Waaler rider Grand Prix med sidepull
- Bett eller bettlöst spelar ingen roll
- Variation är bra för hästen – åtta bettlösa alternativ på marknaden
- Skador från sporrar, spö, bett och nosgrimmor i fokus i ny studie
- Studie: Färre smärtrelaterade beteenden hos hästar som reds bettlöst
- Unghästen måste få chans att vänja sig vid bett i munnen
- Vill väcka debatt: Jag är lite civilt olydig
- Roberto Cristofoletti: ”Gör du rätt så gör hästen rätt”
- Grupp efterlyser en etiskt hållbar ridsport i öppet brev till SvRF
relaterade artiklar

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!