Dressyr
Publicerad: 2016-09-12
Per visade bland annat hur han arbetar sitt norska halvblod Welba (e. Weltjunge – Michelangelo) med sidepull.
Per Waaler höll clinic: ”Du ska belöna hästen så mycket att du skäms”
Ryttaren ska inte tvinga sig på hästen, utan jobba för att få den med sig. Det är kärnan i dressyrtränaren Per Waalers filosofi, som han demonstrerade på Hästivalen i Skara i helgen.
Text & foto: Anna Nyberg
Det var välfyllda läktare i den stora körhallen vid Axevallatravet när det var dags för Per Waaler att hålla sin clinic. Per är född i Norge och har haft verksamhet i både Los Angeles, Kalifornien, och i hemlandet. Men nu bor han och har sin bas i Asarum i Blekinge.
Under det senaste året har Per Waaler stuckit ut hakan i dressyrdebatten och har ifrågasatt brysk hantering av hästar. På clinicen var det upp till bevis för honom, då han med hjälp av en egen häst och tre för honom okända hästar skulle visa hur han arbetar – på hästens villkor.
– Jag vill att ni för en stund lägger undan det ni tror är sanningar och lyssnar med öppet sinne. Sedan kan ni gärna få säga att jag är fel, säger Per Waaler i sadeln på sin Welba.
Det är samma häst som han visade bettlöst, med sidepull, vid dressyrtävlingar i Laholm i somras. Han red då Grand Prix-programmet men fick göra det som ett pausnummer utanför klassen, eftersom det inte är tillåtet att tävla dressyr bettlöst i Sverige.
Även i Skara rider Per med sidepull.
– Den första frågan du måste ställa till hästen är: ”Vad tycker du om att ha mig på ryggen och om att ha ett bett i munnen?” Tänk er själva att ha något i munnen, en tygel som försvinner över axeln, och på ryggen har du en person du inte ser.
Avspändhet är första steget
Per Waaler visar hur han hela tiden följer hästens huvudrörelser. Lägger hästen huvudet till höger följer hans hand med, höjer hästen huvudet höjer Per handen. Sänker hästen sitt huvud blir det sänkt hand.
– Bettet ska alltid vara bekvämt. Hästar kan inte förstå att de själva orsakar obekväma lägen, utan det är min sak som ryttare att göra det bekvämt för hästen. Jag brukar kalla det första stadiet för ”hålla andan”-fasen. Målet är att hästen slappnar av och börjar andas, för på en spänd häst kan du inte få igenom någon lärdom, säger Per och fortsätter:
– Hur ska hästen förstå att jag vill dess bästa? Det gör den bara genom egen erfarenhet.
Hästen måste enligt honom få lov att göra fel och ska då bli rättad, när den gör rätt ska den belönas.
– Du ska belöna så mycket att du skäms. Man kan inte belöna en häst mycket nog, säger Per och får en spontanapplåd från publiken.
Osynliga hjälper är målet för alla dressyrryttare, Waaler beskriver det som att han viskar till hästen vad han vill att den ska göra.
– Om jag viskar får jag den att fokusera på mig. Sedan är det jag som måste skapa förutsättningarna, så att hästen väljer att göra det som är rätt.
Per Waaler återkommer flera gånger till hur viktigt det är att vänta.
– Väntan är förstadiet till handling, säger han, och demonstrerar hur han får hästen att stanna upp och lystra till.
Inte lika tydligt som en halvhalt, utan mer som ett hack i en film. När hästen svarar rätt, då överöser Per den med beröm.
På clinicen i Skara red Per Waaler totalt fyra olika hästar, först sin egen Welba och därefter tre som var helt nya för honom.
Högt huvud är inte hela världen
När Per Waaler är klar med sin Welba sitter han upp på en häst där ägaren har problem med framåtbjudningen.
– I dag ses avsaknad av bjudning som ett av de största problemen, hästar prioriterar utifrån sin egen säkerhet. De flesta av dem undviker konflikter och väntar tills någon skriker åt dem att de ska gå fram, säger Per, som flera gånger återkommer till bettets påverkan.
– Hästen kan inte både bjuda fram och grubbla på hur bettet känns när den bjuder framåt.
Waaler ägnar 30 minuter åt att arbeta hästen som har dålig framåtbjudning i skritt, innan han byter till nästa häst, Kristina Petrén Eks Meya. Ett nioårigt sto efter Master – Edinburg.
– För att hästen ska förstå ryttaren måste allt göras enkelt, säger Per.
Han ser inte något problem med att Meya börjar att gå med högt buret huvud.
– Hon vill se långt och jag höjer min hand för att säga ja till detta. Släpp tanken på att det är fel med högt huvud, för då börjar du skapa blockeringar. Jag ska också vara tacksam för att hästen tittar långt bort, då skyddar den mig som inte alls kan se lika långt. En häst som går med sänkt huvud ser inte på håll.
Waalers metodik går inte ut på att hästen ska få göra som den vill, men han vill att den frivilligt ska göra det ryttaren vill.
– Lydnad är ett av de ord jag tycker minst om. Det är ett begrepp som är helt onödigt i vår dans med hästen.
Att lyssna in hästen, och vänta ut den, var två av de råd Per Waaler förmedlade till publiken i Skara.
Konsekvent med hjälperna
Däremot ska hästen vara uppmärksam på ryttaren. Per visar hur han först använder en fjärilslätt skänkel.
– Om inget händer måste jag sekunden efteråt göra något som får uppmärksamhet, säger han, och knackar till hästen med sin sporrlösa häl.
– Skänkeln ska bara göra en sak: Få hästen att gå fram. Varje gång hästen gör något ska du tala om ifall det var rätt eller fel.
Kristina Petrén Ek är väldigt glad efteråt, hon gillar vad hon såg när Per Waaler jobbade med Meya.
– Det kändes jättebra. Vi behöver jobba med framåtbjudning och bakbensaktivitet, och han visade hur. Han gjorde det också tydligt att hästen måste vara vän med skänkeln, och ta den när det gäller. Jag fick dessutom upp ögonen för hur hästen måste hitta sin balans.
Att du hela tiden är uppmärksam på att din häst är frisk och inte har ont någonstans är en annan förutsättning som Per Waaler återkommer till flera gånger.
– Sedan får den heller inte vara för trött. Jag red en häst i ett meeting i Norge ena helgen, och körde sedan långt till en annan tävling veckan därpå. Hon kändes motvillig redan på framridningen och på banan genomförde vi första piaffen, och andra, men i den tredje stannade hon och bet mig i stöveln. Då förstod jag att jag hade begärt för mycket.
- Hästen ska vara avslappnad och ha förtroende för ryttaren, så att den låter ryttarens hjälper inverka på den.
- En häst som är orolig och spänd kan inte lära sig något. Först när den andas ut och säger ja till ryttaren, och till bettet, kan arbetet påbörjas.
- Hästen ska inte vara rädd för negativa konsekvenser med att inte göra som ryttaren vill. Men den ska lära sig, genom hur vi agerar, att vi är värdiga dess tillit.
- Som ryttare måste du vara metodisk och förutsägbar.
– Tänk dig att du jobbar i köket på en restaurang och är på väg ut med mat genom svängdörrarna. Då vill någon skoja med dig och sätter foten i vägen, så att dörrarna inte öppnas. Självklart blir du misstänksam nästa gång du går igenom dörrarna.
Citat från Waalers hemsida:
"A horse has no future. It cannot greet the sun and say today will be better. It can only reflect upon days of past experiences. It is our job to create a positive past."
Karen West
Liknande webbartiklar
- Per fick stående ovationer av domaren
- Per Waaler rider Grand Prix med sidepull
- Bett eller bettlöst spelar ingen roll
- Variation är bra för hästen – åtta bettlösa alternativ på marknaden
- Skador från sporrar, spö, bett och nosgrimmor i fokus i ny studie
- Studie: Färre smärtrelaterade beteenden hos hästar som reds bettlöst
- Unghästen måste få chans att vänja sig vid bett i munnen
- Vill väcka debatt: Jag är lite civilt olydig
- Roberto Cristofoletti: ”Gör du rätt så gör hästen rätt”
- Grupp efterlyser en etiskt hållbar ridsport i öppet brev till SvRF
relaterade artiklar

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!