Dressyr
Publicerad: 2011-11-30




"Pressure and release" med Kyra Kyrklund
En av höjdpunkterna under Stockholm International Horse Show brukar vara clinicen under fredagsförmiddagen. Så även i år då Kyra Kyrklund - nybliven professor i ridkonst - bjöd på visdomsord, aha-upplevelser och roliga liknelser.
Kyra började med att berätta att hon brukar har en alldeles speciell bild framför sig när hon träffar på en ny häst att jobba med.
- Jag ser en häst som springer stolt i en hage. I dressyren vill vi att hästen visar upp sig på samma sätt som den gör precis när man släpper ut den, när den kråmar sig och tar höga steg. Allt vi gör i dressyr, från piaff till byten, är ju egentligen naturligt för hästen. Den gör rörelserna även i frihet, säger Kyra.
Hon fortsätter liknelsen med hagen med att hon inte vill träna hästen så att den står apatisk vid insläppet och vill in i stallet, eller så att den rusar runt hysteriskt och är rädd.
När det gäller ryttaren strävar Kyra efter att han eller hon ska kunna följa med hästen på ett bra sätt utan att störa den.
- Ryttaren ska inte behöva hålla sig fast varken med tyglarna eller med benen, utan behöver ha balans i sig själv. Det är jordens dragningskraft som håller kvar ryttaren i sadeln, inte klämmande ben. Och han eller hon måste kunna använda vilken hjälp som helst oberoende av de andra. Det får inte bli så att du automatisk och omedvetet inverkar med sitsen bara för att du rör på handen, säger hon.
Sitsen är inte statisk
Under clinicen rider först Mia Runesson på stoet Barcelona, som gick unghäst-VM tidigare i år. Hon får börja med att koncentrera sig på sin sits.
- Ridning handlar om två kroppar som rör sig tillsammans. Det är helt omöjligt som ryttare att sitta helt stilla, hästens rygg rör sig ju. Att sitta rätt handlar om att hitta sin egen balans. Skinkorna måste vara avslappnade, annars kommer du aldrig att känna sittbenen. Det är magmusklerna som håller din kropp på plats och som håller emot om hästen försöker dra dig ur sadeln, förklarar Kyra.
Hon menar att ryttarens höftled absorberar hästens rörelser och den ska därför vara fjädrande. Något som blir omöjligt om du rider med för långa stigläder.
Nästa steg, när sitsen är tillräckligt balanserad, blir att jobba med att få hästen mer självbärig.
- Samling handlar inte om på och av, att man rider med eller utan samling. Hästen går i olika samlingsgrader, redan den unga hästen måste lära sig att bära med kroppen - även om det handlar om en lägre samlingsgrad, säger Kyra.
Mia får jobba med att dels kunna variera takten, dels kunna variera steglängden. Till exempel får hon rida med bibehållen takt fast med längre eller kortare steg, eller med jämna steg fast med snabbare eller långsammare takt.
- Tänk inte bara att du ska rida mer framåt utan bestäm hur du ska göra det. Är det takten eller steglängden du vill påverka? Om hästen själv får välja kommer den garanterat att välja det den har lättast för.
Låt hästen göra fel
Mia får bland annat rida med kortare och kortare travsteg tills det nästan blir skritt, för att sedan rida fram igen. Kyra är noga med att hästen måste få göra fel, en ofrivillig avsaktning är inte hela världen.
- Om jag aldrig hade fått trilla som barn så hade jag aldrig lärt mig gå. Man lär sig av misstagen.
Efter hand får Mia jobba på samma sätt i galopp, med att "testa gränserna". Före galoppfattningarna får hon flytta hästen några steg åt sidan för innerskänkeln, för att kontrollera att den tar hjälpen.
- Den här hästen fattar bra. Det är viktigt att de inte rusar framåt bara för att man släpper på tygeln. På en unghäst kan man kanske inte släppa båda tyglarna, men en Grand Prix-häst ska kunna behålla samlingen i piaff och passage även om du släpper tyglarna.
Över huvud taget betonar Kyra att man inte ska samla unghästen för mycket. Det handlar om att samla lite, sedan rida framåt, samla lite och så fram igen.
Mia får problem med övergångarna mellan galopp och trav, Barcelona vill inte riktigt bryta av. I stället för att ta en massa i tyglarna låter Kyra henne gå in på en liten volt i förvänd galopp, utan stöd på yttertygeln.
- Gör volten liten så att det blir obekvämt för henne. Det här handlar om hur djur lär sig, om "pressure and release". När hon gör som vi vill tar vi bort trycket. Dra inte i tyglarna, fortsätt att rida framåt, men gör något som är jobbigare för henne än att lyda det du vill. Då blir det skönt för henne att komma ner i trav, instruerar Kyra.
Hon tycker att Mia ska fortsätta att öva på övergångarna mellan trav och galopp på hemmaplan. Gärna ganska tidigt under ridpasset, så att hästen inte är för trött.
Ska jobba med magmusklerna
Nästa ryttare in i arenan är Kristian von Krusenstierna på Grand Prix-hästen Charleston. Han får framför allt jobba med att få hästen självbärig och med att försöka få upp ryggen på honom.
- Vi vill att ryggen på hästen ska vara som en välvd bro, inte som en hängbro där magen med alla de tunga inälvorna hänger ner. Och för att få upp ryggen och bli lång i överlinjen måste hästens magmuskler dra ihop sig, förklarar Kyra.
När hästen använder magmusklerna blir den samtidigt loss i skulderbladen så att manken kommer upp. Hästen kan då samla sig genom att korta musklerna i bakdelen och blir också kortare och "fetare" under ryttaren.
Det som får hästens magmuskler att dra ihop sig är enligt Kyra små impulser, eller "kittlingar", från skänkeln - samtidigt som hästen går kvar mellan skänkel och hand. Det gäller att "hålla ihop fjädern". Att klämma med skänkeln, eller att försöka lyfta upp hästen med tyglarna, får däremot motsatt effekt.
Våga tänka nytt
Något Kyra själv har börjat omvärdera är det här med att alltid hålla stöd på yttertygeln, till exempel i piruetter. Visst ska hästen ta stöd på tyglarna, men hon låter även ryttarna klappa hästen på halsen med ytterhanden som kontroll av att den bär sig själv. Hästen ska inte bäras runt i yttertygeln, men får inte heller bli lång och dra på yttersidan.
- Genom åren har många elever hört mig säga att de ska hålla hästen på yttertygeln. Det är ju så man lär sig att göra enligt skolboken. Men det finns inga 100-procentiga sanningar. Böcker är skrivna för idealhästen i idealsammanhanget, men hästar är olika. Jag är rätt äventyrslysten och har alltid vågat ifrågasätta och prova nytt, säger Kyra.
En annan sak som jag som publik tar med mig från clinicen är att man som ryttare alltid ska se sig som på väg mot Grand Prix. Begränsa dig inte till att etikettera dig själv som "en LB-ryttare" eller "en LA-ryttare". Känslan att röra sig mot passage kan finnas redan när du tränar på LB-nivå, man får - som Kyra uttrycker det - gärna vara lite äventyrlig.
Liknande webbartiklar
- Kyras tips – från unghäst till Grand Prix
- Mästerskapshästen Languedoc har somnat in
- Hatten av – vad tycker dressyrryttarna om det nya hjälmkravet?
- Duon Kristian och Lina i topp under lördagen
- Anmälan öppen till Dressage Power Academy
- Lina Dolk redo för dubbla finaler i Dressage Power: ”Jag är riktigt laddad”
- Strålande debut för Lina Dolk och Languedoc: ”Helt fantastisk att rida”
- År som YR-häst väntar Languedoc: ”Behöver landa lite och bygga upp sitt självförtroende”
- Sex finalister klara för Friends
- En femväxlad clinic i tre faser – med Kristian von Krusenstierna

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!