Dressyr
Publicerad: 2014-04-15
Rasmus: "Många var lite väl hårda"
I Ryttareliten har fokus mest legat på Charlottes tävlande, men Rasmus Haid-Bondergaard drömmer om att kunna konkurrera med sin hustru på de största tävlingsbanorna. Här berättar han om vardag och framtidsplaner - samt bemöter den kritik som drabbat Charlotte.
Text: Ida Röök
Foto: Erik Vallsten/SVT
Hej Rasmus, hur har den senaste tiden varit - har ni blivit uppvaktade från olika håll?
– Ja, det kan man lugnt säga. Många vill prata med oss nu och det är väldigt roligt. Aftonbladet, Expressen, Dalarnas Tidningar... Och så är det mycket annat, skolelever som hör av sig och vill intervjua inför projekt och så vidare. Men vi tycker att det är roligt att så många visar intresse för oss.
Hinner ni med att driva er verksamhet samtidigt?
– Ja, men det är en balansgång. Allt rullar på som vanligt, vi måste ju fortsätta att göra vårt jobb.
I serien har det varit mycket fokus på Charlotte och hennes tävlande, hur har det varit för dig?
– Jag har inte upplevt det så. Jag har känt mig delaktig under hela inspelningstiden och att de sedan valde att vinkla på det sätt de gjort är inte så konstigt – det är ju Charlotte som tävlar och tränar på den högsta nivån just nu. Men jag har känt att vi båda har haft lika stor del i projektet hela tiden.
Berätta mer om dig, din bakgrund och om hur du och Charlotte blev ett par.
– Jag gick min ridutbildning i Tyskland och till en av anläggningarna där jag var kom Charlotte och tränade med jämna mellanrum. Där träffades vi först, men det var senare som vi blev ett par. Då bodde Charlotte i München och jag kom dit som nyinflyttad. Hon blev den där vännen man så väl behöver i en ny stad, och så utvecklades det hela till något mer. Jag tävlade länge på Grand Prix-nivå i Tyskland och då var det Charlotte som stod vid sidan av och hjälpte till med allt runt omkring.
Hur kommer det sig att ni flyttade till Sverige?
– Vi tittade på gårdar i Tyskland, Österrike, Schweiz och Danmark. Jag kommer ju från Danmark och hade gärna flyttat hem. Även Charlotte ville tillbaka till Norden och så dök vår förra gård upp på annons. Det var en perfekt anläggning som vi bara kunde flytta rakt in i, med hela vår verksamhet.
– Några år senare köpte vi gården vi nu driver, Kronekulla, den har vi renoverat och förfinat så att den passar våra behov. Visst hade vi kanske velat bo längre norrut, närmare Charlottes hemtrakter, men rent logistiskt är det mycket svårare med den verksamhet vi har i dag.
Hur ser en helt vanlig dag ut på Kronekulla?
– Vi delar oftast upp oss så att en av oss börjar i stallet med mockningen och en av oss ser till att barnen kommer till skolan. Den som börjar i stallet är på plats klockan 06.30, barnen åker till skolan vid åtta. Sedan börjar vi rida direkt. Men är det Charlotte som har haft barnen brukar det dröja en stund innan hon kommer ner till stallet, hon kan nämligen inte lämna huset utan att allt är tipp-topp inne. Så hon fixar alltid allting i huset innan hon kan slappna av och rida.
– Vi rider fram till klockan 13. Jag hinner väl med ungefär sex hästar medan Charlotte, som ju har städat huset först, rider ungefär fyra. På eftermiddagen hjälper vi våra döttrar med deras ridning, vi har kanske någon elev här som behöver hjälp och kanske någon unghäst som ska ridas in och som kräver att man är fler som hjälps åt. Är det tävlingssäsong går veckan snabbt, innan det är dags att börja packa och förbereda för tävling.
Charlotte fick en del kritik efter de första programmen, hur ser du på det?
– Ja, jag tänkte att ska det vara så här hela tiden, då blir det väldigt tufft. Charlotte var på resande fot när det var som mest kommentarer och reaktioner, och det var nog bra för hon såg inte allt som skrevs.
– Jag kan tycka att många var väldigt hårda och så här i efterhand är det nog flera som har ändrat sin uppfattning om Charlotte. De har fått en annan bild av henne ju fler program som har visats. Sedan är det ju så att man bara kan göra sin grej och det man själv tror på, vad andra tycker och tänker kan man inte påverka. Det är nog så man ska tänka i de stunderna. Men jag kan tycka att många var lite väl hårda mot en person som de inte känner över huvud taget.
Charlotte har kämpat för att få det att fungera med Triviant, tittarna fick se att det lossnade en del när den mentala coachen Andy Swärd kom in i bilden. Charlotte skojade i programmet om att det var du som hade satt ner foten, var det så?
– Ja, absolut. Vi kom till en punkt där det inte fungerade längre. Vi är gifta, jag är hennes tränare, coach och vän. Men det blev en kommunikation mellan bara oss två, utan att någon tillförde något nytt. Jag kände att den mentala biten var viktig att ta tag i för att det skulle fungera med Triviant, och vi är väldigt nöjda med Andys arbete. Det behövs ibland att man söker hjälp utifrån, för att komma vidare.
Hur har era två döttrar upplevt tiden med Ryttareliten?
– De har varit lite blyga inför att se sig själva på tv. Och så tyckte de kanske att det var lite jobbigt med kamerorna hemma. De kunde nog inte slappna av på samma sätt som vi vuxna. Men nu tycker de bara att det är roligt.
Framtiden - hur tänker du om den? Ska du och Charlotte tävla på högsta nivå samtidigt?
– Ja, det har ju varit drömmen. Att jag ska kunna rida sida vid sida med min fru. Tyvärr är min bästa häst Bellagio skadad just nu, så vi har fått ta ett litet ofrivilligt uppehåll. Men förhoppningsvis är vi snart tillbaka.
Liknande webbartiklar
- Nina Rademaekers och Dorano vann tredje LFC-kvalet
- Helen Langehanenberg segrade i världscupkvalet i Neumünster
- Följ med mig mot toppen!
- Bildspel: Häng med till vackra Kronekulla
- Saknar du Ryttareliten? Se Charlotte träna och lasta!
- Patrik Kittel letar ny tränare
- Svenskar utomlands denna vecka!
- Hatten av för 2 av 3 ryttare
- Dokumentären ”Guldläge” med Peder Fredricson visas i SVT
- Peder Fredricsons väg till OS-medalj blir film
relaterade artiklar

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!