Dressyr
Publicerad: 2020-05-04
Rebecca låter utbildningen ta tid: ”Alla hästar är olika och vissa är helt enkelt sena”
Dressyrryttaren Rebecca Mauléon berättar om sin ”resa”, från ridskolan till Intermediaire på hästar hon har utbildat själv. Hon menar att man måste låta alla hästar få den tid de behöver – och poängterar vikten av att ha någon som stötar.
Text och foto: Natalie Lindholm
Rebecca Mauléon vet inte riktigt hur hästintresset startade. På Hönö utanför Göteborg, där hon växte upp, fanns inga hästar. Men när hon började skolan på fastlandet var det på något vis ändå självklart att börja på ridskola. I samma veva återupptog hennes mamma sitt gamla hästintresse och tolv år gammal fick Rebecca sin första ponny.
Fjodor var korsning mellan fjording och arab, på honom hoppade hon ända fram till gymnasiet då fullblodskorsningen Torsten kom in i hennes liv. Det var först under tiden på ridsportgymnasiet på Strömsholm, där Rebecca fick möjlighet att hjälpa dressyrlärarna med deras hästar, hon fick upp intresset för dressyren.– När jag hjälpte till fick jag dressyrlektioner i utbyte och det passade mig perfekt, jag hade ändå insett att jag egentligen var ganska rädd för att hoppa, minns hon.
Utbildande anställningar
Efter Strömsholm började Rebecca jobba hos Louise ”Lussan” Nathhorst och efter två år bar det av till Minna Telde. Ytterligare två år senare fick hon jobb hos Pether Markne och Per Sandgaard.
– Jag har hela tiden sett mina anställningar som en utbildning, förklarar hon och fortsätter:
– Jag fick lära mig massor om hur man driver en verksamhet, men till slut kom jag till en gräns där jag ville få behålla mina hästar och tävla dem själv.
Valet stod mellan att jobba utomlands eller att starta eget. Efter att ha testat ett par stall i Tyskland och Danmark kom Rebecca snabbt fram till att det inte var något för henne. Allt kändes för stort, för opersonligt. I stället startade hon eget 2014 och för snart tre år sedan hittade hon och sambon Cecilia gården som har blivit deras hem.
– Hade jag vetat innan hur svårt det var att driva eget hade jag nog inte vågat, det var tur att jag var lite blåögd, skrattar Rebecca.
Uppstarten krävde mycket slit, varken Rebecca eller Cecilia hade något kapital att tala om. I dag rullar dock verksamheten på.
– Jag hade räknat med tio år innan jag skulle vara i gång ordentligt och ha riktigt bra hästar. Visst är jag fortfarande en bra bit från där jag vill vara, men det har gått snabbare än jag trodde och det känns som att jag är på god väg.
Cecilia och Rebecca har hela sju hundar.
Kan behöva långsam start
Att låta saker ta tid är en livsfilosofi som går igen även när Rebecca tränar sina hästar. Här stressas inget fram, alla hästarna får den tid de behöver.
– Vissa hästar klarar att man rider på och tävlar, medan andra behöver en långsam start för att inte drabbas av bakslag, säger hon.
Det här är anledningen till att Rebecca inte lägger alltför stor vikt vid att starta unghästklasser, hon menar att det ofta blir för stressigt.
– Jag längtar efter att få rida och utveckla hästarna varje dag. Visst hoppas jag att de alla ska bli klara till unghästklasserna, men blir de inte det så gör det inget. Ridningen blir bara rolig om varken jag eller hästarna har press på oss.
Storfavoriten i stallet Havanna (som vann kvalet, i Friends arena, i Dressage Power Future Stars 2019) gick sin första tävling först strax innan hon skulle fylla åtta år.
– När jag fick henne var hon stor och lång och såg både ut som, och travade som, en ridskolehäst.
Stoet ger allt varje gång
Faktum är att Rebecca inte alls hade några planer på att behålla Havanna från början. Visst var hon fin att rida, men väldigt ”tråkig”. Havanna kom till Rebecca för att säljas. Flera kom och provred, men stoet blev aldrig sålt. Till slut försökte ägaren nästan ge bort Havanna till Rebecca.
– Först sa vi nej, för vi trodde inte alls att hon var bra nog. Men till slut gick vi med på att ta henne, berättar hon.
Snart började stoet utvecklas och saker föll på plats.
– Havanna är en häst som hela tiden har förvånat mig. Sedan vi har börjat ta ut henne på större tävlingar har hon verkligen gett allt varje gång, säger Rebecca och fortsätter:
– Hon förvånar oss som sagt hela tiden så henne måste vi ha kvar. Havanna är helt fantastisk, men hon är också en häst som ger en hela sitt hjärta. Så det gäller att man aldrig gör fel själv.
Tack vare att stoet har ägts av Rebecca och hennes sambo har de kunnat ge henne all den tid hon har behövt, utan press från något håll.
– Vi har lärt oss jättemycket om att inte få panik utan att låta saker ta sin tid. Alla hästar är olika och vissa är helt enkelt sena. I dag är Havanna den bästa häst vi någonsin har haft och vi fattar knappt hur det gick till!
Nästa år satsar Rebecca och Havanna mot Intermediaire II.
– Varje gång en av mina hästar gör framsteg eller lär sig något nytt som vi har tragglat med. Det är en lika härlig känsla varje gång!
– När jag och Divine vann Dressage Power Future Stars 2018 i Friends arena var också stort. Det var första gången jag gjorde en större tävling (inte unghästtävling) på en häst jag har utbildat sedan ett par år tillbaka. Det var också första gången i en stor arena och första gången jag red kür. Där fick jag äntligen testa och bevisa för mig själv att jag också kunde göra det. Det var en viktig milstolpe och det gav så klart mersmak att vilja ännu mer!
Att ha råd att satsa:
– Den här sporten kräver väldigt mycket pengar. Det handlar inte bara om summorna för att köpa in hästar. Foder, veterinärvård, personal … ja allt kostar varje månad. För oss har det varit ovärderligt att ha hästägare som går in och stöttar.
– Någon som verkligen har hjälpt oss är Helene Frisk. Hon har köpt in sig i Havanna, köpt Johnny Walker och en treåring och vi har ett jättebra samarbete. Tack vare Helene har vi möjlighet att lägga tid på hästarna utan att stressa. Det är jättekul att rida unghästtävlingar när hästarna är redo för det, men det är ännu roligare att få utbilda dem och göra saker för framtiden.
Om Rebecca Mauléon
Ålder: 32 år.
Bor: Skåne.
Familj: Sambon Cecilia och sju (!) hundar.
Inspireras av: Framgångsrika idrottare som Magdalena Forsberg, Sarah Sjöström och mest av alla Isabell Werth (”För att hon är oslagbar, men också för att hon verkar vara en genuin hästmänniska som älskar sina hästar och älskar att jobba med dem varje dag. Hon är inte bara bra på att tävla. Det tycker jag är häftigt!”).
Meriter i urval: Vinst i Falsterbos Scandinavian Open för sexåriga hästar 2011, med Isac. Unghäst-VM 2018 och vinst i Breeders Trophy för femåringar med Athena (som ägs av Christina Olsson). Vinst i Dressage Power Future Stars-finalen i Friends Arena 2018, på Divine. Vinst i kvalet i Dressage Power Future Stars i Friends 2019 med Havanna (och tredjeplats i finalen).
Hästar (egna och delägda): Brilliant Blend (6 år e. Don Romantic – Hohenstein) som ägs ihop med Patrick Grimlund och vars mål i år är Falsterbo. Divine (11 år e. Don Romantic – Lauries Crusador xx) vars nästa mål är Intermediaire II, ägs ihop med Anne-Sophie Mannerfelt och Patrick Grimlund.
Egenägda Havanna II (9 år e. Hotline – Donnerhall), med målet att gå Lövsta Future Challenge i år. Sexåriga Johnnie Walker BCN (e. Johnson – Dayano) som ägs av Helene Frisk Dressage AB och som har Falsterbo som mål.
Treåringarna Molukki (e. Negro – Wynton) som ägs ihop med Helene Frisk Dressage AB,
Affair (e. For Romance – Rubinrot) och Aviator (e. Van Vivaldi – Faustinus).
Målet med treåringarna: Att ha kul!
Liknande webbartiklar
- Summering visar glädje för svensk avel – positiv trend håller i sig
- Påverka, inverka eller bara leva på hoppet att det blir bättre
- "Den lilla svarta" visar sig vara ett säkert kort.
- Det sa klick och varför ligger sadeln på halsen?
- Den ultimata genblandningen?
- Handarbete
- Semestertankar...
- Uttagna dressyrhästar till unghäst-VM – här är hela listan
- Lång och bra dag!
- Tankar i en tränares vardag

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.– Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom, säger hon.

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!