Dressyr
Publicerad: 2016-05-15
”Regeländringen om kandar har förbättrat hästarnas välfärd”
Louise Lindström har pluggat på Beridarprogrammet på Flyinge. I sitt examensarbete tittar hon närmare på vad regeländringen om tävlande på kandar har haft för betydelse. Svaret: Hästarnas välfärd har förbättrats.
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher (stora bilden)/Privat (porträttet)
Louise Lindström valde, till sitt examensarbete på YH Beridarprogrammet, att titta närmare på kandarets användande ur flera olika perspektiv. Framför allt med avseende på hästens välmående. Här i Sverige fanns det en bra möjlighet att titta närmare på effekterna av Svenska Ridsportförbundets ändring av betslingsregler i dressyrens tävlingsreglemente. Sedan den 1 januari 2015 är det som bekant inte längre tillåtet att tävla Medelsvår C-klass på kandar och det är inte längre obligatoriskt med kandar från Medelsvår B:4.
Inte något måste i Grand PrixDet betyder alltså att man får rida Grand Prix på tränsbett om man så önskar.
– Kandaret kräver god kunskap om hur det anpassas och används på ett korrekt sätt. Jag har ända sedan jag var liten "gotlandsruss-unge" haft förmånen att ha kloka, erfarna och kunniga människor i min närhet. Så för mig personligen var det ett erkännande när jag som ganska liten ansågs tillräckligt duktig att kunna hantera skärpan på rätt sätt och få förtroendet att kunna få rida med stång och bridong, förklarar Louise om valet av ämne för sitt examensarbete.
Hon fortsätter:
– Min personliga ståndpunkt i den här frågan är att jag vill kunna välja att rida de hästar som det passar på kandar och att inte göra det med andra. Jag uppfattar det också som att det tack vare regeländringen 2015 är färre hästar som betslas med kandar enbart på grund av en tvingande regel, trots att kandar kanske är ett sämre val för individen. Jag tror även att färre hästar riskerar att ridas på fel anpassat och fel hanterat kandar, tack vare regeländringen.
Enkät till domare och tränare
När Louise valde att titta närmare på detta i sitt examensarbete gjorde hon det dels genom att skicka ut en enkät till domare och tränare, dels genom att belysa hur hästarnas välfärd kan definieras och hur ridsportförbundet har resonerat kring sin ändring av reglementet.
I examensarbetet kan Louise bland annat konstatera att hästarnas välfärd har ökat efter regeländringen. Detta genom att hästar som inte trivs på kandar inte längre måste ridas på det. Domar- och tränarkåren upplever en högre kvalitet på de ekipage som kvalificerar sig till medelsvår klass utan kandaret som hjälpmedel, de ser också färre hästar som går bakom hand och färre hästar som uppvisar munproblem. Samt att ryttare som i de fortfarande tillåtna klasserna använder kandar, gör det på ett mer korrekt sätt.
Bekräftar hennes hypotes
Domar- och tränarkåren upplever även en ökning av hästar som går ärligt på tygeln och ett mer skickligt användande av stångbettets effekter.
– Jag är inte förvånad över resultatet. Studien bekräftar de hypoteser jag ställde upp. Under de senaste åren har jag själv sett och hört synpunkter från domare om att kandaret används som en genväg till att få hästen att gå på tygeln, och som ett försök att ersätta ryttarens bristande förmåga. Särskilt tydligt har det varit i Medelsvår C, därför var det extra intressant att undersöka effekten av regeländringen avseende tillåtna bett i Medelsvår C 2015, säger Louise.
Vill påverka internationellt
Hon hoppas att hennes studie kan vara ett bidrag till arbetet med att påverka FEI till att tillåta valfri betsling även internationellt. Förhoppningen är att valfriheten ger möjlighet att göra det som är bäst för varje häst och att detta ökar den totala hästvälfärden inom sporten.
– Min övertygelse är att det som regleras på tävlingsbanan påverkar de val ryttarna gör i sin vardagsträning. Det som premieras i tävlingssammanhang påverkar rimligtvis hur ryttarna tränar sina hästar till vardags, vad gäller såväl arbetsmetoder som utrustning, säger Louise.
Efter önskemål översätter hon nu studien, för att den ska kunna användas i internationella sammanhang. Hon fick även en förfrågan kring att presentera sitt examensarbete akademiskt, men eftersom det i så fall skulle bli aktuellt först i höst valde hon att publicera det för sportens räkning. Så att det i bästa fall, så snart som möjligt, ska kunna bli ett bidrag i arbetet med att påverka FEI.
Liknande webbartiklar
- Cecilia Bergåkra om flytten till Skåne – utbildning, elitsatsning och eget företag
- Nu dansar vi in påsken
- Välutbildade beridare tog examen på Flyinge: ”Ger kunskap, rutin och kontaktnät”
- Mathilda rider Breeders-final på familjens uppfödning: ”Drömmen är att nå Grand Prix”
- Charlotte Dujardin: ”Hade kunnat fylla en lastbil med hästar och ta med hem”
- Jan Jönsson bjuder in till inomhusfälttävlan med show och allvar
- Uteritt med en plan botar den spända hästen: ”Blir som att sitta på en regnbåge”
- Fredrik Bergendorff inför VM och OS-kval: "Det ska bli jättespännande"
- Saga Eklund: ”Jag gör gärna resan upp i klasserna med hästarna”
- Regeländring: Tillåtet att tävla på träns även internationellt

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!