Dressyr
Publicerad: 2017-04-12
Så blir du bästa domarsekreteraren
Att skriva för domaren under en dressyrtävling kan vara både roligt och lärorikt, med lite förberedelser maxar du uppgiften till hundra procent. Linda Eriksson är dressyrdomare. Här delar hon med sig av sina tips till dig som ska fatta pennan i domarbåset.
Text & porträttfoto (Linda): Anna Carlsson-Käck
Ridbild: Adobe Stock
Till vardags är Linda Eriksson C-tränare och ridskolechef på Bulycke RF i Göteborg. Hon är diplomerad ridlärare (SRL III) och har även en kandidatexamen i dressyr från Strömsholm.
Som dressyrdomare är hon ute och dömer på tävlingar ett femtontal helger per år. Hon dömer alla klasser upp till Msv C och genom åren har hon mött många domarsekreterare.
– De allra flesta är jätteduktiga men man kan alltid slipa på detaljerna, säger Linda, som själv satsar uppåt i klasserna med sin 13-åriga skimmelvalack Ralph A Lauren och med nioåriga Dixi MH – som tävlats till och med Msv B.
Sätt dig in i klassen och programmet
Som domare uppskattar Linda att mötas av en förberedd sekreterare, som har koll på vilken klass det är som ska dömas och som gärna även kan programmet.
– Det är bra om man i alla fall har kikat på de olika bedömningsgrupperna och har gjort sig en bild av hur tätt bedömningarna kommer. Känner man sig osäker på något är det bäst att ta det med domaren direkt, innan klassen startar. Fråga också om det är något speciellt han eller hon vill att du ska ha koll på och om domaren säger siffran eller kommentaren först.
Vad händer om jag inte hinner skriva allt som domaren säger?
– Det viktigaste är att du hänger med i programmet. Skriv så långt du hinner så kan du gå tillbaka och fylla på sedan, kanske med hjälp av domaren. Man får även lov att förkorta ganska rejält så länge inte betydelsen av kommentaren ändras. Skriv dock alltid ut orden första gången du skriver dem i protokollet. Exempel på vanliga förkortningar i dressyrprotokoll är ”öt” (över tygeln), ”ga” (ganska), ”ngt” (något) och ”mh” (mot hand).
Men tänk om jag gör fel?
– Det är mänskligt att göra fel ibland. Signalera till domaren att du har tappat bort dig i programmet, så kan ni hjälpas åt efteråt. Som domare har man nästan alltid bra koll på senaste ritten även i efterhand. Om en felaktig siffra rättas ska rättningen signeras av domaren.
Nytt för i år är att alla siffror i protokollet alltid ska skrivas med en decimal, exempelvis 7,0. Vad beror det på?
– Om det bara står en ensam sjua finns det utrymme för mindre nogräknade personer att lägga till ett halvt poäng i efterhand på sitt protokoll, och få sekretariatet att tro att de har räknat fel. Det har fuskats med andra ord. Av samma anledning ska sekretariatet från och med i år behålla originalet och lämna protokollkopian till ryttaren.
Skriv inga egna kommentarer
Linda är noga med att poängtera att domarens och även domarsekreterarens uppgift är att serva de tävlande. Man ska visa ekipagen ödmjukhet och respekt. Det gör man bäst genom att ”vara där men inte synas”.
– Diskret klädsel är att föredra, inte ridkläder och absolut inga kläder som prasslar så fort man rör sig. Fokusera på uppgiften och titta inte mer på de tävlande än vad du skriver. Och skriv inga egna kommentarer på protokollet, även om det skulle råka vara en kompis som rider. Du får inte heller prata med vare sig ryttare eller andra om ritterna eller om hur ritterna döms rent allmänt, i någon paus, förklarar hon.
Däremot kan du alltid passa på att fråga domaren efter klassen om det är något speciellt du har noterat under dagen.
– Det kanske har pratats extra mycket om sits, eller om det är någon bedömning du inte förstår.
- Var förberedd på vilket program som rids.
- Var på plats i god tid före klassen.
- Hämta (rätt) protokoll och startlista i sekretariatet. Ta gärna med några tomma protokoll i reserv.
- Ha med (flera) pennor som fungerar.
- Ta en titt på banan så att den är rätt byggd för klassen (kort eller lång bana?). Ta med en banskiss så att du snabbt kan kontrollera bokstäverna.
- Hjälp till att kontrollera att rätt ekipage är inne på banan och att ekipaget inte bär otillåten utrustning.
- Dubbelkolla att du skriver på rätt ekipages protokoll.
- Skriv (läsligt) det domaren säger och var noga med att du skriver på rätt rad.
- Notera eventuella felridningar med exempelvis ett kryss vid aktuellt moment, så att dessa kommer med vid sammanräkningen.
- Koefficienter behöver du inte räkna upp om du inte hinner. Det kan du göra efter ritten, alternativt så sköts det i sekretariatet.
- Ha inte för tajt mellan starterna. Fråga domaren innan startlistorna spikas hur långt mellan ekipagen och hur många pauser som önskas.
- Försök ordna det så bekvämt som möjligt i domarbåset/vid domarbordet. En dyna att sitta på och filtar är alltid välkommet.
- Ställ fram dryck, serva med varmt kaffe, te, något sött och mat under dagen. Att döma en full dressyrklass tar en hel dag – domaren (och sekreteraren) behöver något mer i magen än en toast.
Liknande webbartiklar
- Magnus Ringmark blir dressyrdomare under OS i Tokyo 2020: "Nästan overkligt"
- Tävla dressyr på din nivå – hemma i ridhuset
- Dressyrnestorn Bo Tibblin: ”C-tränarna borde ha ridlärarutbildning”
- Så maximerar du din ritt – tips från dressyrdomaren Britt Hammar
- Från novis till Grand Prix – Britt Hammar hjälper alla
- Domare avstängd i 18 månader efter uttalande på nätet: ”Vill strida för tjejerna och gå emot de strukturer som finns”
- Klubbmästerskap!
- Svenska domaren skadad vid unghäst-VM
- Skillnad i dressyrpoäng mellan olika distrikt: ”Man tappar motivationen”
- Dressyrdomaren Eva Lekander ger muntlig feedback till ryttare på tävling

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!