Dressyr
Publicerad: 2017-04-12
Så blir du bästa domarsekreteraren
Att skriva för domaren under en dressyrtävling kan vara både roligt och lärorikt, med lite förberedelser maxar du uppgiften till hundra procent. Linda Eriksson är dressyrdomare. Här delar hon med sig av sina tips till dig som ska fatta pennan i domarbåset.
Text & porträttfoto (Linda): Anna Carlsson-Käck
Ridbild: Adobe Stock
Till vardags är Linda Eriksson C-tränare och ridskolechef på Bulycke RF i Göteborg. Hon är diplomerad ridlärare (SRL III) och har även en kandidatexamen i dressyr från Strömsholm.
Som dressyrdomare är hon ute och dömer på tävlingar ett femtontal helger per år. Hon dömer alla klasser upp till Msv C och genom åren har hon mött många domarsekreterare.
– De allra flesta är jätteduktiga men man kan alltid slipa på detaljerna, säger Linda, som själv satsar uppåt i klasserna med sin 13-åriga skimmelvalack Ralph A Lauren och med nioåriga Dixi MH – som tävlats till och med Msv B.
Sätt dig in i klassen och programmet
Som domare uppskattar Linda att mötas av en förberedd sekreterare, som har koll på vilken klass det är som ska dömas och som gärna även kan programmet.
– Det är bra om man i alla fall har kikat på de olika bedömningsgrupperna och har gjort sig en bild av hur tätt bedömningarna kommer. Känner man sig osäker på något är det bäst att ta det med domaren direkt, innan klassen startar. Fråga också om det är något speciellt han eller hon vill att du ska ha koll på och om domaren säger siffran eller kommentaren först.
Vad händer om jag inte hinner skriva allt som domaren säger?
– Det viktigaste är att du hänger med i programmet. Skriv så långt du hinner så kan du gå tillbaka och fylla på sedan, kanske med hjälp av domaren. Man får även lov att förkorta ganska rejält så länge inte betydelsen av kommentaren ändras. Skriv dock alltid ut orden första gången du skriver dem i protokollet. Exempel på vanliga förkortningar i dressyrprotokoll är ”öt” (över tygeln), ”ga” (ganska), ”ngt” (något) och ”mh” (mot hand).
Men tänk om jag gör fel?
– Det är mänskligt att göra fel ibland. Signalera till domaren att du har tappat bort dig i programmet, så kan ni hjälpas åt efteråt. Som domare har man nästan alltid bra koll på senaste ritten även i efterhand. Om en felaktig siffra rättas ska rättningen signeras av domaren.
Nytt för i år är att alla siffror i protokollet alltid ska skrivas med en decimal, exempelvis 7,0. Vad beror det på?
– Om det bara står en ensam sjua finns det utrymme för mindre nogräknade personer att lägga till ett halvt poäng i efterhand på sitt protokoll, och få sekretariatet att tro att de har räknat fel. Det har fuskats med andra ord. Av samma anledning ska sekretariatet från och med i år behålla originalet och lämna protokollkopian till ryttaren.
Skriv inga egna kommentarer
Linda är noga med att poängtera att domarens och även domarsekreterarens uppgift är att serva de tävlande. Man ska visa ekipagen ödmjukhet och respekt. Det gör man bäst genom att ”vara där men inte synas”.
– Diskret klädsel är att föredra, inte ridkläder och absolut inga kläder som prasslar så fort man rör sig. Fokusera på uppgiften och titta inte mer på de tävlande än vad du skriver. Och skriv inga egna kommentarer på protokollet, även om det skulle råka vara en kompis som rider. Du får inte heller prata med vare sig ryttare eller andra om ritterna eller om hur ritterna döms rent allmänt, i någon paus, förklarar hon.
Däremot kan du alltid passa på att fråga domaren efter klassen om det är något speciellt du har noterat under dagen.
– Det kanske har pratats extra mycket om sits, eller om det är någon bedömning du inte förstår.
- Var förberedd på vilket program som rids.
- Var på plats i god tid före klassen.
- Hämta (rätt) protokoll och startlista i sekretariatet. Ta gärna med några tomma protokoll i reserv.
- Ha med (flera) pennor som fungerar.
- Ta en titt på banan så att den är rätt byggd för klassen (kort eller lång bana?). Ta med en banskiss så att du snabbt kan kontrollera bokstäverna.
- Hjälp till att kontrollera att rätt ekipage är inne på banan och att ekipaget inte bär otillåten utrustning.
- Dubbelkolla att du skriver på rätt ekipages protokoll.
- Skriv (läsligt) det domaren säger och var noga med att du skriver på rätt rad.
- Notera eventuella felridningar med exempelvis ett kryss vid aktuellt moment, så att dessa kommer med vid sammanräkningen.
- Koefficienter behöver du inte räkna upp om du inte hinner. Det kan du göra efter ritten, alternativt så sköts det i sekretariatet.
- Ha inte för tajt mellan starterna. Fråga domaren innan startlistorna spikas hur långt mellan ekipagen och hur många pauser som önskas.
- Försök ordna det så bekvämt som möjligt i domarbåset/vid domarbordet. En dyna att sitta på och filtar är alltid välkommet.
- Ställ fram dryck, serva med varmt kaffe, te, något sött och mat under dagen. Att döma en full dressyrklass tar en hel dag – domaren (och sekreteraren) behöver något mer i magen än en toast.
Liknande webbartiklar
- Magnus Ringmark blir dressyrdomare under OS i Tokyo 2020: "Nästan overkligt"
- Tävla dressyr på din nivå – hemma i ridhuset
- Dressyrnestorn Bo Tibblin: ”C-tränarna borde ha ridlärarutbildning”
- Så maximerar du din ritt – tips från dressyrdomaren Britt Hammar
- Från novis till Grand Prix – Britt Hammar hjälper alla
- Domare avstängd i 18 månader efter uttalande på nätet: ”Vill strida för tjejerna och gå emot de strukturer som finns”
- Klubbmästerskap!
- Svenska domaren skadad vid unghäst-VM
- Skillnad i dressyrpoäng mellan olika distrikt: ”Man tappar motivationen”
- Dressyrdomaren Eva Lekander ger muntlig feedback till ryttare på tävling
relaterade artiklar

Tre travbanor satsar på breddtour
I Arena Triple Tour kan ryttare på 120-nivå tävla om rejäla prispengar på tre av landets travbanor med samarbete med ridsporten.

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!