Dressyr
Publicerad: 2017-10-30
Foto: Claus Hilmar (vänster på Anna under uppvisning), Privat (överst) och Anna Nordin (underst från clinicen)
Så får du hästen mindre tittig: "Lär den att älska det läskiga hörnet"
Under sin clinic på Hogsta visade Anna Blomgren och Will Rogers, svårklassryttare i dressyr som har gjort sig kända för sina miljöträningsuppvisningar, hur de får hästar avspända. Första delen av referatet handlade om arbete från marken, här fortsätter miljöträningen i uppsutten form.
Text: Anna Nordin
Målet för Anna och Will är att få tävlingshästar som fungerar i alla miljöer, och som har lärt sig att hantera de störningar som kan dyka upp i tävlingssituationen.
Med på clinicen på Hogsta är Emelie Eklund – hon har själv utbildat sin tolvåriga valack Detroit och de tävlar nu Intermediare II tillsammans. Detroit blir dock lätt väldigt spänd, det gör att tävlingsresultaten varierar mellan riktigt bra och total katastrof. Anna Blomgren inleder med att säga:
– Det är viktigt att hästen inte blir spänd av dina hjälper, då blir det dubbel spänning om den redan är spänd av omgivningen. Blir den däremot trygg och avspänd av hjälperna har du en lösning när den spänner till av yttre faktorer.
Lyhörd för hjälperna
Emelie och Anna träffades redan dagen innan, de inledde arbetet med att få Detroit att koppla ihop Emelies ben med trygghet och avspänning. Ett problem på tävling brukar vara att Detroit inte lyssnar på hjälperna men blir mycket responsiv på omgivningen, när Emelie egentligen önskar att det vore tvärtom. Därför börjar de med att stämma av hjälpernas effekt. Eller ”kollar så att mjukvaran fungerar”, som Anna Blomgren uttrycker det.
– En häst som är helt rak i kroppen har mycket lättare att bli spänd. Och med en hög huvudposition får hästen ett adrenalinpåslag som gör den uppmärksam på eventuella faror. När din häst är kort i kroppen är musklerna sammandragna och korta, vilket gör att det ligger närmare till hands att den spänner sig, säger Anna.
I stället vill hon och Will att hästen ska hitta en avslappnad kroppsposition där hals och huvud är låga.
– När hästen sträcker fram nosen släpper spänningen i ryggen. Då går adrenalinet ner och kroppen säger till hjärnan att ”det är lugnt”. Med en avspänd kropp, lösgjordhet och uppmärksamhet på hjälperna kommer hästen sluta att reagera på omgivningen.
Börja med liten signal
Precis som i arbetet från marken ges signalerna i Annas och Wills system som en flerstegsraket med low (nudda), medium (starkare) och high (korrigering).
– Om vår signal alltid är medium kommer hästen att bli immun. Med en stegrande skala motiverar vi hästen att vara uppmärksam och att ”hjälpa till” att förstå. Vi ska lära den att det är viktigt att reagera på hjälpen innan den blir ”high”. Att hästen förstår och lyssnar på dina hjälper är en grundförutsättning för all miljöträning, förklarar Anna.
När en häst visar spänningar vid ett visst hörn eller mot domarbordet är det lätt att ryttaren börjar rida kraftfullare, för att få hästen att fortfarande gå fram.
– Då uppfattar din häst att du trycker den in i ”faran” och blir ännu mer spänd. Låt den i stället få hålla lite avstånd till det läskiga till att börja med, säger Anna och fortsätter:
– Gör så att du påverkar hästen innan det farliga kommer. Kolla av att den lyssnar på hjälperna, så att du kan slappna av lagom till det läskiga och så att hästen kan känna att det är ”skönt” där. På sikt vill den då vara nära det som är läskigt, för där är det avspänt och kravlöst.
Ofta gör vi enligt Anna precis tvärtom, vi sätter oss ”beredda” och förbereder därmed hästen på att det kommer att bli precis så hemskt som den fruktar.
Avspänd i kroppen
Ryttarens uppdrag är att hålla sin häst avspänd i kroppen, oavsett vad som sker omkring den. Vad som än händer är reglerna desamma, säger ryttaren ”stanna med mig” ska hästen känna förtroende att göra det.
– Ser du att båda öronen spetsas framåt är hästen på väg att bli spänd. Be den då att korsa sina ben, till exempel i en öppna. När den svarar och blir lite mer avspänd, då ger du eftergift och slappnar av som belöning. Se alltid till att hästen är avspänd innan du kommer till det läskiga. Rid gärna lätt förbi, som ett sätt att öka avspändheten, instruerar Anna.
Hon och Will tar också publiken till hjälp i träningen. De får applådera högljutt och sluta när Detroit närmar sig läktaren.
– På så vis kopplar han ihop att han kan kontrollera det höga ljudet med att närma sig det.
Emelie får även rida upp på medellinjen mot Anna som viftar med stora flaggor. När hon kommer nära flyttar Anna på sig och Emelie styr efter henne, så att Detroit återigen får känna att han kan få det läskiga att försvinna.
– Om du inte kan flytta på det som är läskigt, gör hästen klar över att du inte tänker rida in i det. Till exempel genom att ställa den lite åt sidan så att den törs följa dina instruktioner, förtydligar Anna.
Ska älska ”läskiga hörnet”
Inledningsvis behöver hästen lära sig att vara avspänd med distraktionerna i miljön. Först därefter kan den lära sig att också klara av att arbeta och tävla med omgivande störningar. Ju fler positiva, avspända erfarenheter den har tillsammans med ryttaren, desto mer tillit byggs upp.
Som sammanfattning avslutar Anna:
– Se till att din häst är ”på hjälperna” innan du börjar miljöträningen. Och har hästen ”ett läskigt hörn”, gör det till det hörn där din häst älskar att vara. Om du slappnar av när ni passerar det farliga kan det ju inte vara farligt!
Del 1 av clinicreferatet hittar du här
taggar
Liknande webbartiklar
- Daniella Hansson: "Jätteroligt att se hästar jag har utbildat göra resultat"
- ”Dressyr är lika mycket en mental som fysisk utmaning för hästen”
- Bildspel: Anna Blomgren och Will Rogers bjöd på magisk show
- Clinic med Anna och Will: "Målet är att hästen ska hitta sin trygghet"
- Anna Blomgren och Quattro i topp i Genève
- Dressyrryttaren Anna Blomgren kommer till GHS
- Anna om succéträningen av Donna Summer
- Ninas vänner tog med miljötänket hem: ”Fokuserar på verklighetsanpassad träning”
- Insamlingen till Therese Nilshagen en bra bit på väg: ”Men vi är inte i mål ännu”
- Will Rogers hjälpte Patrik Kittel med Welly: "Hon är redan mycket tryggare"
relaterade artiklar

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!