Dressyr
Publicerad: 2013-12-06
Till vänster, Susanne och Bellman. Till höger, Karolin Sjöland och Hillstar’s Brocco Lee får hjälp.
Så lägger Susanne Gielen upp ett ridpass
När eleverna på Eslövs Ridklubb hade teorivecka fick de lyssna till ett riktigt proffs. Svårklassryttaren Susanne Gielen var nämligen inbjuden för att hålla dressyrclinic – och hon visade på sjuårige hingsten Bellman 1196 hur hon lägger upp ett pass.
Text & foto: Tessan Holmberg
Susannes meritlista är lång och imponerande. Hon är A-tränare i dressyr och har internationella segrar och placeringar i Grand Prix. Bland annat har Susanne arbetat elva år som chefsberidare i dressyr på Flyinge och hon har tagit segrar och placeringar i årgångschampionat som Breeders Trophy och Scandinavian Open. Senare i vinter ska Susanne dessutom vara testryttare på det svenska bruksprovet.
Självklart börjar hon alltid med att skritta sina hästar på lång tygel.
– Jag vill att de ska skritta som om de hade ett mål i sikte, de ska marschera framåt. Det är viktigt att de får möjlighet att sträcka ordentligt på halsen och att gunga i ryggen. När jag sedan kortar upp tygeln vill jag inte att hästen ska ändra sin skritt, jag vill att den ska fortsätta att marschera, berättar Susanne för publiken.
Ett konsekvent system
Hon brukar ha ungefär samma uppvärmningssystem för de flesta av sina hästar. Susanne börjar med att trava taktmässigt i ett lugnt tempo. Hon rider stora volter varvat med raka spår, och ser till att hon arbetar ungefär lika mycket i båda varven.
– Gör det inte för komplicerat och rid inte för små vägar i början. Uppvärmningen är viktig, hästen är ett stort djur och det är många muskler som ska hinna komma igång.
Redan från början kontrollerar Susanne Gielen att hästen är eftergiven i den inre sidan och att den villigt rundar sig runt den inre skänkeln. Detta är något som är bra att göra även när man rider rakt fram längs med långsidan, tipsar hon.
Susanne använder sig ofta av sidvärtsrörelserna skänkelvikning och öppna, i lösgörande syfte, under uppvärmning i trav.
– När jag värmer upp kollar jag ofta av att hästen vill söka sig framåt om jag går fram med handen. Det är viktigt att den vill sträcka på sig och inte försöker krulla ihop nacken, säger hon.
Något som Susanne ofta återkommer till är vikten av att ha sin häst avslappnad och glad. Hon vill inte att arbetet ska ske under någon form av spänning.
– Det ska vara lekfullt och roligt för hästen, säger hon, och berättar att hon faktiskt brukar busa med Bellman för att få honom att ge det där lilla extra.
Glöm inte pauserna
I uppvärmningen i galopp vill Susanne försäkra sig om att Bellman bjuder ärligt framåt, därför låter hon honom öka på långsidorna. Utifrån hästens utbildningsnivå kan hon lägga in olika saker i uppvärmningen, till exempel tempoväxlingar eller volter. Med Bellman rider hon gärna förvänd galopp genom kortsidan i båda varven.
En skrittpaus innan arbetet fortsätter är viktig att lägga in. Hästen måste få möjlighet till återhämtning.
– Slarva inte med uppvärmingen, säger Susanne till publiken. Om ni inte är noga med den får ni bara problem när ni kommer till arbetsfasen i ridpasset.
Publiken får ställa frågor till Susanne, hur ser hennes ridupplägg ut på tävling?
– Jag tycker inte att man ska rida fram för länge, säger hon. Jag brukar påbörja min uppvärmning ungefär 40 minuter innan det är dags för start. Då värmer jag upp på samma sätt som jag gör inför ett träningspass. Jag vill först och främst att hästen ska bli varm i musklerna – få den mjuk, lösgjord och uppmärksam på mina hjälper. Efter det kanske jag går igenom några saker ur programmet, men tänk på att inte älta för mycket. Håll hästen glad och fräsch!
Susanne menar att det inte är helt ovanligt att man ser ryttare som rider i över en timme innan de ska in på banan.
– Då hinner energin ta slut tills hästen ska prestera som bäst. Om man känner att man behöver rida mer är det bättre att ta ut sin häst och rida en stund på morgonen, innan man åker iväg till tävlingen.
Varvar med uteritter
Hur ser en normal vecka ut för Susannes hästar?
– Jag rider träningspass på banan ungefär fyra dagar i veckan, sedan rider jag ut. Jag brukar lasta mina hästar och köra till Revingehed där jag galopperar framåt och rider i kuperad terräng. Att tömköra tycker jag också är ett bra sätt att variera träningen, jag brukar bland annat tömköra en del över kavaletti, säger hon.
– Sen tycker jag att det är viktigt att hästarna får gå ut i hagen. De behöver röra sig mycket för att kunna vara avslappnade och glada.
Susanne tar tyglarna igen, det är dags för arbetsfasen. Nu höjer hon kraven på hästens samlingsgrad och bärighet. Hon visar Bellman i en ökad trav och berättar hur hon har jobbat med den.
– Om hästen tappar bjudningen i en travlängning måste man rida framåt, det gör ingenting om den går över i galopp. Se till att den tar skänkeln framåt, gå sedan ner till trav igen och gör om längningen.
Så har Susanne jobbat med Bellman för att han ska behålla ökningarna över hela diagonalen. Förut ville han gärna börja sakta in halvvägs.
Fattningar och vändningar
Nästa fråga blir hur man får till en bra galoppfattning.
– Ett säkert sätt är att ha koll på när hästen sätter i sina bakben. Om du gör fattningen när det yttre bakbenet är i marken blir fattningen korrekt, säger Susanne.
Någon annan undrar hur man ska jobba med bakdelsvändningar.
– Det vanligaste misstaget du ser folk göra i en bakdelsvändning är att sitta fel i sadeln, svarar hon. Susanne betonar hur viktig ryttarens position är.
– Glöm aldrig hur mycket ni kan påverka era hästar med vikthjälperna.
Genom att luta sig åt än den ena, än den andra sidan i sadeln visar hon hur Bellman blir tvungen att vända och följa med.
– Om jag lutar mig åt höger och sedan försöker göra en bakdelsvändning åt vänster så sänder det dubbla signaler, och försvårar i stället för hästen.
Noggrann avslutning
Efter arbetsfasen kommer nedvarvningen, och Susanne låter Bellman söka sig framåt-nedåt i en lägre form.
– Jag är alltid noga med att låta mina hästar varva ner i ett lugnare tempo efter att de har arbetat. Sedan avslutar jag med att låta dem skritta på lång tygel en stund. Jag vill att de ska kännas avslappnade och nöjda – då vet jag att ridpasset har gett både mig och hästen en bra känsla.
Susanne ger ofta Bellman beröm, både med rösten och genom att ge honom en klapp på halsen. Att ha en bra relation till sin häst är en förutsättning för att arbetet ska fungera, tycker hon. Det måste vara roligt för hästen att arbeta tillsammans med ryttaren.
Och kanske det viktigaste av allt:
– Ha tålamod och jobba ordentligt med grunden, det är den alla de svårare sakerna ska byggas på sedan.
Rätt takt och tempo för din häst
Med hjälp av den femårige ridponnyvalacken Hillstar’s Brocco Lee, och rideleven Karolin Sjöland, tar Susanne upp ämnet grundridning.
– Vissa kanske tycker att jag är petig, men jag kallar det att vara noga, säger hon till publiken.
Detta samtidigt som Susanne ber Karolin, som sitter till häst, att ställa upp sig så att alla kan syna hennes position i sadeln. Noggrannhet och precision är A och O för att uppnå resultat.
– Det första du behöver kontrollera är att du rider i rätt tempo för just den häst du sitter på, säger Susanne.
Hästen måste vara i bjudning, men tempot får inte vara överilat. Sedan är det viktigt att man stämmer av takten.
Traven ska vara taktmässig och Susanne ber Karolin att rida lätt lite lugnare, för att visa hur man som ryttare kan påverka hästen med hjälp av sin lättridning.
– Det här är ett utmärkt exempel på hur viktigt det är att ryttaren har en stadig och korrekt sits. Om ryttaren inte behärskar sin egen kropp kan hon inte heller ge hästen det stöd den behöver. Brister i sitsen är det vanligaste problemet hos dressyrryttare.
En annan hörnsten i grundridningen är att hästen tar ryttarens hjälper.
– När jag sitter på en yngre häst är det inte så viktigt för mig att det jag gör blir perfekt varje gång. Om hästen går ur form i en galoppfattning bryr jag mig inte om det, men det som är viktigt är att jag får en omedelbar reaktion på min hjälpgivning. Resten kommer med styrka och träning, säger Susanne.
Styrka och exteriör avgör
Hillstar’s Brocco Lee blir ibland djup i formen och hamnar med nosen bakom lodplanet. Susanne kommenterar.
– När det gäller formen hos en häst, speciellt en yngre individ som inte har utvecklat full styrka än, får man först ta ett helhetsgrepp. Här måste vi titta på hästens exteriör. Hur den är byggd påverkar vilka förutsättningar den har att arbeta i en korrekt form. Om hästen har en dålig halsansättning, eller är högre bak än fram, måste man ha förståelse för att det är svårare för den att bära upp sin front. Och att det kan ta längre tid att komma dit man vill.
– I just det här fallet är jag inte orolig, säger Susanne. Den här hästen arbetar genom kroppen, bjuder fram till handen och tar stöd på bettet. Men han har helt enkelt inte styrkan att bära sin hals riktigt än. Jag tror att det kan ta upp till ett år innan han går stadigt med nosen ute i lodplan hela tiden.
Hon förtydligar:
– Det som däremot inte får förekomma är att hästen knäpper av i nacken och släpper bettet. Då har man förlorat förbindelsen med ryggen.
Liknande webbartiklar
- Felicia Olofsson tog JSM-guld – i år igen: "Är extra roligt att man kan fixa det"
- Markne: "Hästen ska svara lätt och snabbt"
- Jag har världens bästa häst!
- 10 lärdomar från professor Kyrklund
- Patrik Kittel: ”Använd rösten i specifika lägen"
- Unghästridning à la Minna Telde
- Unghästdressyr? Det här vill domarna se!
- Seger för Felicia Olofsson och Bellman i Belgien
- 42 bett – till ingen nytta
- Klaus Balkenhol: ”Om du lyssnar på hästen kommer hästen att lyssna på dig”
relaterade artiklar

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!