Dressyr
Publicerad: 2014-11-06
Datorprogrammet Nuendo, som Joost Peters arbetar i.
Så snickras en vinnande kür
När man ser ett vackert kürprogram ridas är det inte alltid man tänker på allt jobb som ligger bakom, rent musikaliskt. Under Global Dressage Forum, på Blue Hors i Danmark i oktober, höll två av världens bästa kür-kompositörer föredrag.
Text: Anki Yngve
Joost Peters från Nederländerna har skräddarsytt över 100 olika kürer, bland annat komponerade han Edward Gals musik till sagohästen Totilas. Även Tom Hunt är en mycket framstående kürkompositör, hemmahörande i Storbritannien. Han är hjärnan bakom Charlotte Dujardins häftiga Valegro-musik.
Båda herrarna använder avancerade musikprogram i sitt arbete, det Joost jobbar i mest heter till exempel Nuendo.
– När en kür ska skapas börjar vi alltid med tempot, det vi kallar ”click rate”, förklarar han.
På skärmen får vi se en häst röra sig i olika gångarter, samtidigt som ett klickande ljud anpassar sig till rörelserna. Ju snabbare takt, desto oftare kommer klickandet. Lite som en gammeldags metronom, men i det här fallet hänger klickljudet automatiskt med när tempot ändras i videon.
Hästens naturliga rytm
Både Joost och Tom arbetar som så att själva programmet, alltså linjerna och dressyrrörelserna, mer eller mindre är färdigt innan det musiksätts. Detta görs av ryttaren och tränaren tillsammans, och videofilmas. Steg ett för musikmakarna blir att hitta rätt ”click rate”, alltså pulsen eller tempot, under samtliga moment.
– Man vill att tempot i musiken ska vara det naturliga för hästen. Om det blir för snabbt kommer ritten att upplevas som stressad och forcerad, säger Tom.
Det är lätt att förledas att tro att takten och tempot är ungefär samma under ett helt program.
– Men när du analyserar det i detalj växlar det ganska mycket. Med modern teknik kan vi numera öka och minska takten i en och samma låt, så att musiken stämmer bättre med hästens rörelser. Det gör att samma melodi kan följa hästen genom programmet, inte som förr när man satt med cd-skivor och klippte till en ny låt när hästen bytte gångart, säger Joost.
Tom påpekar att hästen dock är en levande varelse. Kürmakarna sätter musiken utifrån videoupptagningar, men det är inte säkert att hästen alltid rör sig i exakt samma takt och tempo som i videomaterialet.
– Därför får man inte vara alltför precis i musiken. Det måste finnas utrymme för viss variation.
Joost Peters och Tom Hunt. FOTO: Ridehesten.com
Genomgående tema
Joost fortsätter genomgången av hur han jobbar. När pulsen är kartlagd för hela programmet är det dags att välja musik.
– Jag och ryttaren diskuterar fram och tillbaka, men ofta slutar det med att jag får välja, skrattar han.
Tom fyller i och förklarar att han gillar att ha ett tema att hålla sig till i musikvalet, han blir mer kreativ då.
– Men temat kan vara lite allt möjligt. Många tror att det betyder att all musik måste vara från samma film, men så är det inte alls. Det kan till exempel vara ett visst instrument som återkommer, typ fiol, säger han.
Grundprincipen i musikvalet är att en liten och gracil häst eller ponny får ha lite lättare musik, medan en stor och ”flashig” häst kan ha pampigare låtar.
– Utgå från vad som passar hästen. Välj sedan en typ av musik och håll dig till den, råder Tom.
Joost berättar att den mest udda kürmusik han satt ihop var till sin egen fru, med Meatloaf-tema.
– Vi tänkte att vi skulle överraska, men domarna såg förskräckta ut. Efteråt var det en av dem som kom fram och sa till min fru att ”det där var kanske lite mycket”. Meatloaf-küren blev min dyraste hittills, för den användes inte många gånger, säger han med ett snett leende.
Enligt Joost är det en avvägning hur vågad man kan vara med musiken. Domarna tillhör ofta den äldre generationen och kan vara lite konservativa. Dessutom får inte din musik ta över och ”störa” upplevelsen av ridningen.
– Edward Gal använde transmusik i en av sina kürer, det tyckte jag var coolt av honom. Men det funkade inte riktigt för domarna.
Dynamik är viktigt
Nu för tiden jobbar man med orkestrering så att küren känns som ett och samma musikflöde från början till slut. Förr användes cd-skivor från olika artister, då blev det betydligt spretigare.
Joost visar ett exempel på hur man kan få dynamik i ett program – och samtidigt markera skillnaden mellan olika rörelser. I exemplet har det nämligen lagts på en trumpet under passagen, som försvinner i piaffen. Det gör övergångarna tydliga.
– I piaff kan man öka känslan av mjukhet med mjuk musik. Om det är samma dynamik hela tiden blir det bakgrundsmusik och man kopplar bort den, fyller Tom i.
Klickljudet med tempot hänger kvar långt fram i processen när de båda kompositörerna arbetar.
– Det försvinner när kunden betalar fakturan, skämtar Joost.
Han visar hur han lägger på lite lugnare och mjukare toner runt en övergång mellan gångarter, för att det inte ska märkas om ekipaget inte är exakt med i musiken. Tom förklarar:
– Allt handlar om att hjälpa ryttaren och hästen. Övergångar i musiken ska ske när hästen gör en övergång, jag kallar det för musikens frasering. Om din musik gör det koreografin gör, då hjälper den domaren att se ekipagets kvaliteter.
– Den bästa kommentaren du kan få från en ryttare är att din kür är lätt att rida till. De har så mycket att hålla i huvudet ändå, fyller Joost i.
När det kommer till själva musiken är det lite olika hur de spelar in den, det beror framför allt på budget. Oftast blir det jobb med synt och med instrument de själva spelar. Men är budgeten större kan man ibland ta in en riktig orkester.
Kan ”höja” en rörelse
Den internationella domaren Katarina Würst är på plats och betonar att det, ur domar- och publikperspektiv, är viktigt att det även finns lugnare partier i musiken.
– Vi och publiken ska lyssna på 15 olika kürer under en klass. Då kan det inte vara fullt ös hela tiden, säger hon.
Joost håller med och berättar att han bland annat använder kortsidorna i programmet för att få lite vila i musiken. Och så skritten förstås.
– I ökad trav gör jag musiken större, för att få rörelsen att kännas större. Det görs med mer instrument och med mer energi.
Samtidigt påtalar Tom att det inte får bli ”to much” i ökningarna om hästen exempelvis inte har så mycket trav, det kommer domarna att genomskåda.
Joost avslutar med att betona värdet av genomtänkta kürkompositioner.
– Vi vill att de sex minuterna inne på banan ska bli en trevlig berättelse att följa för domare och publik. Riktigt bra kürmusik kan faktiskt förvandla den där 8,5:an till en 9:a. Alltså inte bara öka de artistiska poängen, musik kan även förhöja det tekniska i rörelserna, säger han.
Världsettan Charlotte Dujardin är på plats och berättar att hon är väldigt petig med sin musik.
– "Nej, inte den, inte den, inte den". Att Tom har något hår kvar efter att ha jobbat med mig förstår jag inte! Musiken ska vara dramatisk och berätta en story, säger hon. FOTO: Ridehesten.com
taggar
relaterade artiklar

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!