Dressyr
Publicerad: 2014-11-06
Datorprogrammet Nuendo, som Joost Peters arbetar i.
Så snickras en vinnande kür
När man ser ett vackert kürprogram ridas är det inte alltid man tänker på allt jobb som ligger bakom, rent musikaliskt. Under Global Dressage Forum, på Blue Hors i Danmark i oktober, höll två av världens bästa kür-kompositörer föredrag.
Text: Anki Yngve
Joost Peters från Nederländerna har skräddarsytt över 100 olika kürer, bland annat komponerade han Edward Gals musik till sagohästen Totilas. Även Tom Hunt är en mycket framstående kürkompositör, hemmahörande i Storbritannien. Han är hjärnan bakom Charlotte Dujardins häftiga Valegro-musik.
Båda herrarna använder avancerade musikprogram i sitt arbete, det Joost jobbar i mest heter till exempel Nuendo.
– När en kür ska skapas börjar vi alltid med tempot, det vi kallar ”click rate”, förklarar han.
På skärmen får vi se en häst röra sig i olika gångarter, samtidigt som ett klickande ljud anpassar sig till rörelserna. Ju snabbare takt, desto oftare kommer klickandet. Lite som en gammeldags metronom, men i det här fallet hänger klickljudet automatiskt med när tempot ändras i videon.
Hästens naturliga rytm
Både Joost och Tom arbetar som så att själva programmet, alltså linjerna och dressyrrörelserna, mer eller mindre är färdigt innan det musiksätts. Detta görs av ryttaren och tränaren tillsammans, och videofilmas. Steg ett för musikmakarna blir att hitta rätt ”click rate”, alltså pulsen eller tempot, under samtliga moment.
– Man vill att tempot i musiken ska vara det naturliga för hästen. Om det blir för snabbt kommer ritten att upplevas som stressad och forcerad, säger Tom.
Det är lätt att förledas att tro att takten och tempot är ungefär samma under ett helt program.
– Men när du analyserar det i detalj växlar det ganska mycket. Med modern teknik kan vi numera öka och minska takten i en och samma låt, så att musiken stämmer bättre med hästens rörelser. Det gör att samma melodi kan följa hästen genom programmet, inte som förr när man satt med cd-skivor och klippte till en ny låt när hästen bytte gångart, säger Joost.
Tom påpekar att hästen dock är en levande varelse. Kürmakarna sätter musiken utifrån videoupptagningar, men det är inte säkert att hästen alltid rör sig i exakt samma takt och tempo som i videomaterialet.
– Därför får man inte vara alltför precis i musiken. Det måste finnas utrymme för viss variation.
Joost Peters och Tom Hunt. FOTO: Ridehesten.com
Genomgående tema
Joost fortsätter genomgången av hur han jobbar. När pulsen är kartlagd för hela programmet är det dags att välja musik.
– Jag och ryttaren diskuterar fram och tillbaka, men ofta slutar det med att jag får välja, skrattar han.
Tom fyller i och förklarar att han gillar att ha ett tema att hålla sig till i musikvalet, han blir mer kreativ då.
– Men temat kan vara lite allt möjligt. Många tror att det betyder att all musik måste vara från samma film, men så är det inte alls. Det kan till exempel vara ett visst instrument som återkommer, typ fiol, säger han.
Grundprincipen i musikvalet är att en liten och gracil häst eller ponny får ha lite lättare musik, medan en stor och ”flashig” häst kan ha pampigare låtar.
– Utgå från vad som passar hästen. Välj sedan en typ av musik och håll dig till den, råder Tom.
Joost berättar att den mest udda kürmusik han satt ihop var till sin egen fru, med Meatloaf-tema.
– Vi tänkte att vi skulle överraska, men domarna såg förskräckta ut. Efteråt var det en av dem som kom fram och sa till min fru att ”det där var kanske lite mycket”. Meatloaf-küren blev min dyraste hittills, för den användes inte många gånger, säger han med ett snett leende.
Enligt Joost är det en avvägning hur vågad man kan vara med musiken. Domarna tillhör ofta den äldre generationen och kan vara lite konservativa. Dessutom får inte din musik ta över och ”störa” upplevelsen av ridningen.
– Edward Gal använde transmusik i en av sina kürer, det tyckte jag var coolt av honom. Men det funkade inte riktigt för domarna.
Dynamik är viktigt
Nu för tiden jobbar man med orkestrering så att küren känns som ett och samma musikflöde från början till slut. Förr användes cd-skivor från olika artister, då blev det betydligt spretigare.
Joost visar ett exempel på hur man kan få dynamik i ett program – och samtidigt markera skillnaden mellan olika rörelser. I exemplet har det nämligen lagts på en trumpet under passagen, som försvinner i piaffen. Det gör övergångarna tydliga.
– I piaff kan man öka känslan av mjukhet med mjuk musik. Om det är samma dynamik hela tiden blir det bakgrundsmusik och man kopplar bort den, fyller Tom i.
Klickljudet med tempot hänger kvar långt fram i processen när de båda kompositörerna arbetar.
– Det försvinner när kunden betalar fakturan, skämtar Joost.
Han visar hur han lägger på lite lugnare och mjukare toner runt en övergång mellan gångarter, för att det inte ska märkas om ekipaget inte är exakt med i musiken. Tom förklarar:
– Allt handlar om att hjälpa ryttaren och hästen. Övergångar i musiken ska ske när hästen gör en övergång, jag kallar det för musikens frasering. Om din musik gör det koreografin gör, då hjälper den domaren att se ekipagets kvaliteter.
– Den bästa kommentaren du kan få från en ryttare är att din kür är lätt att rida till. De har så mycket att hålla i huvudet ändå, fyller Joost i.
När det kommer till själva musiken är det lite olika hur de spelar in den, det beror framför allt på budget. Oftast blir det jobb med synt och med instrument de själva spelar. Men är budgeten större kan man ibland ta in en riktig orkester.
Kan ”höja” en rörelse
Den internationella domaren Katarina Würst är på plats och betonar att det, ur domar- och publikperspektiv, är viktigt att det även finns lugnare partier i musiken.
– Vi och publiken ska lyssna på 15 olika kürer under en klass. Då kan det inte vara fullt ös hela tiden, säger hon.
Joost håller med och berättar att han bland annat använder kortsidorna i programmet för att få lite vila i musiken. Och så skritten förstås.
– I ökad trav gör jag musiken större, för att få rörelsen att kännas större. Det görs med mer instrument och med mer energi.
Samtidigt påtalar Tom att det inte får bli ”to much” i ökningarna om hästen exempelvis inte har så mycket trav, det kommer domarna att genomskåda.
Joost avslutar med att betona värdet av genomtänkta kürkompositioner.
– Vi vill att de sex minuterna inne på banan ska bli en trevlig berättelse att följa för domare och publik. Riktigt bra kürmusik kan faktiskt förvandla den där 8,5:an till en 9:a. Alltså inte bara öka de artistiska poängen, musik kan även förhöja det tekniska i rörelserna, säger han.
Världsettan Charlotte Dujardin är på plats och berättar att hon är väldigt petig med sin musik.
– "Nej, inte den, inte den, inte den". Att Tom har något hår kvar efter att ha jobbat med mig förstår jag inte! Musiken ska vara dramatisk och berätta en story, säger hon. FOTO: Ridehesten.com
taggar
relaterade artiklar

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel

Svenska ryttarna klara för GCT i Stockholm
Global Champions Tour i Stockholm närmar sig. Nu står det klart vilka svenska ryttare som kommer att rida in på stadion.
Nio svenskar till de internationella klasserna samt fyra U25-ryttare

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!