Andrew McLean är hästforskaren som har föreslagit FEI en ny bedömningsskala för dressyren, där hästens välfärd och inlärning är grundpelare. Under sitt senaste Sverigebesök, på Sparreholms slotts hästcenter i Sörmland, delade han dessutom med sig av träningsmetoder som går i linje med förslaget.
Text: Anna Nordin
Foto: Adobe Stock och Nicole Cleary Photography
– Om vi utgår från hästars sätt att lära när vi tränar dem blir träningen både effektivare och säkrare. Träningen kommer dessutom att vara angenämare för hästen och vi kan bli det team vi ska sträva efter. Hästen är din partner, inte ditt tävlingsredskap, säger McLean.
Andrew arbetar för Equitation Science International och är regelbundet i Sverige för att dela med sig av det hästforskningen runt om i världen kommer fram till.
– Mitt mål är att hästens välfärd sätts i centrum för all hästträning. Vi kan inte skynda på hästens utveckling, vare sig det gäller fysik eller inlärning. Gör vi det förkortar vi dess livslängd, säger han och fortsätter:
– Om vi lär oss mer om hästars inlärning kan vi ha det som ett par glasögon att titta genom vid all träning av hästen. Det finns olika typer av inlärningsteorier, den vi har som grund för hästträning med hjälp/eftergift kallas operant betingning. Den innebär att de konsekvenser ett visst beteende får kommer att avgöra om hästen väljer att utföra beteendet igen.
Negativ vs. positiv förstärkning
Att ge eftergift, det vill säga att sluta ge den aktuella hjälpen när hästen ger rätt gensvar, kallas för negativ förstärkning. I inlärningssammanhang betyder negativ att vi tar bort något, det vill säga vi slutar att ge hjälpen. Det förstärker sannolikheten att hästen ger rätt gensvar igen, eftersom hjälpgivningen på så vis upphörde.
Med en sådan inlärningsmetod är hästen aktivt deltagande i inlärningen och upplever sig belönad när den gör rätt. Det stärker banden mellan häst och ryttare. Till skillnad från att bestraffa hästen när den gör fel, vilket kommer att göra den upphetsad och stressad. Beteenden som inte belönas kommer att avta av sig självt, då hästen i stället letar beteenden som leder till belöning.
Att ge hästen något den vill ha när den gör rätt, till exempel godis, kallas för positiv förstärkning. Positiv i betydelsen att vi tillför något. Men eftersom förstärkningen behöver komma inom tre sekunder efter det utförda beteendet, för att kopplas till rätt beteende, är eftergiften – alltså upphörandet att ge hjälpen – den absolut viktigaste förstärkningen för att lära hästen något.
Inlärning som trestegsraket
Utifrån att det krävs så snabb respons för att belöna rätt beteende förespråkar Andrew en inlärningsmetod som är uppbyggd som en trestegsraket av tryck och eftergift.
För att hålla sig inom tresekundersregeln behöver en övergång till eller från skritt respektive trav ske över två frambenssteg och för galopp över två galoppsprång. Målet är sedan att rätt respons blir så befäst att hästen svarar direkt för en lätt hjälp och att vi därför bara behöver ”Please” följt av ”Thank you”.
En successiv utveckling
Under hästens träning utvecklas dess gensvar på hjälpen enligt den inlärningskurva i sex steg som Andrew har föreslagit som bas för FEI:s bedömningssystem i dressyr.
Det första steget är att hästen gör ett grundläggande försök att utföra rätt rörelse. Nästa är att få den att svara omedelbart och redan från en lätt hjälp. I de resterande fyra stegen utvecklas hästens självbärighet genom att den kan behålla rytmen/takten genom konstant gångart, tempo och steglängd, via att den behåller rakriktningen genom att vara kvar på linjen och fortsätter att spåra, och genom att den behåller kontakten via sin form, schvung, aktivitet, lösgjordhet och samling. Det sista steget är också beviset för att inlärningen är komplett – då kan hästen klara alla ovanstående steg närhelst och varhelst det efterfrågas.
Tio tryckbaserade gensvar från hästen utgör grunden för all träning (se faktaruta längst ner, reds anm.). Alla rörelser vi ber om är sedan vidareutvecklingar av dessa.
– Därför är det så viktigt att vi lär in dem på rätt sätt. Och att vi, om nånting inte fungerar, går tillbaka och kollar av vilket av dessa tio gensvar vi behöver jobba mer med, betonar Andrew.
Inlärningen är vårt ansvar
Om hästen inte förstår, eller uppvisar någon form av konfliktbeteende, behöver vi alltid gå tillbaka och rannsaka vår hjälpgivning, betonar forskaren. För det första får vi aldrig, aldrig använda tygel- och skänkelhjälper samtidigt.
– På en välutbildad häst kan de komma i tät följd efter varandra men aldrig på samma gång. Ju yngre hästen är desto mer spann behövs emellan dem, förklarar han.
Fråga också dig själv om hjälpen du ger är lätt att särskilja från andra hjälper. Och om den endast betyder en enda sak. Du kan ha flera hjälper för samma gensvar men du får aldrig låta samma hjälp betyda mer än en sak. Slutligen, är alla hjälper reducerade till att vara lätta?
Är vi inte konsekventa i vår träning av hästen kommer det att uppstå problem. Problem som vi inte kan lasta hästen för, utan enbart vårt sätt att träna den. Andrew påminner om att det här alltså inte är en ”metod” för att träna hästar, utan principer om hästens inlärning som grundar sig på forskning.
Trots att man är ung kan man ha en stor karaktär och en stark vilja. Det visar det här fölet, som inte tänker släppa fram någon annan till maten.
Betfor består av torkad betfiber och melass och kommer från sockerbetan. Det är en råvara som säljs utan några andra tillsatser, men hur är det med mash?
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
En ny studie visar att på relativt få generationer har den specialiserade aveln av SWB-hästar lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
På torsdagkväll är det dags att sitta redo i soffan. Då sänds Ryttargalan från studion i Stockholm och en rad fina priser ska delas ut.
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!