Foto: Tomas Holcbecher
Det blev tysk seger i världscupfinalens inledande Grand Prix genom Isabell Werth med Weihegold OLD. Tätt efter, på andra plats kom Laura Graves och fina Verdades medan danske Daniel Bachmann Andersen kom trea med Blue Hors Zack.
Text: Annika Grundberg
Isabell var mer än nöjd med sin häst på den efterföljande presskonferensen.
– Hon var fokuserad och motiverad i dag och är i jättefin form. Utmaningen för mig är att hon kan bli för motiverad.
Men en seger i dag ger inte lugn inför morgondagen. Konkurrenterna, och då främst dagens tvåa Laura Graves, är inte långt efter.
– Jag känner dem flåsa mig i nacken, säger Isabell med ett leende.
Och tvåan Laura Graves medger att hon gärna vill stå överst på prispallen i morgon.
– Jag är verkligen hungrig efter att stå överst på podiet, säger hon och berömmer Verdades som hunnit bli 17 år.
– Han är i sin livs form och vi kommer att göra vårt allra bästa i morgon.
Trean Daniel Bachmann Andersen berömde sin häst Blue Hors Zack och berättade att han blir bara bättre ju större publik och atmosfär det är. Alltså trivs ekipaget utmärkt i Göteborg.
Patrik hyllar den svenska publiken
– Det är en välsignelse att ha en sådan publik som vi har i Sverige. De lyfter oss som ryttare och får mig att vilja rida ännu bättre, säger han och berättar att "Dude" också gillar det:
– Han gillar att vara härinne, han gillar Scandinavium.
Patrik är nöjd med sin ritt förutom missen i ryggningen som han tar på sig.
– Det kändes bra, han var mycket bättre uppe i formen. Synd med ryggningen, det var en ryttarmiss att vi gick in i staketet. En sådan miss är ju givetvis väldigt dyr i ett sådant här sammanhang. Man har inte råd ens med de där mikromissarna, det blir lite som ett ner i hoppning kan man säga. Den ryttarmissen tar jag på mig själv, men överlag kändes han väldigt fin.
I morgon rider han kür till en låt med Gun’s and Roses.
– Svårighetsgraden är väldigt hög och det är en annorlunda kür som är väldigt rockig och annorlunda, men det tycker jag bara är coolt.
Patriks hustru Lyndal är på plats tillsammans med dottern "Ems". Foto: Linnea Lindahl
Tinne och Anton. Foto: Linnea Lindahl
Resultat
Arkiv: Liverapportering från klassen
Arkiv: Tinne om ritten
Arkiv: Tinne och Patrik taggade inför finalen
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!