Charlotte med Dixiland och Rasmus med San Andreas. "Det är så kul att Rasmus har börjat att tävla igen. San Andreas passar honom som handen i handsken", säger Charlotte Haid Bondergaard.
Charlotte och Rasmus Haid Bondergaard har haft en riktigt härlig midsommarhelg i skånska Everlöv. När pressen släppte tog Charlotte mod till sig och startade Grand Prix Special med hingsten Dixiland – och de vann på 71,489 procent.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Charlotte och Rasmus har haft Dixiland (holsteiner född 2007, e. Loutano – Reichsgraf, uppf. Walter Huntenburg) sedan han var två år. Tanken var att Charlotte skulle rida hästen, men det blev i stället Rasmus som utbildade och tävlade honom.
– Jag hade Lydianus under den tiden. "Dixi" är en speciell häst, tittig och lite svår. Det är inte en häst man bara sätter sig på och rider, förklarar Charlotte, som ändå alltid har varit förtjust i honom.
Var nära att säljas
För två år sedan tog Rasmus med Dixiland till Mallorca där de tävlade lilla rundan. Då blev en eventuell köpare intresserad av hingsten, men han ville först se att Dixi kunde gå Grand Prix. Dixiland följde med hem till Sverige igen och Rasmus fortsatte att utbilda honom. Ungefär vid den tiden köpte de San Andreas (hannoveraner född 2007, e. Sandro Hit – Walt Disney 1, uppf. Oltmann Hans-Heinrich) till Charlotte, som hon har tävlat upp till Intermediaire II med sedan dess.
Senare kom spekulanten tillbaka och Dixiland började tränas och tävlas av Henri Ruoste. De startade bland annat Nations Cup i Uggerhalne förra sommaren. Men någon försäljning blev det inte, vilket Charlotte är mycket glad för i dag.
– Vi tyckte att det drog ut på tiden och tog tillbaka hästen. Att det var ekonomiskt möjligt är tack vare min kusin Helena och Mats Ek Tidstrand. Då letade jag efter en häst att tävla utöver San Andreas, när Dixi kom tillbaka sa Rasmus att "där har du ju den!".
Sagt och gjort. Charlotte fick kliva upp i sadeln och börja träna med Dixi.
Tävlingsdebut för två månader sedan
Ekipaget gjorde sin första start i Lidköping för två månader sedan.
– Han var svår. Vi kom in på banan, Dixi vände och sprang mot utgången. Det har varit mycket att jobba med.
För två veckor sedan startade de för andra gången, då vann de Intermediaire A vid Gärds ryttarförenings tävlingar. Under midsommarhelgen var det dags för tävling nummer tre, men det gick inte riktigt som planerat från början. I fredagens Intermediaire I B red Charlotte fel väg.
– Vi lärde oss programmet i lastbilen på morgonen. Det blev fel. Jag startade först och hade två felridningar, vi gjorde även nio byten i stället för sju. Sedan var det Rasmus tur och då kunde han rida rätt väg. Han vann. Rasmus sa att det var tur att jag startade först, annars hade jag slagit honom, säger Charlotte och skrattar.
Rasmus peppar Charlotte
På lördagen startade både Charlotte med Dixiland och Rasmus med San Andreas i Lövsta Future Challenge för unga hästar. Rasmus fick över 71 procent och kom på andra plats, efter Marina Mattsson med Quartermain. Charlotte och Dixiland slutade utan placering med 65 procent.
– Han var väldigt ofokuserad, snubblade och stannade i piruetterna. Det var inte så bra. Jag hade anmält oss till Specialen på söndagen, egentligen vet jag inte varför, och frågade Rasmus på morgonen om han tyckte att jag skulle starta. Jag hade aldrig ridit Grand Prix på den hästen och han hade aldrig gått en Special.
Rasmus peppade Charlotte.
– Han sa "du bromsar hela tiden, du säger att du ska rida Grand Prix och du tränar för det hemma. In med dig och rid, strunta i vad alla andra ska tycka och tänka". Så det gjorde jag.
"Bara så himla roligt"
Charlotte bestämde sig för att starta. Hon red i mål med 71,489 procent och tog hem segern.
– Det var helt fantastiskt! Jag satsade inget, det kändes väldigt lätt, som att jag bara satt och åkte. Jag kände ingen press på mig. Det var bara så himla roligt. Tack Rasmus för att jag fick byta häst!
Efter segern var det dags att rida Roberto Des Frettes (lusitano född 2005, e. Carinho Des Noes – Boulou Des Frettes, uppf. Mlle Annie Augras) i kvalet till Live arena & Dressage Power Grand Prix Tour. Där blev det en andraplats på 71,167 procent.
– Jag satt fortfarande och tänkte på ritten med Dixi, det gav en fin känsla och jag slappnade av. Robban gick bättre än någonsin. Det ena ger det andra.
Paulinda Friberg och Di Lapponia T vann klassen med 71,917 procent.
Hoppas på start i Falsterbo
Planen är att Rasmus ska fortsätta satsa på Lövsta Future Challenge med San Andreas och att de ska starta Grand Prix i år. För Charlotte och Roberto Des Frettes väntar tävlingar i Sopot och Nations Cup i Hickstead. Men först kan det bli en start i de trestjärniga tävlingarna i Falsterbo, då kommer Charlotte att starta med Dixiland.
– Jag är reserv till Falsterbo, men känner på mig att jag kommer att få rida. Då startar jag Dixi, efter segern i Specialen vågar jag rida Grand Prix med honom. Han har verkligen allt, han gick bara på halvfart i helgen. Det är en fantastisk känsla att ha en häst igen som kan bli en riktig mästerskapshäst.
Start- och resultatlistor Everlöv
Arkiv: Nina Rademaekers vann tredje LFC-kvalet i Everlöv
Charlotte och Rasmus söker hästskötare:
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!