Dressyr
Publicerad: 2022-06-30
Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
Uppdatering: Texten nedan publicerades 2017. Hippson väljer att lyfta den på nytt som en läsarfavorit.
Anja Beran är aktuell med sin bok ”The Dressage Seat: Achieving a Beautiful, Effective Position in Every Gait and Movement” (finns ännu inte på svenska). Under sitt senaste besök på Sparreholms slotts hästcenter presenterade hon huvudpunkterna i boken.
– Du kan öva din sits hemma framför spegeln, tipsar hon.
Text: Anna Nordin
Foto: Privat
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter. Symmetri, mjukhet, balans, flexibilitet, följsamhet, koordination och effektivitet.
– Du behöver sitta symmetriskt över hästen, med lika mycket vikt på vardera skinkhalva.
Pröva gärna med hjälp av två vågar. Stå först på dem och upptäck om du belastar benen lika mycket. Oftast har vi ett ben vi favoriserar och lägger mer vikt på. Det avspeglar sig också när vi sitter.
– Så pröva sedan att även sitta på vågarna. Ha någon till hjälp som kan läsa av dem och kan tala om när du sitter lika mycket på båda. Memorera den känslan och försök återskapa den i sadeln, förklarar Anja.
Dans är bra för ryttare
Testa gärna också att vrida kroppen medan du sitter på vågarna, lägg märke till hur mycket det förskjuter vikten. Då inser du att det inte behövs särskilt mycket för att ”lägga vikten på inner sittben” och liknande.
– Din höft behöver vara lika mjuk och följsam som i magdans, fortsätter Anja.
Dans i sig är enligt henne en ypperlig träningsform för att få stabila mag- och ryggmuskler som gör att du kan röra höften oberoende av resten av kroppen – rygg, ben och armar.
– All kraft i ridningen kommer från kraftverket i mitten, dina mag- och ryggmuskler. Och du behöver både och, annars blir det som en bro som bara har fäste i ena änden, påpekar Anja.
Det räcker inte heller att träna din hållning den stund du sitter till häst. Tänk på den i hela din vardag och komplettera gärna med annan träning, som dans.
Fel att luta sig bakåt
En annan hörnsten är att vara i balans.
– Det är vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen och alltså lutar sig bakåt. Din sits behöver vara lodrät för att kunna vara följsam och effektiv.
Sitsen behöver också vara både flexibel och stabil. Samtidigt som det är viktigt att du kan anpassa din sits efter varje situation, kunna lyssna in hästen och känna vad som behövs för stunden, behöver du kunna ge stabilitet till hästen. Men på ett följsamt sätt.
För att 60 kilo ryttare ska kunna instruera 600 kilo häst till vad den ska göra, krävs att ryttaren är koordinerad.
– Se till att din kropp säger det du menar och att den inte säger flera saker samtidigt. Du behöver också vara effektiv, i betydelsen att du kan känna av vad som behöver göras och att du är snabb. Misstaget ska helst inte ens hinna börja innan du korrigerat det.
En fysisk och mental bild
Anja tipsar om att ha en bild av en bra sits och att försöka kopiera den varje dag.
– Dina nackmuskler ska bära huvudet. Om huvudet guppar betyder det att du inte släpper igenom rörelsen i höften. Hakan ska dras lite bakåt och neråt för att skapa en bra ryggkurva som blir följsam när hästen svingar i ryggen, förklarar hon och fortsätter:
– Axlarna ska falla neråt-bakåt. Armarna hålls lite lätt framför kroppen och bildar en rak linje från armbågen till hästens mun. Handen ska vara flexibel och benen långa och avspända, nära hästens kropp.
Hästen – din läromästare
Hur lyckas man då få en snygg och effektiv sits? Anja tar upp fem betydelsefulla delar – bra instruktioner, en vältränad häst som ger rätt känsla och rätt gensvar när du gör rätt, en lugn omgivning, kunskap om de teoretiska principerna och avslutningsvis en väl avpassad sadel.
– För att ge dig själv rättvisa förutsättningar att träna din sits behöver du ha tillgång till en häst som har förutsättningar att ge dig rätt känsla. Så att du vet vad du letar efter och märker när du gör rätt, säger Anja.
Hästen behöver svinga med ryggen och ha en god, regelbunden rytm som du kan följa. Den behöver vara utbildad nog att kunna lyssna på sätet på rätt sätt och behöver också ha egen bjudning, vara rakriktad och lätt i handen om du ska kunna fokusera på hur du sitter.
Sadeln behöver passa både häst och ryttare. Den ska ligga i balans, alltså varken i fram- eller bakvikt och ha lagom storlek för rumpan.
– Du ska kunna röra dig lite grann, tipsar Anja.
Det kan också vara bra att besöka en fysioterapeut som kan kontrollera din kropp, hjälpa dig med eventuella behandlingar, samt ge övningar som kan stärka din kropp för en bättre sits. Återigen tipsar Anja om dans som ger både koordination, kroppskännedom, stabilitet och smidighet.
Andas som en operasångare
Andningen är en annan viktig parameter.
– Andas i samma rytm oavsett hur hästen rör sig.
Själv har Anja tagit hjälp av en operasångerska för att öva andningen. De har tränar på att kunna få in mer luft, kunna andas ut längre, samt kunna andas i en annan rytm än rörelsen. Anja påminner också om det mentalas roll för sitsen.
– Rädsla påverkar din sits negativt! Berätta för din tränare om du känner oro och gör bara det som känns tryggt och bra, så att du inte tar i tygeln eller kniper med knäna på grund av oro.
Den stora utmaningen är att avancera från en snygg sits till en som också har ett effektivt inflytande på hästen, avslutar Anja:
– Hjälperna är som en orkester, att få dem att spela ihop kräver år av träning.
taggar
Liknande webbartiklar
- Helhetstänk ger balanserad ridning: ”Titta på hur Dujardin sitter och har handen”
- Vill undersöka den neutrala sitsen: ”Många ryttare sitter inte på sina sittben”
- Harmoniska hästar presterar bäst
- Så tränar du med hästens inlärning och välfärd i fokus: "Effektivare och säkrare"
- ”Jag utbildar ryttare – inte piloter”
- Isländsk professor i ridkonst hos Wången
- Jan Jönssons professur i ridkonst går ut: ”Har varit väldigt givande”
- Ridkonst: Så har våra lösgörande dressyrrörelser växt fram
- Från OS till amatörtour: ”Gör det enbart för nöjes skull”
- Ewelina om utbildningen av hästar hos Valença: ”Våga introducera nya och mer komplexa övningar för din häst”
relaterade artiklar

Ankarcrona: "Vi ligger i vinnarhålet"
Henrik Ankarcrona har tagit ännu en medalj med landslaget och fler kan det bli. Inför söndagens finaler är han fylld av tillförsikt.

Niklas Arvidsson svensk mästare
Vid SM i hoppning på Sundbyholm i Eskilstuna har flera svenska mästare korats i helgen. Bland dem Niklas Arvidsson på Hotmail.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Hästskötare Louise Barraud om King Edward
Han vinner mästerskapsmedaljer, hatar att bli borstad och älskar hästgodis med smak av mango och papaya. Hästskötaren berättar mer.
”Gillar att få uppmärksamhet när han har bestämt sig för det”

Söndag i Herning – det händer i dag
Det är en spännande dag som väntar när det har blivit dags för den individuella VM-finalen i hoppning. Ska det bli ytterligare en svensk medalj?

Jens Fredricson – en andra omgång i toppen
Efter Jens fina prestationer på VM i Herning är han tillbaka i toppen med besked. Men det är ingen magi som tagit honom dit, han brinner för grundlig utbildning.
Därför förespråkar han att börja ryttarkarriären på ridskola

80 procent kvar inför söndagens final
Efter att Jens Fredricson travat upp en pigg och fräsch Markans Cosmopolit i veterinärkontrollen inför söndagens VM-final mötte han media.
"Jag gör min grej och fokuserar på prestationen till hundra procent"

Henrik om King Edward: "Han litar på mig"
Henrik von Eckermann har guldet i sin hand inför söndagens final. Här berättar han om känslan och sin fyrbenta familjemedlem som "har allt".
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Lena Malmström vidare till paraküren
Lagtävlingen för paradressyrryttarna i VM är avklarad. Sverige kom på 14:e plats. Lena Malmström och Fabulous Fideli är klara för kürfinal.

Världsettan har blivit mamma
Jessica von Bredow-Werndl har blivit mamma. I ett inlägg på Instagram visar hon hur familjens nykomling bekantar sig med hästarna.

Återupplev VM-guldet om och om igen
Sverige tog ett historiskt VM-guld i hoppning i Herning. Det är en prestation man kan se och lyssna på hur många gånger som helst.
Bilder, länkar till SVT:s klipp och SR:s referat med Olsson och Gretzer

Hur mycket kostar det att ha häst?
Vad kostar det att ha häst? Skiljer det sig åt om man bor i storstadsområde eller på landet? Om man bor i norr eller söder?

Lördag i Herning – det händer i dag
Det är dags för upplösningen på paradressyrens lagtävling. Dessutom ska de hästar som är kvalade till hoppfinalen ska besiktigas.

Bildfest: Historiskt VM-guld till Sverige
Det blev en fantastisk kväll i Herning när Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder och Jens Fredricson kammade hem lag-guldet.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!