Vi bjuder på en sista godbit från paddockprogrammet under Eurohorse. Alltid lika kloka Anders Eriksson gav nämligen en "snabblektion" i tömkörningens ädla konst – här sammanfattar vi hans tips och råd.
Text & foto: Mathilda Nygårds
Anders fick låna ridhästen Nintendo för att visa hur han jobbar med tömkörning. Till att börja med gick han igenom vilken utrustning han tycker att man bör använda sig av. Det ska vara en däckel eller en lädergjord med många fästen på. Täns, bettlöst eller kapson, skydd, svanskappa, långpisk och viktigast av allt – tömmarna.
Anders tycker att det är viktigt att ha rätt typ av tömmar, de ska vara av läder och runt sju meter långa. Sedan gäller det att inte ha för tunga tömmar, då man kan störa hästen i munnen utan att mena det. Själv tycker han att lädertömmen blir perfekt om den är tre millimeter tjock.
När du sedan går bakom hästen är det viktigt hålla säkerhetsavstånd till dess rumpa. Här blir längden på långpisken ett bra mått på avståndet, det bör vara någonstans runt tre meter. Om hästen skulle stanna eller backa gäller det att du har hållit säkerhetsavståndet, så att det inte sker en olycka.
Arbetet styr tömsättningen
När du tömkör finns det olika sätt att fästa tömmarna på – det vanligaste är att bara fästa dem direkt i bettet, dra dem genom de höga ringarna på däckeln och sedan bak till handen.
Tömmarna är det som ramar in hästen, så skulle du till exempel ha en häst som skjuter ut bogen eller springer iväg kan du fästa dem annorlunda, för att bättre kunna rama in och hålla allt "på plats".
Beroende på vilken ring du fäster tömmarna i får du olika effekt, vill du leda hästen till en lägre form används de lägre ringarna. Vill du rama in yttersidan på hästen kan du dra tömmen genom den översta ringen, vidare genom bettet och sedan tillbaka för att fästa den i en låg ring på däckeln.
Det man måste vara noggrann med om man använder den tömsättningen är dock att inte dra ihop hästen och då tappa bakbensaktiviteten. Du kan även låta yttertömmen ligga runt bakdelen, ovanför haserna, för att hjälpa hästen att balansera upp sig och hålla ihop gångarterna.
Tömkörning eller dubbellongering?
Anders förklarar att när man jobbar hästen med tömmar på volten, då kallas det egentligen inte för tömkörning utan för dubbellongering. När du dubbellongerar kan du fästa innertömmen direkt i bettringen, eller om du vill ha lägre form dra den genom bettringen och fästa den i en lägre ring på däckeln.
Enligt Anders fastnar dock många på volten, han säger att man kan göra det både lätt och roligt genom att lämna det böjda spåret och följa vanliga ridvägar. Som nybörjare kan man gå bakom och följa ridhusväggen, vända snett igenom, gå ett varv på volten och så vidare. Senare kan du också lägga till skänkelvikning och samling, men det kräver att både häst och förare är vana vid tömkörning. Så man får öka svårighetsgrad successivt.
Använd kroppsspråket
Vid tömkörning reagerar hästen till stor del på kroppsspråket, du behöver nästan inte dra i tömmarna alls då vikten av dem är tillräcklig.
– När du svänger hästen kan du tänka dig att hästens bakben är dina ben, och hästens framdel är din överkropp.
Anders visar och förklarar tillsammans med Nintendo:
– Jag har lätt kontakt i tömmen, om jag vill svänga till vänster går mina ben till höger och jag vrider min överkropp till vänster. Vill jag vara extra tydlig kan jag lätta på högertömmen och ha vänsterhanden vid min höft.
Bettlöst ofta bättre
Är det så att hästen inte verkar trivas med bett i munnen under tömkörningen, då kan man använda sig av en kapson eller ett bettlöst träns i stället. Anders föredrar nästan att inte ha bett, då han tycker att kommunikationen ofta går bättre om man inte stör hästen i munnen. Det handlar om att anpassa både utrustning och träning efter individen och att inte gå för fort fram.
Mer eller mindre allt du kan göra i sadeln kan du också göra från marken, Anders tycker att fler ryttare borde variera träningen och jobba hästen för töm regelbundet. Ofta kan problem som finns i sadeln lösas från marken, tipsar han.
"När hästarna stod i vatten i stallet var det dags att ge sig av"
NYTT: Hippson Nr 2
Kritiken mot dressyren har eskalerat under senare år. Är sporten hästvänlig? Och vad premieras egentligen? Vi belyser bedömningen och domarrollen ur flera perspektiv.
Läs mer
Dessutom:
Och mycket, mycket mer...
Läs mer och beställ fraktfritt
JUST NU: Bli prenumerant – få vårnumret på köpet!