Dressyr
Publicerad: 2019-05-08
Sönke Rothenberger i Enköping: "En rörelse kan aldrig bli bättre än förberedelsen"
När världsryttaren Sönke Rothenberger gästade Sverige och Enköpings ridklubb var budskapet tydligt – vill du bli duktig behöver du öva på att vara konsekvent. Ta del av hans värdefulla tips från clinicen här.
Text: Anna Nordin
Foto: Katarina Mungsgård
Att vara konsekvent innebär bland annat att se till att veta vad du vill ha – och att se till att få det. Var inte för snabb med att göra ett nytt försök om du misslyckas, se i stället till att du skapar bättre förutsättningar att lyckas innan du gör om. Dressyr är att sträva efter perfektion, då är det bättre med ett enda lyckat försök än tio halvdana.
Förberedelserna speglar resultatet
– Ska du göra en diagonalsluta och hörnpasseringen blir kass, skippa slutan och fokusera på att göra en bättre hörnpassering. En rörelse kan aldrig bli bättre än förberedelsen, så lägg ditt krut på rätt saker, säger Sönke.
Det är till exempel inte meningsfullt att traggla galoppombyte efter galoppombyte, tvärtom ökar det risken att försämra bytena.
– Öva i stället på hur du vill att galoppen ska kännas innan bytet för att bytet ska bli bra. Kan du alltid skapa den galoppen, då vet du också att du kan göra ett kvalitetsbyte. Allt är enkelt om förberedelserna är korrekta.
Träningen ska leda framåt
Sönke refererar till George Morris kända citat: "Every time you ride you are either schooling or unschooling your horse."
– Var uppmärksam på att din träning leder framåt, för många misslyckade försök suddar snarare ut det korrekta utförandet än hjälper dig vidare. Blir du säker på hur du ska förbereda för en bra rörelse slipper du riskera att ”avskola” din häst. 99 procent av alla problem i ridningen ligger i grunden. Har du problem med byten är det inte dem du ska träna på, utan på förutsättningarna för ett bra byte.
Emilia Bergåkra får rida skolor på Jarno.
Rätta inte misstag med misstag
Många av ryttarna på clinicen är snabba att göra om när de misslyckas. Om hästen till exempel råkar byta galopp byter de snabbt tillbaka, bryter den av fattar man ny galopp i nästa ögonblick.
– Det finns inget gott i att vara för snabb. Förändrar du ingenting innan du fortsätter kommer du att lägga misstag på misstag, det gynnar varken dig eller hästen. Backa i stället bandet, gör om och var noggrannare. Se till att du har ett bra utgångsläge innan du gör om, säger Sönke.
Så om hästen bryter av, hitta balansen i traven och förbered en ny fattning i lugn och ro, innan du återgår till galopp.
– Att sträva efter att göra det bättre är viktigare än att snabbt göra om. Ha som mål att alltid ha fler lyckade försök än misslyckade, helst ska minst nio av tio försök vara bra.
Korta repetitioner
Ett bra sätt att undvika misstag är att göra korta repetitioner, tipsar Sönke.
– Avbryt övningen innan hästen misslyckas, det vill säga gör hellre bara tre steg i sluta och rid sedan rakt fram igen. Tre korrekta steg fem gånger i rad är betydligt bättre träning än 15 steg i rad, där slutan blir allt sämre ju fler steg ni har gjort. Låt hästen avsluta på topp, då vet den hur den ska börja nästa gång du ber om samma sak.
Detsamma gäller samling.
– Samlar du för lång sträcka blir hästen trött och tycker att det är jobbigt. Då har den en negativ erfarenhet av samling nästa gång du ber om det. Låt den i stället känna att samling är enkelt och kul, genom att bara göra några steg åt gången. Då får du en häst med självförtroende och som går in i samlingen med en positiv känsla, förklarar Rothenberger.
Sönke berättar att han själv sällan ökar en hel diagonal hemma på träning.
– Jag ser till att jag, varje gång jag rider igenom ett hörn, har känslan av att min häst skulle kunna gå in på diagonalen i en perfekt ökning – med kraft och balans. Att det enda som ska behövas från mig är att jag lutar mig lite tillbaka och säger "varsågod”. De gånger jag väl gör ökningen nöjer jag mig med några få steg, jag gör bara en kontroll av att det jag söker finns där. Då har min häst en känsla av att den alltid orkar det jag ber den om.
Variera formen och låt hästen pusta ofta, samla inga långa sträckor.
Svåra saker först
Många sparar de svåraste sakerna till sist i ridpasset, men Sönke berättar att han resonerar tvärtom.
– Jag gör det svåraste direkt efter uppvärmningen, när min häst har som mest energi. I slutet av passet gör jag enkla saker, då låter jag min häst höja självförtroendet och ser det mer som ett sätt att bygga kondition, säger han.
Tänk också på att jobba med en sida i taget, till exempel när du gör skänkelvikningar. Hästar är mer eller mindre oliksidiga, denna skillnad kan göra att det är väldigt olika hur du ska göra i de olika varven. Då är det bättre att träna dem var för sig. Rid skänkelvikning för vänster skänkel tills du är nöjd, ta en skrittpaus och jobba först därefter för höger skänkel.
– Skulle jag hitta en häst som var helt liksidig skulle jag köpa den direkt och aldrig sälja den! Precis som vi är hästarna oliksidiga och det behöver vi ta hänsyn till i vår träning, och jobba för att de blir så liksidiga som möjligt.
Vikten av en glad häst
Sönke återvänder ofta till vikten av att ha en ”happy horse” och hur man kan lägga upp sin träning för att uppnå det.
– När hästen vet vad som ska hända kan den slappna av. Det är extra viktigt för heta, lättspända hästar. Se till att du rider exakt samma linje varje varv till exempel. Rider du på en volt ska hästen veta att voltvarvet är lika stort varje gång. Kan den förutsäga vägen blir den snabbare avspänd, förklarar han.
Öva därför ofta på linjerna ur ditt program och rid dem exakt. Då känner hästen igen sig när du tävlar, den vet vad som väntar och kan slappna av.
Hästen ska vara framåt och nyfiken på nästa signal från dig, men vänta på att du ger den. För att åstadkomma det behöver den lita på dig. Lär hästen dess kropp – gör den säker när det gäller kroppsmedvetenhet, koordination och balans. Se till att den kan lita på att du aldrig ber den om mer än den klarar och bygg upp dess självförtroende.
Sönke klappar och pratar mycket med hästarna.
Träna som du tävlar
Sönke delar med sig av en rad tips för att prestera bra på tävling. Vill du rida på topp när du tävlar behöver du träna på att göra det.
– Lär dig att klara korta förberedelser för perfekt utförande. Det duger inte att trava tre varv runt banan för att förbereda en bra öppna. Du behöver kunna sätta i gång i trav på kortsidan och redan direkt efter hörnet komma in i en bra öppna. Det är det du behöver klara på tävling och då dessutom under press, säger han.
Var alltid noggrann med dina övergångar, även när du ”bara ska sakta av för att du är klar med din övning”. Hästen vet inte skillnaden, den lär sig det du lär den – medvetet eller omedvetet. Se också till att du inte gör saker på träning som kan ställa till det på tävling. Gör till exempel aldrig en övergång från trav till galopp på diagonalen, det ökar risken för galoppinslag i travökningarna.
Noggrannhet och precision
När du tränar, nöj dig inte med mindre än vad ni kan. Och anpassa samtidigt kraven efter dagsformen. Det är noggrannhet och precision som tar dig till toppen, detta när du kan använda dem på ett sätt som håller din häst positiv och med arbetsglädje.
Det var Equestrian Academy med Lovisa Degreef Beselin i spetsen som hade lyckats få Sönke till Sverige.
– Han är väldigt uppbokad med elever och framför allt sin egen tävlingskarriär, och har haft det extra hektiskt på grund av den tragiska stallbranden. Men det kändes viktigt att få ta del av hans kunskaper. Han är skicklig och dessutom väldigt bra på att förklara. Trots sin unga ålder har han mycket att dela med sig av, säger hon.
Sönke Rothenberger...
...är född 1994. Han har bland annat tagit lagsilver för Tyskland i OS i Rio de Janeiro 2016 och lagguld i VM i Tryon 2018. Individuellt har han ett EM-silver från Göteborg 2017 och knep en fjärdeplacering på VM 2018 tillsammans med sin älskade Cosmo.
Det en del inte vet är kanske att Sönke även har haft en karriär inom hoppning och bland annat har ridit Nations Cup.
– Skulle jag få en hopphäst i framtiden kanske jag blir hoppryttare igen, lär han ha sagt.
Ryttare på Sönke-clinicen
- Emilia Bergåkra på Jarno. 18-årig hingst e. Coelenhagens Purioso – Coelenhagens Lets be the best. Uppfödare: R.Bonhof, Holland. Ägare: Karin Levin Angergård/Stuteri K2.
- Emma Mattisdotter på Lightfeet. 6-årigt sto e. Rubinson – Schumacher. Uppfödare: J.C Collewijn. Ägare: Nova Equestrian.
- Anne Maria Peltonen på Hydane van de Kerkhoeve. 12-årig valack e. Dayano – Wendekreis. Uppfödare: Toby Horstin. Ägare: Anne Maria Peltonen.
- Elsa Tidigs på Coco HS. 12-årigt sto e. Santano – Darwin. Uppfödare: P.Smits. Ägare: Anneli Tidigs.
- Karin Öljemark på Samson. 10-årig valack e. Samba Hit II – Duntroon. Uppfödare: Heinz Pauli. Ägare: Inga Fridh.
- Martin Ågevall på Baccara. 10-årigt sto e. Beltoni – Lord Loxley. Uppfödare: Karl August Schulte. Ägare: Marie Jansson.
- Maria Frisk på Silenzio. 13 år e. Silvano – D-Day. Uppfödare: Hanna Fagerström. Ägare: Suzanne Åhlén Carlsson.
- Jennifer Svensson på Sibelius. 12-årig godkänd hingst e. Roosevelt – Prestige – Master. Uppfödare: Rigmor och Johnny Svensson. Ägare: Uppfödarna och ryttaren.
Liknande webbartiklar
- Patrik Kittel: "Finns inget som säger att en dressyrhäst inte kan galoppera fort"
- Megatalangen Sönke: ”Hoppningen har varit bra mental träning för mig”
- Tips från världsryttaren: ”Se till att hästen har en bra känsla när du slutar”
- Balans är Carl Hesters mantra: ”Du förbättrar inte traven genom att trava, trava, trava”
- Sönke Rothenberger och Cosmo vann i comebacken – Juliette Ramel fyra i Grand Prix
- Dressyr- och islandshästar möts vid clinic: "Hästvärlden kan ha lite vattentäta skott"
- Kyra Kyrklunds dressyrverktyg: "Som att vara en konstnär"
- Daniel Bachmann Andersen håller clinic på Strömsholm
- Tristan Tucker till Sverige i höst
- Klart vilka som rider för Patrik Kittel i Billdal

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!