Dressyr
Publicerad: 2016-04-11
Soraya gick från dödsdom till GP-debut
Det var kärlek vid första ögonkastet när Hanna Walfridsson, för tolv år sedan, mötte det då treåriga stoet Soraya (e. Don Schufro – Amiral). Efter några framgångsrika år kom dock bakslaget, men Hanna gav inte upp. Nu har hon fått dubbel belöning – genom en häst som fick leva och genom att få rida sin första Grand Prix.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Birgitta Brorson och Caroline Dahlén
– När jag köpte Soraya som treåring tänkte jag att "det här är min framtida stjärna", barndomsdrömmen om att i framtiden kunna rida Grand Prix tändes igen.
Då arbetade Hanna som ridskolechef på Torsby ridklubb, ett jobb hon förra året lämnade för ett civilt yrke inom kommunen.
Tappade ryggmuskler trots träning
Vid sex års ålder hade Soraya vunnit både Kungakannan och deltagit i såväl Breeders som Scandinavian Open i Falsterbo. Men Hanna upplevde att hennes sto, trots träning, började tappa muskler över ryggen och att hon vissa dagar var öm i sin rygg.
Vid ett besök hos veterinären kom förklaringen. Diagnosen blev kissing spines och både akuta och kroniska skador på ryggens ligament. Det kom som en chock, så här i efterhand har Hanna fått en ny syn på de yngre hästarna.
– Många lovande unghästar matchar man gärna mot championaten, vilket är bra och ger riktlinjer för deras utbildning. Men aveln går framåt och i dag har vi många talangfulla, rörliga unghästar med god egenbalans som klarar av rörelser och samling de ännu inte har hunnit bygga upp sin styrka för. Tyvärr är det många av de unga och talangfulla hästarna som faller bort efter vägen, konstaterar hon.
Dock gav inte Hanna upp hoppet om sin fina häst, utan har låtit det ta tid. När veterinären rekommenderade ett års vila för att kroppen skulle få chans att läka och rehabiliteras, för att sedan börja bygga upp muskulaturen igen, passade Hanna på att betäcka.
– Vi tog ett sabbatsår och det blev dubbelbetäckning av både häst och ryttare, skrattar hon, och berättar att hon och hennes man fick sitt första barn under samma år.
Skynda långsamt är framgångsfaktorn
När Soraya fick diagnosen och blev en ”rygghäst” beslutade Hanna sig för att hon verkligen skulle ta sig tid att lära sig läsa hästens signaler, även om de var mycket små.
– Det får hellre ta tid än att det går sönder, konstaterar hon.
Vardagsridningen är varierad, och med tanke på att Soraya är en Grand Prix-häst är det lite ovanligt att hon endast rids tre dagar i veckan. Övriga dagar jobbas hon från marken med tömkörning, longering eller raska skogspromenader med matte bredvid.
– Avspändhet och lösgjordhet är A och O när det kommer till hennes rygg. Hon bör inte bli kall om ryggen, har hon stått stilla i hagen och frusit kan jag inte rida den dagen. Stillhet och vila är inte något som gör ryggen gott, rörelse är bra!
Hanna har ofta hört att ”rygghästar” ska ut i skogen och galopperas, men det är en sanning med modifikation.
– Jag vill påstå att det inte finns någon regel för rygghästar, men avspändheten bör ligga i fokus och att man arbetar hästen i en form som är anpassad efter dess exteriör. Detta snarare än att stirra sig blind på var nosen befinner sig.
En dag i taget till Grand Prix
Med varierad träning och långsam utbildning har Hanna tagit sig och sin häst hela vägen fram till barndomsdrömmen – att starta Grand Prix. Vid tävlingarna på Strömsholm för en dryg vecka sedan var det äntligen dags, nervositeten var påtaglig när de rullade in på tävlingsplatsen.
– Att komma in på parkeringen med vår lilla hästtransport, bland alla stora hästlastbilar och duktiga idoler, var riktigt häftigt.
Debuten gick strålande och belönades med 62 procent, något som räckte till ett av två SM-kval.
– Jag trodde inte att det skulle gå så bra, jag menar man kalkylerar ju med att det antagligen kommer att bli lite missar här och där.
Det finns en chans att du kvalar till SM – siktar du på det?
– Jag siktade på att överleva Grand Prix, skrattar Hanna och fortsätter:
– Men jag är anmäld till några fler tävlingar, så chansen att ta sig till SM finns. Men nej, det ingår inte i någon plan, jag har inte ens en kür!
Hur känns det att ha tagit sig hela vägen fram till målet?
– Det känns bra, inte minst eftersom vi har tagit en dag i taget under snart tio år och jag har varit långt ifrån övertygad om att det skulle hålla. Utvecklingen och kunskapen om ”rygghästar” har gått framåt sedan Soraya fick sin dödsdom hos veterinären, nu är det många hästar som får en andra chans. Jag hoppas att min resa kan ge hopp och inspirera alla andra som kämpar för att nå sina mål. Man kan ta sig dit med hårt arbete, lite tur och en stor dos envishet, avslutar Hanna.
Se ekipagets debut här:
taggar
Liknande webbartiklar
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Så förebygger du ryggproblem hos hästen
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Efter tvisten vid köpet: Spartakus och Kim vinner på tävlingsbanorna
- Skadade hästar säljs som friska: ”Jag kände att det var lite skumt”
- Amanda Andreasson, hovslagare: ”Är man liten måste man vara smart”
- Så hanterar du akuta sjukdomar och skador
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Hopphästens hårlösa fläck var en ovanlig hudsjukdom
relaterade artiklar

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!