Dressyr
Publicerad: 2016-04-11
Soraya gick från dödsdom till GP-debut
Det var kärlek vid första ögonkastet när Hanna Walfridsson, för tolv år sedan, mötte det då treåriga stoet Soraya (e. Don Schufro – Amiral). Efter några framgångsrika år kom dock bakslaget, men Hanna gav inte upp. Nu har hon fått dubbel belöning – genom en häst som fick leva och genom att få rida sin första Grand Prix.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Birgitta Brorson och Caroline Dahlén
– När jag köpte Soraya som treåring tänkte jag att "det här är min framtida stjärna", barndomsdrömmen om att i framtiden kunna rida Grand Prix tändes igen.
Då arbetade Hanna som ridskolechef på Torsby ridklubb, ett jobb hon förra året lämnade för ett civilt yrke inom kommunen.
Tappade ryggmuskler trots träning
Vid sex års ålder hade Soraya vunnit både Kungakannan och deltagit i såväl Breeders som Scandinavian Open i Falsterbo. Men Hanna upplevde att hennes sto, trots träning, började tappa muskler över ryggen och att hon vissa dagar var öm i sin rygg.
Vid ett besök hos veterinären kom förklaringen. Diagnosen blev kissing spines och både akuta och kroniska skador på ryggens ligament. Det kom som en chock, så här i efterhand har Hanna fått en ny syn på de yngre hästarna.
– Många lovande unghästar matchar man gärna mot championaten, vilket är bra och ger riktlinjer för deras utbildning. Men aveln går framåt och i dag har vi många talangfulla, rörliga unghästar med god egenbalans som klarar av rörelser och samling de ännu inte har hunnit bygga upp sin styrka för. Tyvärr är det många av de unga och talangfulla hästarna som faller bort efter vägen, konstaterar hon.
Dock gav inte Hanna upp hoppet om sin fina häst, utan har låtit det ta tid. När veterinären rekommenderade ett års vila för att kroppen skulle få chans att läka och rehabiliteras, för att sedan börja bygga upp muskulaturen igen, passade Hanna på att betäcka.
– Vi tog ett sabbatsår och det blev dubbelbetäckning av både häst och ryttare, skrattar hon, och berättar att hon och hennes man fick sitt första barn under samma år.
Skynda långsamt är framgångsfaktorn
När Soraya fick diagnosen och blev en ”rygghäst” beslutade Hanna sig för att hon verkligen skulle ta sig tid att lära sig läsa hästens signaler, även om de var mycket små.
– Det får hellre ta tid än att det går sönder, konstaterar hon.
Vardagsridningen är varierad, och med tanke på att Soraya är en Grand Prix-häst är det lite ovanligt att hon endast rids tre dagar i veckan. Övriga dagar jobbas hon från marken med tömkörning, longering eller raska skogspromenader med matte bredvid.
– Avspändhet och lösgjordhet är A och O när det kommer till hennes rygg. Hon bör inte bli kall om ryggen, har hon stått stilla i hagen och frusit kan jag inte rida den dagen. Stillhet och vila är inte något som gör ryggen gott, rörelse är bra!
Hanna har ofta hört att ”rygghästar” ska ut i skogen och galopperas, men det är en sanning med modifikation.
– Jag vill påstå att det inte finns någon regel för rygghästar, men avspändheten bör ligga i fokus och att man arbetar hästen i en form som är anpassad efter dess exteriör. Detta snarare än att stirra sig blind på var nosen befinner sig.
En dag i taget till Grand Prix
Med varierad träning och långsam utbildning har Hanna tagit sig och sin häst hela vägen fram till barndomsdrömmen – att starta Grand Prix. Vid tävlingarna på Strömsholm för en dryg vecka sedan var det äntligen dags, nervositeten var påtaglig när de rullade in på tävlingsplatsen.
– Att komma in på parkeringen med vår lilla hästtransport, bland alla stora hästlastbilar och duktiga idoler, var riktigt häftigt.
Debuten gick strålande och belönades med 62 procent, något som räckte till ett av två SM-kval.
– Jag trodde inte att det skulle gå så bra, jag menar man kalkylerar ju med att det antagligen kommer att bli lite missar här och där.
Det finns en chans att du kvalar till SM – siktar du på det?
– Jag siktade på att överleva Grand Prix, skrattar Hanna och fortsätter:
– Men jag är anmäld till några fler tävlingar, så chansen att ta sig till SM finns. Men nej, det ingår inte i någon plan, jag har inte ens en kür!
Hur känns det att ha tagit sig hela vägen fram till målet?
– Det känns bra, inte minst eftersom vi har tagit en dag i taget under snart tio år och jag har varit långt ifrån övertygad om att det skulle hålla. Utvecklingen och kunskapen om ”rygghästar” har gått framåt sedan Soraya fick sin dödsdom hos veterinären, nu är det många hästar som får en andra chans. Jag hoppas att min resa kan ge hopp och inspirera alla andra som kämpar för att nå sina mål. Man kan ta sig dit med hårt arbete, lite tur och en stor dos envishet, avslutar Hanna.
Se ekipagets debut här:
taggar
Liknande webbartiklar
- Casiopeia dömdes ut – men kom tillbaka till tävlingsbanan
- Så förebygger du ryggproblem hos hästen
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Efter tvisten vid köpet: Spartakus och Kim vinner på tävlingsbanorna
- Skadade hästar säljs som friska: ”Jag kände att det var lite skumt”
- Amanda Andreasson, hovslagare: ”Är man liten måste man vara smart”
- Så hanterar du akuta sjukdomar och skador
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Hopphästens hårlösa fläck var en ovanlig hudsjukdom

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världstrean Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!