Dressyr
Publicerad: 2018-03-04
Strålande debut för Lina Dolk och Languedoc: ”Helt fantastisk att rida”
I dagarna gjorde Lina Dolk debut med GP-hästen Languedoc. Det blev två fjärdeplatser innan helgens tävling avslutades med en fin tredjeplats i küren för unga ryttare i Belgien.
– Det känns jättekul. Jag åkte hit utan förväntningar men vi fick till en fin runda, säger Lina.
Text: Frida Bank
Foto: Anna Edling
Lina Dolk tog över 15-åriga Grand Prix-hästen Languedoc, "Dokki", från Kristian von Krusenstierna i december förra året.
– Det är en väldigt rutinerad häst och jag lär mig otroligt mycket. Han är väldigt teknisk att rida så det är en utmaning. Biggles är lite mer "go with the flow", här måste jag vara lite säkrare i sadeln och ha honom med mig hela tiden. Men vi har lyckats ganska bra och lär känna varandra bättre hela tiden, säger Lina till Hippson.
Hon berättar att hon egentligen inte hade några större förväntningar på första starten, målet var att göra det så bra som möjligt. I küren blev det 71,5 procent.
– Vi fick till en väldigt fin runda men det finns utrymme för mer utveckling och för att samla ihop ännu fler poäng. Det blev ett missförstånd inför en piruett som gjorde att vi missade den. Jag fick lägga in den på ett bra ställe i slutet när vi hade tid över, så vi hann faktiskt med en högerpiruett i sista sekund, säger hon och skrattar.
Fler svenska framgångar i Belgien
Lina beskriver Languedoc som stor och med mycket power.
– Det ger en väldigt härlig känsla. När man väl hittat alla knappar och har honom med sig är han helt fantastiskt att rida.
Deras långsiktiga mål är att rida EM i Frankrike senare i år.
– Det är många månader kvar så det gäller för oss att ha en hög, jämn och stabil nivå. Nästa start blir hemma i Sverige nu i mars och sedan hoppas jag få åka till Ålborg i Danmark.
Samtidigt kommer Lina fortsätta att rida Biggles.
– Han är 20 år nu men vi hoppas att han kan vara med en säsong till. Han känns väldigt fräsch, så det är målet.
Svenskarna på plats i belgiska Lier har rönt fler framgångar i helgen. Denise Ljungkvist vann U25 Grand Prix tillsammans med Soéga. De drämde till med personbästa, 71,9 procent (se klipp nedan). På söndagen blev det även en andraplats i küren med fina 72,425 procent. I samma klass startade ytterligare ett svenskt ekipage, Beata Söderberg med Harmony's Fiorando. De kom på plats åtta med 64,625 procent. Elise Lindblad var sjua med Don Silvio i juniorernas kür.
Resultat küren
Start- och resultatlistor
Min fantastiska lilla häst får alla mina drömmar att gå i uppfyllelse 😍 vinst i u25 Grand Prix på personbästa 71,9%!!! Helt otroligt vilken årsdebut vi gjort här i belgien🙈😍😄 Pia Ljungkvist #azelhofhorseevents #leksandsknäckebröd #svenskaridsportsförbundet #horsepartner #celestestablesobrodyr #DLDressage
Publicerat av Denise Ljungkvist den 2 mars 2018
Liknande webbartiklar
- År som YR-häst väntar Languedoc: ”Behöver landa lite och bygga upp sitt självförtroende”
- Lina Dolk, 19 år, visar att hårt arbete lönar sig
- Lina Dolk om varför hon väljer bort U25-EM
- Superpigga Biggles är hemma för att inleda pensionärslivet
- Lina Dolk om helgens framgångar: "Hästarna har varit väldigt fina"
- Nina Rademaekers och Dorano vann tredje LFC-kvalet
- Kristian von Krusenstierna: ”Man kan tänka lite tvärt-om-ridning”
- Lina Dolk redo för dubbla finaler i Dressage Power: ”Jag är riktigt laddad”
- Strålande ungdomsdressyr i Aachen
- Lina Dolk pensionerar sin topphäst Dokki: "Absolut jobbigast att han flyttar härifrån"

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!