Dressyr
Publicerad: 2017-01-16
Foto: Adobe Stock (häst) och Soloshot (infälld)
Tävla dressyr på din nivå – hemma i ridhuset
Rider du dressyr och vill börja tävla eller vill tävla oftare, men tycker att det är svårt och dyrt att komma i väg? Vill du gå upp en klass, men är osäker på om du och hästen är redo? Tycker du att det vore spännande att, om än informellt, representera Sverige? Allt detta är möjligt redan i dag!
Text: Cecilia Lönnell
Allt du behöver för att testa ”Dressage Anywhere” är tillgång till internet, samt att en kompis eller en familjemedlem (stående vid C) filmar dig när du rider programmet – antingen med en smartphone eller med videokamera. Du behöver inte ha tävlingsklädsel på dig.
Sedan betalar du anmälningsavgiften på en dryg hundring, skickar in filmen och får tillbaka ett domarprotokoll som vid en vanlig tävling.
– Domarna vi använder oss av älskar det, för de slipper sitta i ett kallt ridhus. I stället kan de sätta poängen hemma i soffan, säger den brittiska dressyrprofilen Nereide Goodman.
Har stöd av förbundet
Nereide har skapat projektet Dressage Anywhere (alltså ”Dressyr var som helst”) tillsammans med två andra brittiska dressyrentusiaster. En av dem är IT-expert och har utformat sådant som hanteringen av de inskickade filmerna. Idén stöttas helt och hållet av det brittiska dressyrförbundet.
– Vi vill främja dressyrsporten så mycket som möjligt och tycker att det är ett briljant projekt, säger Winnie Murphy på förbundets kansli.
Att välja mellan – när det gäller klasser – finns allt från de allra enklaste brittiska debutantprogrammen, som bara innehåller skritt och trav, upp till Prix S:t Georges och Grand Prix. Det går också att välja fälttävlansprogram eller program för ryttare med funktionsnedsättning. Alternativt de brittiska program som egentligen är till för young riders och där domaren enbart bedömer ryttarens sits och inverkan (kallas BYRDS, reds anm.).
En huvudambition med projektet är att erbjuda dressyrintresserade ryttare god vägledning, var de än befinner sig. Även de lägsta klasserna har därför brittiska domare som normalt sett dömer upp till Intermediaire I och Grand Prix.
Sporten har fått ett uppsving
I England har dressyrintresset växt explosionsartat på senare år, konstaterar Nereide, vilket till stor del beror på en ”Carl, Charlotte och Valegro-effekt” efter OS i London 2012. När Charlotte Dujardin och Valegro vann dubbla guld på hemmaplan hade Storbritannien aldrig tidigare tagit hem en OS-medalj i dressyr.
Men målgruppen för Dressage Anywhere är absolut inte bara brittiska dressyrentusiaster, uppemot 7.000 ryttare från 24 länder har hittills anmält sig. Exempelvis Sudan, Sydafrika och Dubai har deltagare med – liksom Sverige, Finland och Norge.
– Vi har fått in många intressanta historier från medlemmar. En kvinna från Dubai ställde upp i Prix S:t Georges hos oss och fick mycket positiv respons från domaren. Det slutade med att hästägaren lät henne ta den till England och hon fick starta hästen på Hickstead, berättar Nereide.
Arrangerar månadstävlingar
Grundupplägget på Dressage Anywhere är ”månadstävlingar”, där resultaten sedan slås ihop till ett årschampionat. Poängen publiceras på hemsidan intill ekipagens namn och hemland, precis som efter en vanlig tävling.
Månadens bästa i varje klass (vinnare och placerade) får rosetter och andra priser skickade till sig. Ryttare från exempelvis en viss ridklubb kan välja att ha en intern tävling sinsemellan inom klassen. En och samma domare dömer samtliga ekipage per klass en viss månad. Men inte samma dag utan i den takt filmerna kommer in.
– Det är lite av en utmaning att se olika ekipage olika dagar, därför har vi valt att ha väldigt rutinerade domare rakt över, säger Nereide.
Undantaget vad gäller publicerade poäng är de så kallade träningsklasserna, där poängen inte blir officiella. Dessa klasser är lite dyrare att vara med i, 17 pund i stället för 12, men i gengäld ger domaren mer ingående kommentarer. Dessutom har du chans att prova på vilken klass du vill, även Grand Prix.
Började med fälttävlan
Nereide Goodman har sedan tidigare på meritlistan att vara en av dem som introducerade kür i Storbritannien. Hon har också drivit en stor ridanläggning i södra England tillsammans med sin man, och började sin ryttarkarriär inom hoppning och fälttävlan. Hon gillade först inte alls dressyr.
– Men efter att jag hade fått barn började jag bli lite försiktigare, jag kom på att om jag hade bra poäng i fälttävlansdressyren behövde jag inte rida så fort i terrängen. Det gjorde mig mer och mer intresserad, senare blev jag helt dressyrbiten, berättar hon.
På frågan vilka dressyrnamn som har inspirerat henne nämner Nereide Kyra Kyrklund.
– När jag först blev intresserad fanns det inte så många som kunde dressyr i England, Carl Hester var bara en ung kille då. Jag brukade åka över till Holland och så kom Maria Günther till vår anläggning där hon bodde över och höll clinics, berättar Nereide.
Maria Günther var änka efter det legendariska, tyska dressyresset Bubi Günther – samt själv Grand Prix-ryttare och domare.
Läs mer på: www.dressageanywhere.com
Konceptet i korthet:
Exempel på filmad ritt:
Liknande webbartiklar
- Magnus Ringmark blir dressyrdomare under OS i Tokyo 2020: "Nästan overkligt"
- Så blir du bästa domarsekreteraren
- Dressyrnestorn Bo Tibblin: ”C-tränarna borde ha ridlärarutbildning”
- Så maximerar du din ritt – tips från dressyrdomaren Britt Hammar
- Från novis till Grand Prix – Britt Hammar hjälper alla
- Domare avstängd i 18 månader efter uttalande på nätet: ”Vill strida för tjejerna och gå emot de strukturer som finns”
- 12 lärdomar från Charlotte Dujardin: ”Alla hästar kan tränas till Grand Prix”
- Carl Hester och Nip Tuck vann i sin comeback
- Dujardin släpper bok om resan med Valegro
- Hester: Dujardin lämnade återbud för en månad sedan

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!