Dressyr
Publicerad: 2017-09-20
Tinne: "Gör dig själv mer intressant än det som händer på läktaren"
I helgen var det invigning av nya anläggningen på Djursholms ridklubb utanför Stockholm, då passade den mångfaldiga OS-ryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén på att bjuda publiken på en kort clinic. Med en yngre häst på plats framför den fullsatta läktaren fick vi tips om hur man kan jobba för att få hästen att slappna av.
Text och foto: Annelie Eriksson
Under clinicen red Tinnes kollegor Linnea Dahlberg och Johanna Jendland hästarna Jodphur och Van Vivaldi. För Johanna och godkända hingsten Vivaldi skiljde sig inte detta ridhus och publiken så mycket från tidigare framträdanden. Men för stoet Jodphur (född 2012 e. Fürst Romancier – Lauries Crusador xx) blev det lite nervöst att titta upp mot läktaren.
– Det är väldigt bra för henne att få följa med ut och få erfarenhet. Linneas uppgift i dag blir att försöka rida som hon gör hemma, för att ge hästen trygghet i sin uppgift, förklarar Tinne.
Jodphur tittar både nyfiket och lite nervöst mot läktaren.
Så få du hästen avslappnad i ny miljö – fem handfasta tips från Tinne
1. Övergångar
Direkt när Linnea har kommit in i ridhuset, och Jodphur har fått se sig omkring, börjar ryttaren med övergångar i sin uppvärmning. Inledningsvis mellan skritt och trav men lite senare även mellan trav och galopp.
– Det här gör vi varje dag hemma, med alla hästar. Så de vet vad det handlar om, men precis som med allt är övergångar en färskvara. Vissa dagar är hästen kanske inte alls med på noterna, säger Tinne.
Och det är just därför detta blir en trygghet för hästarna, att ha ett befintligt framridningsmönster som följer med oavsett ridhus.
2. Formen
Tinne är snabb med att berätta för publiken att formen så här inledningsvis inte spelar någon roll. En häst som ännu inte har slappnat av kan inte arbeta på bästa sätt i korrekt form.
– Vi har inte fokus på formen just nu, det kommer sedan. När hon slappnar av kommer det att gå snabbt att hitta formen och då kan man gå vidare till nästa steg, förklarar Vilhelmson Silfvén.
Hon förtydligar att även om formen inte är på plats ska grundlydnaden ändå finnas där.
3. Tid
Teamet rider inne i ridhuset med vetskapen om att de har begränsat med tid att förhålla sig till, för Tinne är det ändå ingen brådska. Hon förklarar med lugn röst att hästen måste få tid på sig att komma till ro, annars kan man inte gå vidare till nästa planerade steg i ridpasset.
4. Börja på lugnaste stället
Är ni i en ny miljö kommer hästen troligtvis att titta på sin omgivning. För både Linneas och Johannas hästar handlar det under ridpasset i Djursholm om att hålla ett halvt öga upp mot läktaren. Där syns människor i rörelse och barn hoppar mellan raderna.
– Vi som ryttare vill ha våra hästar uppmärksamma, men det betyder att de även blir mer nyfikna på omgivningen, säger Tinne.
Hon tipsar ryttarna om att byta varv, lägga volter och få hästarna att arbeta ett tag i den del av ridhuset som för stunden är lite lugnare.
5. Var intressant för hästen
Med uppvärmda hästar som har börjat slappna av kan Tinne höja ribban för sina ryttare. Hon ber dem att göra sig intressanta för hästarna, det kräver både planering och kreativitet.
– Om man gör sig själv mer intressant än det som händer på läktaren, då kommer hästen att slappna av ännu ett snäpp i den här miljön.
Och här kommer den första punkten på listan tillbaka, övergångar. Dessutom får ryttarna flytta sina hästar för skänkeln och får rida serpentiner. Om hästen uppmuntras att vara med på noterna och att lyssna på sin ryttare kommer den att glömma publiken för en stund.
Linnea avslutar ridpasset på en avslappnad och väldigt nöjd häst.
taggar
Liknande webbartiklar
- Allt i ett – föreläsningar, clinics, panelsamtal och hingstvisning
- Caroline Darcourt: "Nu vet jag vad som krävs"
- Fulla läktare när Lövsta bjöd in till hingstvisning
- Lövstaveterinärernas tips: optimera förutsättningarna för att få stoet dräktigt
- Framtida mästerskapshäst till Jens Fredricson
- Lövsta satsar på framgångsrika ston: ”Vill uppmuntra fler ägare att sätta dem i avel”
- Favourit fick somna in efter en olycka
- Caroline Darcourt väntar barn
- En hälsning från ett soligt Lövsta South
- Tinne avslöjar: Siktar på ett åttonde OS

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!