Traditionsenligt delade Ulla Håkanson ut Ajax-stipendiet i Falsterbo. I år gick det till dressyrryttarna Denise Ljungkvist, Jennifer Lindvall och Evelina Söderström samt till hoppryttaren Alice Tapper.
Text & foto: Annika Grundberg
Det är 14:e gången som stipendiet delas ut. Det är på 200 000 kronor per ryttare att användas till träning under två år. Förutom Ulla Håkanson består kommittén som utser stipendiaterna av Kyra Kyrklund, Eva-Karin Oscarsson och Jan Brink när det gäller dressyrryttare medan hoppstipendiaterna väljs ut av Sylve Söderstrand, Jens Fredricson och Peder Fredricson.
– Jag hoppas att de fyra ryttarna ska ha glädje av stipendiet, säger Ulla Håkanson i samband med utdelningen.
Ulla fick ta en paus i det egna tävlandet för att dela ut stipendium.
Knep två guld på NM
Denise är 24 år och driver ett eget företag, DL Dressage. Hon ingår i U25-landslaget med hästen Soega och har NM-guld både i lag och individuellt. Hon tränar för Kerstin André.
Jennifer Lindvall är 20 år och är liksom Denise från Helsingborg. Hon arbetar i Danmark hos Dressurstald Willum Thomsen.
– Nu kan jag betala för mina träningar, tidigare har jag jobbat av dem, säger hon med ett leende efter utdelningen.
Hon tränar för Joachim Thomsen och Sofie Lexner.
Tränar för Mads på Segersta
Evelina Söderström är 18 år och från Sandviken. Hon rider för Segersta sportryttare och tränar för Mads Hendeliowitz. På meritlistan finns flera SM-guld och hon är nia på världsrankningen för young rider. Hennes stipendium togs emot av Lotta Björe då Evelina är och tävlar EM i Frankrike.
Alice Tapper är från Märsta och är 20 år. Hon har representerat Sverige i mästerskap på ponny och som junior och young rider. Hon ingår i spetstruppen för young rider och tränarna heter Lotta Björe och Svante Johansson.
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!