Dressyr
Publicerad: 2013-05-05
Annette Fransén Iacobéus, Susanne Gielen, Bo Jenå och Eric Lette,.
Unghästdressyr? Det här vill domarna se!
Under våren ordnade SvRF, ASVH och Agria unghästträffar på två håll i landet. Frilansskribenten Sigbrit Mattson var på plats på Strömsholm och har sammanfattat lärdomarna från proffsen Eric Lette, Annette Fransén Iacobéus, Bo Jenå och Susanne Gielen. Temat var "Vägen mot unghäst-VM i dressyr".
Text & foto: Sigbrit Mattsson
Domarkollegiet på plats menar att det är en fördel att ha exempelvis fem- eller sexårschampionatet, eller till och med unghäst-VM, som delmål i hästens grundutbildning. En nackdel med att satsa på championaten är dock att det ibland ställs för stora krav på hästar som inte riktigt är färdiga - tänk på att inte forcera utbildningen. Då förstör du bara för dig själv och din häst. Det är lång väg kvar från unghästklasserna tills du rider Grand Prix. Var noga med att ge den unga hästen vila och återhämtning mellan träningsperioderna.
En del hästar är födda med speciellt bra gång och den ska du jobba på att bevara. Har inte hästen bra gång från födseln kan den utvecklas genom utbildning, traven är den gångart som är lättast att påverka.
Det är helt förkastligt att pressa fram stor gång hos hästen. Domarna i kollegiet menar att de vill se naturliga gångarter, ryttaren ska jobba med balans och på att hästen bär sig. Den ska genom utbildningen bära mer och mer vikt på bakbenen och hästen får inte hänga i handen.
I slutändan har domarna stort ansvar för hur hästarna rids, eftersom ryttarna gör som domarna vill för att få höga poäng. Domarna ska inte ge höga betyg till någon som pressar fram gång eller rider med ihopdragna hästar, menar panelen. Vad som eftersträvas är lätthet och bärighet.
Många hästar har förstörts för att de har dragits ihop som unga. Det kan resultera i att hästen senare drar in huvudet och knäpper av. Rid framåt-nedåt, menar unghästpanelen på Strömsholm.
Den unga hästen behöver inte gå på tygeln första året, men den ska balansera upp sig. När den har blivit äldre ska den bära sig och sätta under sig med bakbenen. Katapultverkan ska gå framåt, uppåt. Alltså frambenen upp.
Susanne Gielen förklarar hur hon tränar den unga hästen med fokus på Breeders och championat. Hon tycker först och främst att unga hästar ska gå tillsammans med kompisar - det är viktigt att hästen är medgörlig och tycker att arbetet är kul.
Hippson-bloggaren Emilie Nyreröd var en av ryttarna på Strömsholm.
Fyraåringen
Den ska vara stadig i formen, kunna gå på tygeln i skritt och vara framme för skänkeln. Det är viktigt att inte fastna i samma gångart och mala på varv efter varv. Gör i stället många övergångar och variera inom gångarterna. Hästen ska hela tiden behålla takten.
Under sommaren får vår fyraåring gå på bete. Efter betessäsongen är det dags att träna igen. Känn efter att allt fungerar och att hästen är fräsch inför finalen på hösten. Efter finalen är det åter dags för vila och återhämtning. På vintern plockar man sedan upp allt igen.
Femåringen
Nu kan man börja tävla så smått, men ta det lugnt med tävlandet. Det får inte bli ett måste, viktigast är att få en häst som håller. Gör lagom mycket av olika övningar och rid inte för långa pass. Hitta balans och jämvikt, fastna inte på volter, för det sliter på hästen.
Variera träningen genom att rida ut i skogen, hoppa, rida över kavalettibommar och så vidare. Tänk på utbildningsskalan. På senhösten kan man börja introducera byten och skolor. Vissa hästar har lätt för byten och svårare för annat. Tänk olika med varje häst och gör inte för tvära skolor. Återigen är det dags att lägga in tid för vila och återhämtning. Målet är att delta i championatet.
Sexåringen
Nu krävs mer styrka och bärighet, och hästen ska ridas i form. Formen måste dock anpassas efter vilken häst man sitter på. Nu ska även galoppombytena sitta. Det bästa är att ha någon på marken som ser och som kan bedöma om bytena blir rätt. Om hästen från början har lärt sig att byta fel är det mycket svårt att lära om. Målet är championatet. Det är viktigt att ha en positiv häst, så rid med sunt förnuft.
Hur poängen sätts
Bo Jenå menar att om hästen taktar några steg i skritten är det inte ett stort fel och det bedöms inte så hårt. Om hästen däremot går med huvudet på sned eller går på dubbla spår genom hela programmet är det ett grundfel och bedöms som allvarligt. Är hästen efter bak vid galoppombytet blir det underkänt. Byter den jämfota blir det runt en femma. Det ska vara samma galopp före, under och efter bytet.
Vad som är viktigt vid unghästbedömningar är gångarter, lösgjordhet (både fysiskt och psykiskt), kontakt (hästen får inte gapa), elasticitet, lydighet och att hästen går med harmoni.
Annette påpekar att alla tävlingar inte är Breeders eller unghäst-VM, det är inte lika tuff bedömning i uttagningstävlingarna. Men i finalerna blir det betydligt hårdare och större krav.
Vad krävs av hästen i de olika åldersgrupperna - och hur ska det se ut för att ni ska få bra poäng av domaren?
Fyraåringen
Den ska ha bra takt och bärighet, och det är ryttarens sak att få fram det. Takten måste vara ren hela tiden, även genom hörnen, och det får inte bli för monotont. Hästen ska röra sig aktivt bakifrån.
Det är även ryttarens sak att hitta hästens arbetstempo. I traven rids ofta hästen i ett överilat tempo. Man kan rida i en ganska lugn trav. I galoppen, däremot, kan man rida på lite framåt i ett friskare tempo - det är mer naturligt för hästen. Ingen häst går i samlad galopp i sin hage i frihet.
I skritten är det viktigt att hästen är avspänd och tycker att det är skönt. På den här nivån vill man få ett kvitto på att hästen kan minska och öka i olika gångarter, samt kunna byta rörelse med bibehållen takt och bibehållet tempo.
Femåringen
I skritten ska hästen se målmedveten ut, man ska se att den är på väg någonstans. Skritten ska vara fyrtaktig och det ska bildas ett "V" av fram- och bakbenet innan den flyttar fram frambenet.
I serpentinerna i tre bågar i trav ska hästen behålla takten och det ska se lätt ut. I mellantraven ska den ha samma takt och den ska vila på steget. Hästen ska sätta under sig bakdelen för att stoppa upp kraften framåt. Galoppen ska gå framåt-uppåt. När det föreskrivs i programmet ska hästen kunna sänka sig framåt-nedåt.
Problemet med det enkla bytet är ofta att komma tillbaka till skritt före den nya galoppen. Lätthet och bärighet prioriteras. Hästarna ska vara enkla att rida.
Sexåringen
Nu krävs mer självbärighet och lydnad. Börja träna galoppombyten, öppna, sluta och ryggning tidigt. Hästen ska vara genomsläpplig, den ska ha självbärighet i galopp och kunna göra ökad galopp.
I öppna ska det vara eftergift i inre sidan. Domarna bedömer hur bra traven är och att böjningen är okej. Hästen måste även ha bra uttryck för att få höga poäng.
I den samlade traven är det viktigt att inte trycka på, utan att bara sitta still och få hästen att hitta takt och balans. Volten efter öppna är en svårighet eftersom ryttaren ofta förböjer hästen. Det ska vara mindre böjning i volten än i öppnan och slutan. Ett tips från Eric Lette för att träna på att inte förböja hästen är att rida volten med rakställd häst.
Det är ofta svårt att få till en bra ryggning och det övas alldeles för lite på detta. Hästen får inte vara kort i nacken och får inte heller vara bakom lodplanet. Träna, träna, träna! Gör gärna ett par ryggningar vid varje ridpass. För att få höga poäng är det en fördel att hästen "sitter" lite i ryggningen.
Ett bra sätt att träna bakdelsvändning med den unga hästen är att vända ett fjärdedels varv. Rid på en fyrkant och vänd i varje hörn. Observera att det är bogen som ska flyttas, tänk inte så mycket på bakdelen.
Överstrykning i galopp ingår i sexårsklassen. Tyglarna ska hänga, hästen ska gå kvar i form och ska bära sig själv. Annette menar att detta är stötestenen för sexåringen och hon poängterar hur viktigt det är att träna på detta. Glöm inte att fortsätta att rida även när du tar fram handen.
Överstrykning tränas ofta i våra grannländer, men här gör vi det inte. Annette har dömt vid många unghäst-VM och det är alltid så att svenska ryttare får dåliga poäng på just överstrykningen.
Några avslutande ord på vägen
Bo Jenå säger att det är en önskan att få fram fler sjuåringar. Nu är det ett fåtal som kommer till finalen och dessutom är det många brister hos dem som kommer dit. För närvarande finns det många fyra- och femåringar, men sedan minskar det.
Eric Lette poängterar att vi ska ta det lugnt med våra hästar och att det vore bra att rida "clear round", som i hoppning. Alltså tänka clear round med en harmonisk unghäst. Briljera inte!
Det finns inga genvägar, alla rörelser måste övas. Grundridning är ytterst viktigt och det är något som det många gånger slarvas med. Om något inte fungerar så börja om, träna på det grundläggande och rid något som ni redan kan. Utbilda din häst till lösgjordhet utan onödiga hjälpmedel.
Eric citerar dressyrryttaren Klaus Balkenhol som på en clinic myntade: "Hjälptyglar är till för hjälplösa!"
Eric Lette tycker att man ska ta det lite lugnt med sin unghäst.
Liknande webbartiklar
- Linnea Cösters debut på unghäst-VM: "Fantastiskt omtumlande"
- Unghäst-VM i Ermelo är redo i startboxen
- Så lägger Susanne Gielen upp ett ridpass
- Kittel firade födelsedag med guldglans
- Lette om ojämna siffror: ”Inte systemet det är fel på”
- Jill, Heaven – och vikten av kontinuitet
- Har du en kandidat till Unghäst-VM i stallet?
- Hingstnytt: Från auktionstopp till Grand Prix
- Fina resultat på unghäst-VM i fälttävlan
- Årets sista unghäst-VM börjar, fälttävlansämnen från föl till talang
relaterade artiklar

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.

Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – talar om fetma.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

»Talang är hästens genetiska bagage«
Den specialiserade aveln av SWB-hästar har lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!