Dressyr
Publicerad: 2016-08-15
Upprop mot för hårt spända nosgrimmor
Inför eftermidddagens kürfinal i OS har det startats ett upprop mot för hårt spända nosgrimmor. Kampanjen har initierats av Epona.tv.
Text: Ida Röök
Foto: Crispin Johannessen
Det är Epona.tv och fotografen Crispin Johannessen som har tagit initiativ till uppropet mot spända nosgrimmor. Under hashtaggen #nosebandchallenge hoppas de att ryttare både på hög och låg nivå ska posta bilder som visar hur hårt (eller löst!) deras nosgrimma har spänts.
– Det är väl inte minst med tanke på dressyrfinalen i OS som vi startade det här uppropet. Men vi hoppas så klart att det ska leva vidare även senare, säger Crispin Johannessen.
Två fingrar emellan
I uppropet vill man alltså att ryttarna, efter avklarad ritt, ska hoppa av sin häst och visa med två fingrar hur hårt nosgrimman har spänts – och sedan posta en bild på det hela med ovan nämnda hashtagg.
Per Waaler, svensk GP-ryttare som uppmärksammats för att föra debatt kring det här med bettlös tävlingsdressyr, syns på bilden.
– När jag red Grand Prix-programmet med sidepull i Laholm var fotografen där. Han frågade om jag ville visa hur hårt jag hade spänt nosgrimman med en bild. Självklart vill jag ställa upp på det, det är ju helt i linje med allt som jag förespråkar. Det här är viktiga frågor som behöver föras fram i ljuset ytterligare, säger han.
Det är alltså två fingrar man rekommenderar ska få plats under nosgrimman, det har till och med tagits fram ett mätinstrument av forskarsammanslutningen ISES som ska underlätta kontrollen av nosgrimman. Detta används dock inte officiellt av FEI i nuläget.
– Det hade väl varit fantastiskt om ryttarna faktiskt visade hur de spänner nosgrimman, i stället för att hela tiden gå i försvarsställning på ett mindre konstruktivt sätt, säger Per.
Harmoni kommer först
Enligt honom är en för hårt spänd nosgrimma en klar signal om att något inte stämmer i ridningen.
– Det handlar om vad som premieras, om vad domarna vill se. Gapande munnar slås det ner på eftersom det inte anses harmoniskt. Men om man väljer att spänna nosgrimman hårt för att hästen gapar kommer frustrationen att synas ändå. Det är ett väldigt genomskinligt sätt att maskera problemen på, säger Per och fortsätter:
– Alla hästar är individer. En del trivs med bett i munnen, andra gör det inte och då kanske de reagerar med att gapa. Det går inte att dölja de problemen med en spänd nosgrimma. Man måste ju börja med att hästen ska vara i harmoni, inte med att försöka dölja att den inte är det.
taggar
Liknande webbartiklar
- Omfattande studie kring nosgrimmor – bara sju procent klarade rekommendationen
- Förslag om att förbjuda för hårt spända nosgrimmor i Nya Zeeland
- Eventuellt beslut om nosgrimmor först till TR 2019: ”Test med mätsticka har genomförts”
- Forskare: Nosgrimmor spänns för hårt – kan stressa och skada hästen
- Testa: Sitter nosgrimman för hårt?
- Bett ett måste i dressyren
- Per fick stående ovationer av domaren
- Per Waaler rider Grand Prix med sidepull
- Så tränar du din hjälpgivining – med vetenskaplig tydlighet och konsekvens
- Så tränar du med hästens inlärning och välfärd i fokus: "Effektivare och säkrare"
relaterade artiklar

Se dressyrexpertens klockrena förklaringar
För den hästinbitna är det självklart. För den som står utanför ridsporten kan dock vissa begrepp under sändningar vara rätt oförståeliga.
Gunilla Byström visar på ett pedagogiskt – och humoristiskt – sätt

Känslosamt vid Cassidys avtackning
Det fälldes många tårar i arenan när Cathrine Laudrup Dufour red in med sin hjärtehäst Cassidy för sista gången. Nu väntar pensionering för hästen.

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Tisdag i Herning – det händer i dag
Tisdagen är en vilodag från tävling för dressyrhästarna. Hopphästarna ska få känna på banan i en warm-up på tisdagskvällen.

5 tips för hund och stallkatt
På hästgårdar finns ofta både katt och hund. Men vad ska man tänka på för att de ska trivas bra? Veterinärerna Anna Norlin och Johanna Löthman ger råd.

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.

Att dansa tillsammans på stranden
En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är, vem får högst betyg?
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!