Marie Sundelöf säger att hennes tävlingsrutin inte är så stor, framför allt samlade hon på sig den för ett antal år sedan. Ändå tvekade hon inte att välja att själv rida familjens SWB-häst Revolt under Breeders Trophy, dit femåringen har kvalat.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Det är Marie, tillsammans med dottern Moa, som har utbildat Revolt (född 2014, e. Ampere u. Electra ue. Rosevelt). De köpte honom när han var tre år av uppfödaren Karl-Anders Olsson.
– Han fick diplom som treåring men visades aldrig. Revolt har haft lite sadeltvång så det har inte varit helt enkelt. I början fick vi jobba bara med att kunna sitta upp. Man fick starta med trav och galopp direkt, säger Marie.
Men utbildningsmässigt har "Rulle", som han kallas hemma, hela tiden följt kurvan och har haft väldigt lätt för sig.
– Han har gjort allt väldigt bra, så vi har inte ridit så mycket för tränare. Men vi har haft Karin Öljemark som stöd hela tiden, nu inför Breeders har vi tagit extra hjälp av henne.
Det är också Karin som har peppat för att starta ett kval och som har stöttat Marie i beslutet att rida själv på Flyinge.
Dottern visade honom som fyraåring
Förra året var det dottern Moa som visade Revolt. Moa har tävlat dressyr internationellt på ponny och tanken är att Rulle ska bli hennes framtida tävlingshäst.
När Moa visade honom i Mantorp förra året kom dock sadeltvånget tillbaka och det blev luftfärd för Moa på framridningen. Därefter blev uppvisningen lite spänd. Men nästa gång gick det bättre och Rulle var en halv poäng från kvalgränsen som fyraåring.
– Det är ju väldigt bra av en 15-åring att visa en fyraåring tycker jag, säger Marie stolt.
I år blir det alltså Marie själv som visar upp honom i finalen.
– Det är jag som har ridit honom mest i år.
Tävlat upp till medelsvår
Marie har tävlat själv, men det är några år sedan. Bland annat tävlade hon en egen uppfödning efter Solos Carex upp till medelsvår dressyr.
– Men jag har inte tävlat på fem år. Jag har dock varit med på mycket tävlingar med Moa som har tävlat internationellt, så jag har ju inte varit helt borta från det.
Marie berättar att när det var dags för första kvalet, som blev det enda, kändes det lite som att sitta på en uppblåst ballong.
– Jag var besviken efteråt och sa till Moa att vi får vara glada om vi kommer över 70 procent.
Det blev över 80 procent och kvalet till Breeders var klart på första försöket.
– Vi blev jätteglada och han är en superfin häst, säger Marie.
Åker till Flyinge helt prestigelöst
Marie har aldrig tidigare ens varit i närheten av att ta sig till Breeders. Men nervös är hon inte – än.
– Jag är bara så glad. Vi har redan bevisat att han är jätteduktig. Jag är äldre nu och det är inte samma press på resultat som när man var yngre, det är helt prestigelöst och vi har redan vunnit genom att kvala. Jag vill ge honom en fin upplevelse och erfarenhet och det är därför jag väljer att rida honom själv.
Efter Breeders fortsätter utbildningen av Rulle mot Grand Prix, så får de se hur långt det räcker. Förhoppningsvis kvalar han till Breeders även som sexåring.
– Vi vill att han utvecklas till en fin och glad dressyrhäst.
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!