För sex år sedan amputerade Felicia Grimmenhag, nu 23 år, båda benen. I dag är hon tillbaka i sadeln med besked. Hon tog nyligen NM-guld i grade 3 i paradressyr, är uttagen till EM i Göteborg och rider mot Paralympics i Tokyo 2020. Kyra Kyrklund hjälper Felicia i OS-satsningen och under Falsterbo Horse Show höll de en miniclinic tillsammans.
Text & foto: Anna Carlsson-Käck
Inför miniclinicen har Kyra förberett sig genom att titta på flera filmer där Felicia rider sin Tarot E. Dagen innan har Felicia även fått ett träningspass på plats för dressyrprofessorn.
– Jag har inte så stor erfarenhet av att träna pararyttare men tror egentligen inte att det är någon skillnad, säger Kyra.
Hon demonstrerar för publiken hur man visar pararyttare sin uppskattning utan att skrämma hästarna. Detta genom att göra en stor applådrörelse med hela armarna utsträckta, för att sedan föra ihop händerna i en tyst applåd.
– Jag lärde mig detta under Paralympics i London, en pararyttarapplåd. Se det som en bra övning inför EM!
Kyra Kyrklund lär publiken hur man gör en pararyttarapplåd.
Vänd med ögonen
Felicia får börja den kvartslånga clinicen med att trava på en sjumetersvolt, mitt på ridbanan och i båda varven.
– Felicias hjälper är handen, de två spöna och vikten. Den viktigaste av dessa är just hennes vikt. Du inverkar ju med den hela tiden, säger Kyra och fortsätter:
– Ni har säkert hört allihop att man ska titta åt det håll man rider. Och så vrider man på huvudet åt det håll man ska, men vad händer då? Jo, vikten faller utåt i vändningen. Vänd i stället bara med ögonen, inte med hela huvudet.
Kyra visar själv, på Kyra-vis, med hela kroppen hur hon menar. För att bli mer medveten om vikthjälpen och sina sittbens inverkan ber hon sedan Felicia att titta utåt i volterna, mot Tarot E:s svans.
– Känner du?
Framåt, kortare eller längre?
Passet fortsätter med några tempoväxlingar på långsidorna, Kyra poängterar det nödvändiga i att bestämma sig för hur man vill rida framåt, inte bara att det ska gå framåt.
– Vilka steg vill du rida, framåt och snabbt, kortare eller längre steg? Och glöm inte blicken, påminner hon.
Felicia sitter i en specialsadel med kraftiga kardborreband om låren, som hjälper henne att hålla sig kvar. När hon växlar mellan korta och långa steg släpper ena kardborren. Problemet återkommer och Kyra kastar ut en affärsidé till någon hugad i publiken:
– Någon som gör sådana här som inte lossnar?
Skänkelvikning med tempokontroll
Nu får Felicia prova att rida skänkelvikningar, först i skritt och sedan i trav.
– I en skänkelvikning måste man ha tempo så att det inte blir för slappt. Bryt av med yttertygeln, men han får inte hänga sig i den. Då får vi tygelvikning i stället för skänkelvikning.
Kyra menar att ett vanligt fel i skänkelvikningen är att hästen vill springa i väg. Det är först när du har fått tempokontroll som du kan gå vidare i rörelsen.
– Det är då du kan börja leka med tempot, få det flottare med större steg.
Vill träna mer på pararyttarapplåder!
Den alltför korta men givande clinicen lider mot sitt slut. Felicia och Tarot E, och Kyra, får rungande pararyttarapplåder på vägen ut. Nu längtar vi efter att få utöva våra nyvunna applådkunskaper under EM i Göteborg. Heja Felicia, vi håller tummarna!
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
Växjöortens fältrittklubb beviljas nu ett lån från kommunen på 15 miljoner kronor, för att förverkliga drömmen om en stor, ny anläggning.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!