Dressyr
Publicerad: 2017-07-19
Vikten viktigast på Kyra-clinic med Felicia
För sex år sedan amputerade Felicia Grimmenhag, nu 23 år, båda benen. I dag är hon tillbaka i sadeln med besked. Hon tog nyligen NM-guld i grade 3 i paradressyr, är uttagen till EM i Göteborg och rider mot Paralympics i Tokyo 2020. Kyra Kyrklund hjälper Felicia i OS-satsningen och under Falsterbo Horse Show höll de en miniclinic tillsammans.
Text & foto: Anna Carlsson-Käck
Inför miniclinicen har Kyra förberett sig genom att titta på flera filmer där Felicia rider sin Tarot E. Dagen innan har Felicia även fått ett träningspass på plats för dressyrprofessorn.
– Jag har inte så stor erfarenhet av att träna pararyttare men tror egentligen inte att det är någon skillnad, säger Kyra.
Hon demonstrerar för publiken hur man visar pararyttare sin uppskattning utan att skrämma hästarna. Detta genom att göra en stor applådrörelse med hela armarna utsträckta, för att sedan föra ihop händerna i en tyst applåd.
– Jag lärde mig detta under Paralympics i London, en pararyttarapplåd. Se det som en bra övning inför EM!
Kyra Kyrklund lär publiken hur man gör en pararyttarapplåd.
Vänd med ögonen
Felicia får börja den kvartslånga clinicen med att trava på en sjumetersvolt, mitt på ridbanan och i båda varven.
– Felicias hjälper är handen, de två spöna och vikten. Den viktigaste av dessa är just hennes vikt. Du inverkar ju med den hela tiden, säger Kyra och fortsätter:
– Ni har säkert hört allihop att man ska titta åt det håll man rider. Och så vrider man på huvudet åt det håll man ska, men vad händer då? Jo, vikten faller utåt i vändningen. Vänd i stället bara med ögonen, inte med hela huvudet.
Kyra visar själv, på Kyra-vis, med hela kroppen hur hon menar. För att bli mer medveten om vikthjälpen och sina sittbens inverkan ber hon sedan Felicia att titta utåt i volterna, mot Tarot E:s svans.
– Känner du?
Framåt, kortare eller längre?
Passet fortsätter med några tempoväxlingar på långsidorna, Kyra poängterar det nödvändiga i att bestämma sig för hur man vill rida framåt, inte bara att det ska gå framåt.
– Vilka steg vill du rida, framåt och snabbt, kortare eller längre steg? Och glöm inte blicken, påminner hon.
Felicia sitter i en specialsadel med kraftiga kardborreband om låren, som hjälper henne att hålla sig kvar. När hon växlar mellan korta och långa steg släpper ena kardborren. Problemet återkommer och Kyra kastar ut en affärsidé till någon hugad i publiken:
– Någon som gör sådana här som inte lossnar?
Skänkelvikning med tempokontroll
Nu får Felicia prova att rida skänkelvikningar, först i skritt och sedan i trav.
– I en skänkelvikning måste man ha tempo så att det inte blir för slappt. Bryt av med yttertygeln, men han får inte hänga sig i den. Då får vi tygelvikning i stället för skänkelvikning.
Kyra menar att ett vanligt fel i skänkelvikningen är att hästen vill springa i väg. Det är först när du har fått tempokontroll som du kan gå vidare i rörelsen.
– Det är då du kan börja leka med tempot, få det flottare med större steg.
Vill träna mer på pararyttarapplåder!
Den alltför korta men givande clinicen lider mot sitt slut. Felicia och Tarot E, och Kyra, får rungande pararyttarapplåder på vägen ut. Nu längtar vi efter att få utöva våra nyvunna applådkunskaper under EM i Göteborg. Heja Felicia, vi håller tummarna!

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!