För sex år sedan amputerade Felicia Grimmenhag, nu 23 år, båda benen. I dag är hon tillbaka i sadeln med besked. Hon tog nyligen NM-guld i grade 3 i paradressyr, är uttagen till EM i Göteborg och rider mot Paralympics i Tokyo 2020. Kyra Kyrklund hjälper Felicia i OS-satsningen och under Falsterbo Horse Show höll de en miniclinic tillsammans.
Text & foto: Anna Carlsson-Käck
Inför miniclinicen har Kyra förberett sig genom att titta på flera filmer där Felicia rider sin Tarot E. Dagen innan har Felicia även fått ett träningspass på plats för dressyrprofessorn.
– Jag har inte så stor erfarenhet av att träna pararyttare men tror egentligen inte att det är någon skillnad, säger Kyra.
Hon demonstrerar för publiken hur man visar pararyttare sin uppskattning utan att skrämma hästarna. Detta genom att göra en stor applådrörelse med hela armarna utsträckta, för att sedan föra ihop händerna i en tyst applåd.
– Jag lärde mig detta under Paralympics i London, en pararyttarapplåd. Se det som en bra övning inför EM!
Kyra Kyrklund lär publiken hur man gör en pararyttarapplåd.
Vänd med ögonen
Felicia får börja den kvartslånga clinicen med att trava på en sjumetersvolt, mitt på ridbanan och i båda varven.
– Felicias hjälper är handen, de två spöna och vikten. Den viktigaste av dessa är just hennes vikt. Du inverkar ju med den hela tiden, säger Kyra och fortsätter:
– Ni har säkert hört allihop att man ska titta åt det håll man rider. Och så vrider man på huvudet åt det håll man ska, men vad händer då? Jo, vikten faller utåt i vändningen. Vänd i stället bara med ögonen, inte med hela huvudet.
Kyra visar själv, på Kyra-vis, med hela kroppen hur hon menar. För att bli mer medveten om vikthjälpen och sina sittbens inverkan ber hon sedan Felicia att titta utåt i volterna, mot Tarot E:s svans.
– Känner du?
Framåt, kortare eller längre?
Passet fortsätter med några tempoväxlingar på långsidorna, Kyra poängterar det nödvändiga i att bestämma sig för hur man vill rida framåt, inte bara att det ska gå framåt.
– Vilka steg vill du rida, framåt och snabbt, kortare eller längre steg? Och glöm inte blicken, påminner hon.
Felicia sitter i en specialsadel med kraftiga kardborreband om låren, som hjälper henne att hålla sig kvar. När hon växlar mellan korta och långa steg släpper ena kardborren. Problemet återkommer och Kyra kastar ut en affärsidé till någon hugad i publiken:
– Någon som gör sådana här som inte lossnar?
Skänkelvikning med tempokontroll
Nu får Felicia prova att rida skänkelvikningar, först i skritt och sedan i trav.
– I en skänkelvikning måste man ha tempo så att det inte blir för slappt. Bryt av med yttertygeln, men han får inte hänga sig i den. Då får vi tygelvikning i stället för skänkelvikning.
Kyra menar att ett vanligt fel i skänkelvikningen är att hästen vill springa i väg. Det är först när du har fått tempokontroll som du kan gå vidare i rörelsen.
– Det är då du kan börja leka med tempot, få det flottare med större steg.
Vill träna mer på pararyttarapplåder!
Den alltför korta men givande clinicen lider mot sitt slut. Felicia och Tarot E, och Kyra, får rungande pararyttarapplåder på vägen ut. Nu längtar vi efter att få utöva våra nyvunna applådkunskaper under EM i Göteborg. Heja Felicia, vi håller tummarna!
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
Att bygga nytt stall är både roligt och svårt, menar Annelie Eriksson. Det är många beslut som ska fattas och nu kämpar hon med bygglovets vara eller icke vara.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Varje anläggning och verksamhet ska beräkna maxantalet besökare som får vistas i deras lokaler. Det blir en av följderna av den nya pandemilagen.
Gusten är en liten hingst med stor personlighet. Hans stora kompisar i hagen avgudar honom och han följer gärna med på aktiviteter så som löshoppning.
Se klipp + intervju: "Han är älskad av alla barnen i stallet"
Bara 20 minuter från Globen hittar vi "Veckans gård". En gård med ett modernt boningshus, plats för elva hästar och stort, ljust och luftigt ridhus.
Bilder och info samt länk till mäklarens annons på Hippson Market
Under natten till tisdagen var det inbrott i stallet hos Hertsö Stalldrängar, Luleå. Dörren till stallet var uppbruten och flera sadlar stals.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!