Fälttävlan
Publicerad: 2018-10-04
Anna Freskgård om att förlora Qutie: ”Hela min värld rasade”
Det har gått ett par veckor sedan Anna Freskgårds Box Qutie fick tas bort. Stoet fick en senskada i samband med målgången av VM-terrängen och drabbades i ett senare skede av blodproppar i samma ben och fick tas bort. Anna berättar om känslorna och sorgen över att ha förlorat sin bästa vän.
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher
Anna Freskgård gjorde en extrem satsning mot VM. Hon och Box Qutie var i storform, alla bitar låg på plats och äntligen skulle Anna få debutera i ett världsmästerskap. I satsningen har hon jobbat stenhårt för att se till att Qutie skulle vara i sitt livs form inför mästerskapet.
– Hon var ultraljudad från topp till tå, genomkollad till 100 procent och allt pekade på att hon var i toppform, säger Anna till Hippson.
Ett par veckor har gått sedan VM, ryttaren har ännu inte hunnit smälta det som hände efter terrängen och rösten bryts vid ett flertal tillfällen under vårt samtal.
– Det har varit fruktansvärt, det allra värsta jag varit med om. Jag har förlorat min bästa vän inför hela världens ögon. Det går inte att beskriva hur ont det gör i hela kroppen. Jag står i stallet och mockar nu bredvid hennes tomma box, säger hon.
Snubblade till efter sista hindret
Det var efter målgång i VM-terrängen som Qutie snubblade.
– Hon var fräsch och hade sug hela terrängen. Qutie snubblade till efter sista hindret och det var först då jag kände att något inte stämde.
Direkt när hon kom in i målfållan sökte hon ögonkontakt med veterinär Lisa Lidbeck, som tillsammans med Annas sambo William kom springande för att hjälpa henne.
– Jag förstod att det var något allvarligt och blev helt utom mig. Qutie fördes till kliniken, William åkte med i hästambulansen och jag fick skjuts dit med bil.
Först var det väldigt kaotiskt runt omkring Qutie, men snart lugnade det ner sig och man kunde efter undersökningar konstatera en senskada.
– Det var en lättnad på ett sätt. Jag skulle inte förlora henne och även om vi kanske inte skulle få henne tillbaka till tävlingsbanan så skulle hon kunna gå som avelssto.
Hela världen rasade
Det bestämdes att William skulle stanna kvar hos Qutie på kliniken i Tryon, medan Anna åkte hem för att ta tag i vardagen på gården i Tystberga.
– Jag var hemma en dag och när jag vaknade efter första natten i Sverige hade jag massor med missade samtal, säger Anna.
Det hade då uppstått komplikationer, Qutie hade fått två stora blodproppar i benet och man hade satt in behandling mot dessa.
– Men det stod ganska snart klart att det inte fanns något mer att göra. Det fanns ingen annan utväg än att ta bort henne. När beskedet kom rasade hela min värld, allt stannade runt omkring. Det var fruktansvärt.
Qutie var Annas bästa vän
Anna har ridit Qutie nästan varje dag sedan 2011.
– Hon har varit min bästa vän och har alltid funnits där. Vi har gjort den här resan tillsammans. Att hon är död går liksom inte att greppa. Det är overkligt.
William kom hem från USA och familjen valde att resa bort för att smälta det som hänt.
– Vi behövde komma i väg tillsammans. Men nu när vi är hemma igen måste man på något sätt ändå ta tag i det och börja bearbeta och berätta. Det är väldigt många som hört av sig i omtanke. William träffade en kvinna i den lokala mataffären som började gråta när hon såg honom. Det är många som är påverkade av det här och vi är oerhört tacksamma för allt stöd.
"Qutie var i toppform"
Samtidigt har det också kommit negativa kommentarer och diskussioner.
– Det har varit oerhört jobbigt att läsa och höra om dem. Jag har fått meddelanden till min röstbrevlåda på telefonen där folk sagt att jag mördat min häst. Samtidigt känns det viktigt att berätta, många kommer nog kunna glömma det här, men oss följer det resten av livet.
Det finns ingenting som Anna känner att hon kunde ha ändrat på inför VM.
– Qutie var i toppform. Vi har alltid jobbad preventivt för att förebygga skador. Men det kan hända ändå. Det enda vi hade kunnat göra för att det inte skulle inträffat var att inte åka alls.
Liknande webbartiklar
- Stort team runt Anna Freskgårds VM-satsning
- Anna Freskgård om hatet efter Quties död: "Tar inte åt mig så direkt utav det"
- Fälttävlansveterinär Lisa Lidbeck om Box Qutie: ”Det är inget jag råkat ut för tidigare”
- Box Qutie har avlivats på klinik i Tryon
- Box Qutie flygs hem med hopphästarna
- Box Qutie får förstklassig vård på klinik
- Lisa Lidbeck om Box Quties skada
- Fälttävlansryttarna antar ninjautmaningen
- Gästblogg: Konditionsträning – så gör och tänker vi
- Tusseman lär unghästarna hoppning och lite till

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!