I slutet av oktober 2018 fick fälttävlansryttarna Anna Freskgård och William Nilson Fryer ett tillskott i stallet. Fullblodet Without Choice xx, som mäter 172 centimeter i mankhöjd, är under utbildning hos det framgångsrika paret – för att bli fälttävlanshäst med unghäst-VM 2020 som mål.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
– Jag gillar att kolla på hästannonser. Ibland hittar man små fynd, säger VM-ryttaren Anna Freskgård glatt när vi ringer upp och fortsätter:
– Hans annons såg jag på kvällen och jag vet att de tilltalande hästarna försvinner ganska snabbt. Så William åkte dit dagen efter med hästtransporten, provred och tog med honom hem. Själv var jag på tävling i Södertälje så jag kunde inte åka med.
Inställningen är A och O
Både Anna och William är överens om att ett fullblod som ska skolas om till ridhäst har massor av potential.
– I USA, Australien och England har de utpräglade system för ”ex-racers”, det finns organisationer som hjälper bra galopphästar in i sporten. Det systemet finns inte i Sverige och vi har tyvärr ingen kultur när det gäller att ta hand om fullbloden, säger William.
När han tittar rent statistiskt de tio senaste åren är det många rena fullblod som har internationella framgångar på fyrstjärnig nivå i fälttävlan. William menar att man på den nivån har råd med lite plattare dressyrpoäng, eftersom hästarna hämtar hem det i terrängen.
– När vi letar fullblod vill vi att de kommer från en bra tränare med ett bra system i sitt stall. De får inte vara brända, så att säga. "Toby", som vi kallar honom, är väldigt outforskad och vi uppmuntrar verkligen det här. Vi hissar fullblodshästarna helt enkelt, säger han stolt.
Finslipning av galoppfattningar
Toby kom direkt från galopptränaren där han har gått både hinderlöp och slätlöp. Anna berättar att han inte var tillräckligt snabb på banan och tog för mycket tid på sig i sprången.
– Han har fina framben och en inställning att verkligen vilja vara felfri. Det visste jag inte när vi köpte honom, men han vill göra rätt för sig i alla lägen.
Rent ridmässigt kommer Anna under vintern att fokusera på att få honom i balans, lösgjord och smidig i kroppen.
– Galoppörer är ganska raka och kan hamna lite i framvikt. Jag jobbar på att han ska söka sig framåt och nedåt i traven, i galoppen ska han i stället hitta balansen och komma mer på bakbenen, förklarar hon.
Vinterträningen består därför av många övergångar och att Toby ska förstå ryttarens signaler.
– Galoppfattningarna har jag behövt lägga tid på, det kan man inte tro. Men han är inte van vid att gå böjd runt en innerskänkel.
Naturen hjälper till med omskolningen
Toby har precis fyllt fem år, men Anna anser att han är på en fyraårings nivå rent ridmässigt. Något han har stor fördel av är dock att hans hjärt- och lungkapacitet redan är upptränad inför fälttävlan. Där ligger han troligtvis före många jämnåriga hästar.
– För en månad sedan fick han åka med på en pay and jump, som en utvärdering inför vinterträningen. Han gjorde det strålande och motsvarar alla förhoppningar vi har.
I hoppningen kommer Anna träna på att han inte ska gå på fart, utan hellre hitta rytmen och styrkan. Till sin hjälp tar hon gymnastikserier och travhoppning.
– En bra grund i hoppningen behövs innan vi går ut i terrängen, det kommer vi ha nytta av på sikt.
Träningen sker inte bara i ridhuset utan även i naturen, gärna vid sidan av de befintliga stigarna.
– Galoppörer är vana vid att gå på platt bana. Jag låter honom gå i skogen, lyfta på benen och bekanta sig med naturen. Hans utmaning är att se var han sätter fötterna, det är nyttigt och bra för både huvud och kropp. Diken kan de tycka är lite obehagligt och även markbommar, men i skogen kommer det naturligt, konstaterar hon.
Siktar mot svår klass
När vi pratar har Anna precis fått klart tävlingsplanen för gårdens alla hästar inför 2019. Där ser hon att det finns få luckor för att få ut Toby på tävling.
– Han är inte SWB så han ska inte matchas mot Breeders, men han ska ligga i fas med sin årgång. Om det blir tight för mig kan William ta ut honom på tävlingar. Vi siktar på en meter i hoppning och 100-klasser i fälttävlan. Målet är att bygga en stabil och bra grund för enstjärniga klasser 2020 och unghäst-VM.
Tror du att han når hela vägen?
– Vi har köpt honom för att matcha mot svår klass i fälttävlan. Om han inte går det så kommer han med all sannolikhet att bli en bra juniorhäst på sikt. Allt återstår att se, men vi kommer nog att ha roligt på vägen.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!