Fälttävlan
Publicerad: 2016-05-11









Carl och Ludwig inspirerade unga ryttare
Måndag kväll anordnade Horse and Pony Youth Club sin andra clinic, med syfte att inspirera unga hästälskare. Denna gång var det dressyrryttaren Carl Hedin och OS-hoppet i fälttävlan Ludwig Svennerstål som delade med sig av sina bästa tips.
Text och foto: Annelie Lundkvist
Horse and Pony Youth Club är ett nätverk för unga hästintresserade i Sverige, oavsett nivå. Det är Falsterbo-profilerna Jana Wannius, Sara Silfverberg och Charlotte Wannius Falk som står bakom satsningen. Ridsportanläggningen Stora Wäsby har fälttävlansinriktning och har flera talangfulla ekipage uppstallade. En perfekt plats för en clinic som denna, där tipsen var grenöverskridande.
Enkelt och harmoniskt
Även om de båda ryttarna rider olika grenar är de överens om en sak, grundridning är A och O.
– I vår värld handlar det om att hålla det enkelt. Man kan säga att vi fälttävlansryttare inte är bra på någon gren, men ganska okej på alla tre, inleder Ludwig Svennerstål.
Carl Hedin berättar för den unga publiken att han gled in på dressyren efter att ha insett att han inte ville hoppa högt eller galoppera i full fart ute i terrängen.
– Det jag eftersträvar är ”gofika-ridning”, som när man sitter på en häst som är helt lösgjord och som galopperar avslappnat för egen maskin. Känslan är då att du skulle kunna ta en kaffe på hästryggen, förklarar han.
Plocka inte bort energin
Med framåtbjudning blir det lättare att komma till ridning, men en häst som har mycket energi tycker varken Carl Hedin eller Ludwig Svennerstål att man ska försöka tona ner. Snarare är tricket att lära sig kontrollera den.
– Dressyren handlar inte om att ta bort energi, utan om att styra den. Snabba tempoväxlingar är ett hjälpmedel för att ta kontroll, tipsar Carl.
Båda ryttarna påpekar att det ofta känns annorlunda mot hur det ser ut. Därför måste du som ryttare våga rida framåt och ha hästen framför skänkeln, oavsett gren.
– En häst kan inte ha för mycket bjudning, det är bara positivt om man kan ta till vara på det, inflikar Ludwig.
Den aktiva blicken
Oavsett om du rider på en linje mellan två hinder, eller har planerat en ridväg där ett galoppombyte ska genomföras, är det viktigt att du fokuserar med hjälp av blicken.
– Det ska vara enkelt att rida och får inte kännas svårt. Om du använder blicken i tid ser du linjen, därmed kan du fortsätta i samma tempo och vänta på hindret, säger Ludwig.
Carl håller med om att blicken är viktig, han själv brukar säga åt sina elever att de ska visualisera en bom på marken, där de exempelvis vill göra ett galoppombyte. Men i stället för att ställa sig upp i hoppsits när ”bommen” kommer är det skänklarna och sitsen som får göra arbetet – och bytet blir rent.
Skänkelns inverkan
Ingen häst tycker om att ständigt ha en gnagande skänkel i sidan. Det slutar ofta med att den blir skänkeldöv och inte längre svarar framåt för små hjälper.
Carl anser att många ryttare rider för mycket med sporren och hälen inåt, i stället för att rida med underbenet och använda sporren som ett hjälpmedel bara om det behövs.
– Skänkelläget är viktigt både för säkerheten och för din inverkan. I terrängen måste man ha hälen nere och sitta i vad vi kallar för ”safety seat”. Det vill säga ha skänkeln på plats och vara lite bakåtlutad över hindret, säger Ludwig.
Identifiera styrkor och svagheter
Helt liksidiga är inga hästar. Och alla fyrbenta individer har, precis som vi ryttare, både starka sidor och svagheter att arbeta med. Carl påpekar att även de yttersta topphästarna har svagare sidor, men att ryttarna har lärt sig att styra det.
– Bara man som ryttare vet om svagheten kan man rida för att förbättra och för att hålla den under kontroll.
Även Ludwig håller med. Han poängterar att om man inte har tagit reda på och har jobbat med hästens svaga sidor hemma i markarbetet, då kommer de garanterat att visa sig i terrängen.
– Det kan exempelvis märkas genom att den alltid föredrar att gå i en viss galopp under transportsträckorna. Eller att hästen hela tiden drar åt ett håll över hinder.
Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!
Liknande webbartiklar
- Fem tips om framridning med Carl Hedin: ”Tror många fler behöver träna på att tävla”
- Elmia: Clinic med Carl Hedin och Stephanie Holmén
- Massor av inspiration i höstmörkret
- Clinic med Henrik Ankarcrona och Carl Hedin i Helsingborg
- Carl Hedin vill bli Sveriges bästa hästmänniska
- Carl Hedin: "Mitt mål är att göra dressyren mer öppen"
- Fyra svenska ryttare vill föra sportens talan
- Så firar ryttarstjärnorna jul
- Ludwig Svennerstål om karriärbytet: "Jag vill göra något annat med mitt liv"
- Efter stolpe ut i terrängen – Sverige avbryter OS i fälttävlan
relaterade artiklar

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.

Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – talar om fetma.

»Talang är hästens genetiska bagage«
Den specialiserade aveln av SWB-hästar har lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!