När OS-ryttaren Linda Algotsson tillbringade en heldag med öppna träningar i Johannesberg utanför Rimbo, fanns både hopp-, dressyr-, och fälttävlansryttare på läktarna. Samtliga fick med sig samma lärdom hem – grunderna är viktigast oavsett gren.
Text och foto: Annelie Lundkvist
Eleverna fick inleda dagens sista träning med att bekänna färg, och se om de verkligen hade kontroll på de grundläggande punkterna takt och balans. Med hjälp av enkla travbommar på marken kunde Linda snabbt se vilka hästar som rusade på lite för mycket mot uppgiften och vilka som ännu inte var lösgjorda.
– I all ridning, men framför allt i terrängen, är det viktigt att man får hästen att förstå vad den ska göra. Och att man som ryttare eftersträvar känslan att man är ett med sin häst, förklarade hon.
Med det sagt gav hon sina tips och råd, som vi listar nedan, men påpekade flera gånger att man inte får glömma vad ridningen handlar om.
– Vi ska ha roligt med våra hästar, det är inte på blodigt allvar. Detta är något vi aldrig får glömma bort oavsett nivå.
Lindas fem viktiga hållpunkter
1. Kommunikation
För att kunna samarbeta med hästen, och komma till ridning, är den viktigaste punkten på Lindas lista kommunikation. Utan kommunikationen kommer du ingenstans och kan omöjligt nå dina mål. Förutom att vara tydlig med vad du vill och framför allt vart du vill rida, påpekar Linda att man måste hitta balansen som ryttare. Sätts hästen i obalans av ryttaren kommer den att jobba för att hitta den igen, snarare än gå efter vart ryttaren styr.
2. Lösgjordhet
När kommunikationen sitter börjar strävan efter att uppnå den perfekta dansen. Enligt Linda ska känslan vara att man dansar tillsammans med sin häst under träningspasset. En mjuk dans som sker med små hjälper och korrigeringar, men den får för den delen inte bli mesig. Här lät hon eleverna trava över bommar i båda varven – både med längre anridning och med korta svängar.
3. Skänkelläge
Ryttarna övergår från att trava över bommar till att börja hoppa. När övningarna avancerar till terränghinder är Linda på samtliga ryttare om skänkelläget, eller snarare balans i foten.
– Även om skänklarna är på plats måste ni hitta balansen i era fötter, inte bara placeringen av dem. Har ni inte tryggheten att stå rakt på foten kommer ni att hamna i bakvikt eller i obalans i språnget, konstaterade hon.
4. Minns körskolan
Precis som i första punkten, kommunikation, var Linda aktivt på ryttarna om att de måste visa vägen – speciellt när det kommer en svår och bruten linje med endast några få galoppsprång mellan varje hinder.
– Tänk på vad ni har lärt er på körskolan, ”blicken, pilen, filen” gäller även på hästryggen. Se vart ni ska, visa med vikt och tygel för att sedan vända.
Linda konstaterar att det är nästintill omöjligt för en häst att vara med på vilket hinder eller vilken väg den ska ta om inte ryttaren berättar det i god tid.
5. Gasa ut ur "rondellen"
Ännu en liknelse med bilkörning kommer upp under clinicen och den handlar om rondellkörning. Eller översatt till ridhusspråk, hinder ur sväng.
Lindas målande bild om hur det blir svårt för hästen att komma mot ett hinder i hög fart, för att sedan bromsa in innan språnget, gör att många i publiken nickar igenkännande.
– Precis som med bilen ska man komma in i ett lagom tempo och gasa sig ut ur rondellen, inte tvärtom.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!