Fälttävlan
Publicerad: 2023-06-08
Färre än hälften av de startande gick i mål
När Össjö hästsällskap i helgen arrangerade SM i fälttävlan för juniorer och young riders var det internationell nivå på klasserna. I den tvåstjärniga, som var juniorernas mästerskapsklass, klarade inte ens hälften av terrängen. Banbyggare Lars Christensson ger sin analys av varför det gick som det gick.
Text: Annika Grundberg
Arkivfoto: Fredrik Jonsving
Lars Christensson är en av våra mest meriterade banbyggare, tränare och ryttare inom fälttävlan. Han har byggt många banor under åren och han säger att den i Össjö skiljer sig från de flesta andra terrängbanor i landet.
– Det är en kuperad bana där man kan använda sig av naturens skiftningar. Det går upp och ner och en del hinder hamnar i skugga under träd. Det ger hinder som ska ridas i högt tempo och andra där ryttarna behöver samla galoppen. Man får använda hela registret, säger han.
Som banbyggare har han alltid en tanke om hur banan ska ridas, dels varje hinder för sig såklart, dels helheten där hästarna ska presenteras för olika utmaningar och svårigheter.
– Det är viktigt för mig att hästarna kan hoppa banan väl. Ryttaren i sin tur ska kunna hålla galoppen och presentera banan för hästen på ett bra sätt.
Lars förklarar bygget av en terrängbana som uppdelad i tre delar. I början på banan, hinder ett till fyra, ska hästarna komma in i en bra rytm med rejäla enkelhinder av olika typ. Mittdelen bjuder på olika tekniska frågor varierat med enkelhinder och avslutningen med något tekniskt hinder så att ryttarna håller fokus, men annars några lättare hinder gärna med ris så att häst och ryttare får en bra avslutning.
Överraskad över utfallet
Att banan i den tvåstjärniga klassen gav så stort utslag förvånade Lars.
– Jag blev rätt så överraskad i början men efterhand som klassen gick så såg jag att för de som red banan som det var tänkt gick det riktigt bra. Så det blev rätt resultat i slutändan. Men för dem som det gick sämre, och det tycker jag är viktigt att framföra, så tror jag att det här blev en väckarklocka.
Tränar på platta banor
Lars menar att många banor i dag är platta. Den i Össjö utmärker sig med sin kuperade terräng.
– Ofta när ryttare i dag tränar terräng så gör de det på platt mark. Man är helt enkelt inte van vid att rida i kuperad terräng och använda de olika växlarna. Så det är något som ryttarna får ta till sig och öva på. Men det är svårt, för det är få terrängbanor i landet som är kuperade.
Han säger också att många åker och tränar på hinder på de anläggningar där de senare ska tävla. För de hoppas att de på det viset redan ska ha visat kommande utmaningar för sin häst.
– Men det är inte så det ska fungera man måste träna på samspelet med hästen under olika förhållanden, oavsett var hindret står så ska jag veta hur vi ska hoppa det. Ryttaren ska vara trygg i uppgiften och ha ett ömsesidigt förtroende med sin häst. Man ska vara förberedd på allt och inte bara på den tävlingsplats man ska till, säger Lars.
Behövs mer konditionsträning
En tredje sak som Lars lyfter är hästarnas kondition. Det var ingen av hästarna i Össjö som på något sätt for illa men det var flåsigt vid målgång.
– Det var många hästar, och även ryttare, som var trötta tidigt i banan, säger han.
– Jag tror att man inte gör konditionsjobb som man gjort tidigare. Många tänker nog att terrängträning är konditionsjobb men det är det inte.
Så ut och intervallträna med pulsklocka för att få hästarna att klara de långa terrängbanorna. För det gäller att vara förberedd och där brast det för en del menar Lars.
– En del kom till start med ett minimum av kval för att rida tvåstjärnigt. De kommer med väldigt lite erfarenhet till en mästerskapsklass som också är kval till EM. Men de som klarade tävlingen på ett bra sätt är också väl förberedda för att rida ett EM. För dem som det inte gick så bra för så hoppas jag att de tar till sig vad det berodde på och att de övar på det.
taggar
Liknande webbartiklar
- Svenska idéer ska göra fälttävlan säkrare
- Kan kaptenen bli Mästarnas mästare?
- “Väldigt roligt att de vill göra den här satsningen”
- Svenska ridsportförbundet tar avstånd
- De leder ridsport-OS i tv-rutan
- De representerar Sverige vid unghäst-VM i fälttävlan
- Louise Romeike segrare i Nederländerna
- Här är Breeders Trophy-vinnarna i fälttävlan
- Unga fälttävlanshästar intar Össjö
- Aminda Ingulfson: ”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!