Malin och Niklas rider för laget.
Torsdag reds första halvan av dressyren under fälttävlans-EM. Svenskarna levererade stabilt, men med en del missar. Terrängdagen lär dock kasta om i resultatlistan, menar förbundskapten Fredrik Bergendorff.
Text: Ida Röök
Foto: Stefan Lafrentz
Niklas Lindbäck och Focus Filiocus var först ut av de svenska ryttarna på dressyrbanan. De fick till en fin ritt som landade på 65,00 procent och 35 i straff.
– Vi gjorde ett stabilt test med några små missar, bland annat i en galoppfattning och så stod han inte riktigt stilla i den första halten. Annars är jag nöjd med hur min häst jobbade och jag var nöjd ända tills jag såg procenten. Men vi får analysera det senare och försöka se vad det var domarna inte gillade. Just nu är det helt ointressant och det är fullt fokus på fortsättningen här. Nu är vi i gång vilket alltid är skönt, säger Niklas till Hippson efter sin ritt.
Malin Josefsson och Golden Midnight fick en tuff start inne på banan, då tyska Kai Rüder som red innan dem gick upp i ledningen.
– Min häst reagerade inte nämnvärt på applåderna, det gick bra ändå, säger Malin till Hippson.
Jobbar på
Malin fick ett par missar, bland annat taktade Golden Midnight i skritten, hon landade på 62,57 procent vilket betyder 37,4 i straff.
– Hm, jag får väl säga medel om hur nöjd jag är. Jag tycker ändå att han har utvecklats, det är en tröskel vi måste över. Jag hade velat få upp alla poäng med ett halvt poäng men vi nådde inte dit i dag. Vi jobbar mycket med att få honom mer bärig, han är inte byggd för att samla sig, han är byggd för att springa fort. Det är något vi måste jobba mer med och jag hoppas att det snart ska ge resultat, säger hon.
En stark insats
Förbundskapten Fredrik Bergendorff menar att både Niklas och Malin har levererat säkra ritter för laget, men att missarna klart drar ner helhetsbedömningen.
– Niklas gjorde en stabil insats med några små missar som kostade en del. Men jag tycker att hästen har gjort framsteg, den är mycket mjukare och arbetar mer genom ryggen än tidigare. Malin arbetar på bra, Golden Midnight är verkligen en terräng- och hopphäst men jag tycker ändå att de har tagit ett steg framåt i dressyren också. Båda lagryttarna har i dag gjort en stark insats inför terrängen.
Ebba och Chippieh.
Ebba Adnervik gör debut på seniormästerskap och tävlar individuellt men hennes häst, 17-årige Chippieh, har gått OS tidigare.
– Det känns jättekul att få vara här, arenan var stor så det kändes tryggt att ha Chippieh med mig. Han kan sin sak och det gör att jag behåller lugnet också. I dag var han lite spänd och jag tappade en del på tekniska bitarna, säger Ebba till Hippson.
Hennes ritt belönades med 63,89 procent vilket ger 36 straff.
– Chippieh håller sig fräsch eftersom han får göra det han gillar. Han rids ut mycket och övertränas inte så han håller humöret uppe, säger Ebba.
En utmaning
På lördag är det dags för terrängen, något Ebba ser fram emot.
– Det är många frågor som ställs på banan och det gäller att hålla tungan rätt i mun därute. Nu får Chippieh vila lite, jag kanske joggar honom i morgon, annars får han komma ut och äta lite gräs på promenad bara.
Fredag är vilodag för Niklas, Malin och Ebba. De kommer då att gå terrängbanan ett par gånger till.
– Den är väldigt fin men utmanande, det känns inte som att det här kommer att bli en dressyrtävling. Det är viktigt att vi håller hos felfria och ganska snabba i terrängen. Det är många vattenhinder som kommer att ta ganska mycket tid och då gäller det att ta igen det på galoppsträckorna. Banan ställer ganska många frågor och du kommer inte kunna slappna av förrän du är i mål, konstaterar Malin.
Välbyggt och säkert
Även Niklas har hunnit gå terrängbanan.
– Det är en väldigt fin bana, banbyggaren har samlat ihop hindren och bjuder på flera långa galoppsträckor. Det är nog lite det som blir frågan – om vi ska kunna släppa i väg hästarna för att sedan kunna få tillbaka dem till hinderkombinationerna. Det börjar redan med att de tre första hindren kommer ganska tätt, sedan är det en lång galoppsträcka till det första vattnet. Det blir en utmaning helt klart.
Fredrik Bergendorff håller med om att terrängen blir en utmaning.
– Det ser ut som en riktig mästerskapsbana, det är stort, välbyggt och säkert. Hindren kommer i kluster och det gäller att som ryttare vara skarp och känna sin häst för att kunna byta växel mellan de långa galoppsträckorna och hinderklustren.
Med dina mått mätt, hur svår är terrängbanan?
– Det känns som att det är en av de större banorna europamästerskapsmässigt på flera år. Det är flera ställen där hästarna kan springa förbi och det gäller att som ryttare vara vaken och skarp. Vi ska gå banan flera gånger till och det känns som att vi redan nu har hittat bra vägar, men vi får se lite hur planen blir. Mycket kommer att hända på lördag, vi har fått en bra start för laget.
Sverige ligger sjua efter första dagen.
Lagställning
Leaderboard
Fredag rider andra halvan av startfältet dressyren.
Klockan 11.37: Louise Romeike och Waikiki
Klockan 14.00: Philippa Magnusson och Cesar (tävlar individuellt)
Klockan 15.15: Ludwig Svennerstål och El Kazir SP
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar"
Samtliga hästar hittar du HÄR
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!