Fälttävlan
Publicerad: 2019-10-05
Inledde fälttävlanskarriären med placering i Breeders Trophy
Matilda Mauritz inledde sin fälttävlanskarriär med en andraplacering (vann gjorde familjen Bergåkras Maggie) i Breeders Trophy, tillsammans med det femåriga stoet Queen Quality By A. Här berättar Matilda mer om sitt första år som fälttävlansryttare – och om sin trygga unghäst.
Text och foto: Linnea Lindahl
Matilda Mauritz är hoppryttare sedan tidigare, men i början av året bestämde hon sig för att byta gren. Det var fälttävlan som lockade. Tillsammans med sin häst, Queen Quality By A, knep hon i dag andraplaceringen i finalen för femåriga fälttävlanshästar.
– Det kändes bra, hästen är väldigt duktig så hon hjälpte mig att lösa det. Jag är verkligen jättenöjd, säger Matilda efter ritten.
Köpte hästen som föl
Matilda är 24 år och har tidigare haft framgångar som hoppryttare under ponnytiden. När hon köpte Queen Quality var tanken att det skulle bli en hopphäst, men de fastnade snabbt för terrängen.
– Jag köpte henne som föl, så jag har varit med henne hela vägen egentligen. Vi åkte på en terrängträning och tyckte det var väldigt roligt.
Kanske kunde detta vara något att satsa på ändå, tänkte Matilda.
– Vi startade vår första terräng, både för mig och hästen, nu i våras. Och sedan råkade det bli så här, säger ryttaren och skrattar.
Att det blev en satsning mot Breeders var inte heller en självklarhet i början.
– Jag är ju hoppryttare egentligen, men insåg att det är väldigt roligt med fälttävlan. Så vi körde på och det var ju tur det, säger Matilda och fortsätter:
– Jag gillar terränghinder, jag tycker ju om det där som andra kanske tycker är lite läskigt. Det är roligare att komma ut i naturen och galoppera över stock och sten.
”Hoppar hellre terräng på henne än på min tolvåring”
Queen Quality verkar också trivas i terrängen.
– Hon är väldigt trevlig, okomplicerad och enkel i ridningen. Cool i huvudet, men ändå har hon den där lilla extra gnistan. Jag är så kär i henne, säger Matilda.
Att inleda sin fälttävlanskarriär med en unghäst är kanske inte så vanligt, men Matilda känner sig helt trygg med sin femåring.
– Just den här hästen är så stabil i huvudet, jag hoppar faktiskt hellre terräng med henne än min tolvåring där hemma. Hon har alltid tyckt att det var lika roligt att hoppa, oavsett vad det har varit för hinder. Hon bara kör.
Läs mer: Bergåkras auktionsköp Breederssegrare
Hitta din nästa hoppstjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Hoppning | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hästar | Hoppning" och hästen är sju år eller yngre visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Sofia toppade sexårsfinalen – dubbelt upp
- Astoria bländade publiken i Flyinge: "Hon är född till stjärna"
- Mr Grey VH vann fyraårsfinalen på Flyinge: "Såg helt magisk ut när Charlotte red"
- HeideBlumen af JBP är bästa sexåring: "En superstjärna"
- Jeroen Dubbeldam om Baloé HP: ”En väldigt komplett häst”
- Första Breederssegern för både uppfödare och ryttare
- Äntligen seger för femåriga Demand 1344: "Har talang så det räcker och blir över"
- Dubbeldam gillar svenska hästar: "Vi har samma inställning till unghästutbildning"
- Familjen Skeppstrand årets uppfödare
- I år bjuder Breeders på riktig jubileumshästfest

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!